2016. 12. 08.

Rengeteg nő dolgozik a Vatikánban

Minden korábbinál több nő dolgozik a Vatikánban, ráadásul számtalan fontos pozíciót töltenek be – számolt be a hírről a Vatikáni Rádió. Ráadásul a hölgyek ugyanannyit keresnek, mint a férfiak, amiben világelső lehet a miniállam. 

A Szentszék és Vatikán Városállam foglalkoztatásában jelenleg 750 nő dolgozik szerződéssel. Ez a Szentatya alkalmazottainak 19%-át jelenti. A számarányukat és a felelősségi köröket tekintve ilyen magas számban sosem voltak jelen nők a Vatikánban.

hirdetés

Feltételezhetően a Vatikán az egyetlen állam a világon, ahol a nők és a férfiak fizetése megegyezik

A Szentszék (nem Vatikán Városállam) által foglalkoztatott nők több mint 40%-a egyetemet végzett. A Római Kúria különböző hivatalnokaiként dolgoznak, a felelősség és a végzettség szempontjából széles skálán elhelyezkedve. Jelenleg kevés azoknak a nőknek a száma, akik vezetőállást töltenek be, de számuk növekvőben van.

A Kúrián két női altitkár van, mindketten olaszok, az egyik szerzetesnő, a másik világi. Nicla Spezzati nővér, a Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregációnál, Flaminia Giovanelli, az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsánál dolgozik. Az első, szerződéssel alkalmazott nő 1915-ben kezdett dolgozni a Vatikánban

A nők jelenléte a Vatikánban az utóbbi évtizedekben növekvőben van, anélkül, hogy ez előtérbe kerülne. Az első szerződéssel foglalkoztatott nő a Vatikánban úgy tűnik, hogy több mint száz évvel ezelőtt kezdte meg tevékenységét XV. Benedek pápa idején. Anna Pezzoli helyettes-varrónőről van szó, aki a pápai berendezési tárgyakkal foglalkozó egységnél kezdett dolgozni 1915. február 1-jén. A magas képzettséggel rendelkező nőket először 1929-től kezdve alkalmazták pápai szolgálatban: a Vatikáni Apostoli Könyvtár kéziratainak indexét ők hozták létre.

(Forrás: Vatikáni Rádió
fotó: Yahoo)

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás