2017. 01. 04.

A „vatikáni meki” nem is Vatikánvárosban van

A magyar sajtó is felkapta a (bulvár)hírt, miszerint a közismert étteremlánc legújabb egysége a Vatikán területén nyílt meg. Bár van köze a két intézménynek egymáshoz, a hír téves.

A hírt, miszerint a McDonald’s gyorsétteremlánc legújabb egységét Vatikánban nyitották meg, bíborosok tiltakozása ellenére, több magyar hírportál is felkapta és sok esetben kritika nélkül közölte. Részigazság persze van a dologban, de gyorsan helyre kell tennünk a félreértést.

A Vatikánvárosi Állam (röviden Vatikán) területén továbbra sem működik a nagyközönség számára nyitva tartó étterem. A Szentszék tulajdonában persze nem kizárólag a vatikáni állam kicsiny területén található épületegyüttesek és a Castel Gandolfo-i pápai rezidencia van, hanem számos épület Róma területén. A közismert étteremlánc legújabb tagját ezek egyikében nyitották meg, a Borgo Pio és a Piazza della Cittá Leonina sarkán, albérlőként költözve a Szentszék igazgatása alá tartozó épület földszintjére.

A hír azon része igaznak tűnik, hogy az épületben lakó kuriális bíborosok nemtetszésüknek adtak hangot: ők jobban örültek volna az épületrész más jellegű hasznosításának, vagy más bérlőnek.

Az persze az alábbi térképből is kiderül, hogy nem kell órákig túráznunk a városban, ha a Sixtus-kápolna után egy sajtbureszra vágyunk…

http://

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás