tanúságtétel
2016. 10. 15.

“Elmondom hát mindenkinek…” – Milyen a jó tanúságtétel?

Keresztény összejövetelek, rendezvények, imaestek során nagyon sokszor látjuk a programban: tanúságtétel. Valószínűleg már hallottunk is ilyet személyesen. Milyen szokott lenni egy tanúságtevő előadás? Megrendítő, őszinte, mély, izgalmas, és nem utolsó sorban: Szentlélekkel átitatott. Ezen kívül összeszedtünk pár dolgot, amit jó tudni, mert Téged is bármikor felkérhetnek, hogy mesélj!

Miről szól a tanúságtétel?

Egy tanúságtétel alkalmazkodhat a rendezvény témájához, tehát szólhat például tisztaságról, megtérésről, gyászról, küzdelmekről, változásról, és még sorolhatnánk. A lényege mindig egy: beszélőként tanúságot teszel arról, hogy Isten hogy volt jelen az életedben, hogyan érezted ennek a hullámzását, volt-e áttörés, amikor a Szentlélek betöltött, megnyugtatott, megmentett.

Kik hallgatják a tanúságtevőket?

Idegenek, barátok, saját közösséged – ez is változó. Csak pár fő vagy egy egész templom. Sokszor nem ugyanaz a korosztály, a felekezeti háttér és a hitéleti aktivitás, vagy a családi állapot, hát még a lelkiállapot! Ezekről érdemes tudni, és egy kicsit erre is odafigyelni a felkészülés során. (Arról nem is beszélve, hogy sok tanúságtétel az internetre is felkerül, de erről mindenképp előre tudsz, ha felkérnek.)

hirdetés
Milyen a jó tanúságtétel?

Személyes: ne általánosságban beszélj, kerüld az alábbi kifejezéseket: sokan… mindenki… az ember… A Te életedről van szó, a Te istenkapcsolatodról, a Te mélységeidről és magasságaidról. Persze sok minden általánosítható, és a közönség amúgy is ráhúzza majd életére a te történetedet. De akkor fog célba érni, ha egyes szám első személyben mesélsz.

Összeszedett: ha felkérnek, nem teheted meg a szervezőkkel és a hallgatósággal, hogy nem készülsz fel. Gondold át, imádkozd át, sőt, a legjobb, ha meg is hallgat valaki előtte. Legyenek főbb pontok időrendben, vagy fontossági sorrendben, hogy mindenki követni tudjon.

Tartalmas: biztos órákon át tudnál beszélni akár egy-egy nap lelki élményeiről is, nem hogy egy hosszabb, fontosabb időszakról. De nagyon fontos, hogy a tanúságtételed csak olyan dolgokról szóljon, ami az egésznek az ívébe beletartozik. Nem releváns történetekkel csak eltereled a figyelmet a fókuszról, a fő mondanivalóról. Vizsgáld meg az összeállított vázlatot, hogy minden pont kapcsolódik-e valamihez.

Időben behatárolt: igen, ezt most csúnyán fogalmaztam. Direkt, hogy feltűnjön! Ez az egyik legfontosabb szempont, hogy ne ússz el! Ha megadják, hogy 5 perced van, az pontosan 300 másodperc. A 20 perc pedig nem 40. (Hát még ha jön utánad más programpont is!) Ha az előző két pont teljesül, ezt is ki tudod alakítani! Gyakorlás, stopper, próba, elő-hallgatóság!

Hangsúlyos: válassz ki 2-3 tételmondatot, amit többször elismételsz, vagy nagyobb szünetet tartasz előtte-utána, vagy kicsivel hangosabban mondod – amit kiemelsz! Ez a hallgatóknak nagyon fontos! Ma is emlékszem egy tanúságtétel fő üzenetére: “Az vagyok, akit az Isten szeret.”

Élettel teli: ne félj beszélni! Akár (ha a témához illik) még viccelődhetsz is! Legyél szókimondó, őszinte! Ez olyan műfaj, amiben nem hibázhatsz, hiszen magadról beszélsz és az Istenről. Ha készültél, legyél bátor, hagyd, hogy vezessen a Lélek!

 

A tanúságtételeknek mindig óriási ereje van, hiszen általában pozitív kicsengésűek, vagy akár konkrét happy end van a végén. Személyes, mély történetet mesél el, amit még soha nem hallottak így, összeszedve, egyben, ők, együtt. Hatással van mindenkire!

Ne félj, aki elmegy meghallgatni egy ilyet, az szomjazza a szavaidat, az őszinteségedet, a példádat!

 

U.i.: az is tanúságtétel, ami nem speech! Az életünkkel, cselekedeteinkkel nap mint nap tanúságot teszünk!

Borítókép: tanúságtétel Fotó: tanúságtétel

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Tanúságtétel
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás