2016. 10. 03.

Ámokfutó Rómában – négy templomot rongált meg – VIDEÓ

Az olasz rendőrség letartóztatott egy 39 éves, ghánai férfit, aki a hétvégén Róma belvárosában erőszakos behatolást tett néhány történelmi templomba, és több szent ábrázolást is megrongált, pánikot keltve ezzel az ott tartózkodó hívek és turisták körében.

A rongáló péntek este kezdett bele akciójába a Santa Maria Maggiore pápai bazilika közelében található Szent Praxedes bazilikában. Belépett a templomba, és ledöntötte a templom névadó szentjének szobrát, majd ugyanezt tette Szent Antal kisméretű szobrával, melynek az olasz sajtó tudósítása szerint a fejét is levágta.

Pedro Savelli plébános atya így nyilatkozott: „A férfi magánkívül volt, de hála Istennek sikerült kiraknunk a templomból, mielőtt mindent szétrombolt volna. Azt mondta, nem lehet a gyerekeket szent ábrázolásokkal nevelni a hitre, ahogy mi tesszük” – mesélte a plébános. „Mielőtt elment, összefüggéstelenül kiabált.”

hirdetés

A támadó megpróbálta megrongálni a keresztet is, de a papnak sikerült a lábánál fogva megállítani a férfit. „Így legalább sikerült megakadályoznom” – hangsúlyozta az ijedtségtől még mindig reszkető pap.

Mindez pár perccel a mise vége és közvetlenül a szlovák közösségnek rendezett koncert előtt történt. „Nem tudom, hogy terrorista volt-e, de nem kétséges, hogy egyáltalán nem tartotta tiszteletben a vallást” – mesélte Savelli atya. „Az emberek elmenekültek. Már az oltár tetején állt, mikor sikerült megfékeznem. Aztán odajöttek még néhányan segíteni, de elmenekült. Féltünk, kétségbe voltunk esve, ugyanis nem tudtuk, van-e nála fegyver.”

Az elmebeteg támadásról videó is készült:

A támadást követően az afrikai férfi folytatta útját a Colle Oppio út felé, ahol aztán behatolt egy másik templomba is: a népszerű Monti negyedben található Szent Szilveszter és Márton bazilikába. Ott az afrikai férfi ütlegelni kezdte a templom főhajójában elhelyezkedő egyik szobrot.

A támadó nem elégedett meg ennyivel, így szombat este 9 után újabb roham következett. A Via Nazionalén lévő Szent Vitalis templom következett soron – a város egyik központi temploma – ahol még másik három szobrot és egy gyertyatartót tett tönkre.

Mielőtt elfogták volna, a 39 éves férfi még berontott a Piazza dell’Oro téren található San Giovanni dei Fiorentini templomba is. A rémült hívek és turisták szeme láttára itt is lerohant néhány szent szobrot. Sikerült újfent megszöknie, de kevéssel ezután a rendőrség elfogta a környező utcák egyikében.

Forrás: [link]

Fordította: Hegedűs Anna

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás