2016. 09. 30.

“Felelősségünk van, hogy a keresztény zene jobb legyen” – interjú Rédl Ádámmal

Szikra-díj néven keresztény zenei díjátadó gálát szerveznek november 10-én Budapesten. A zsűriben többek között a Magna Cum Laudéból ismert Mező Misi is helyet kap. A szervezők célja, hogy a keresztény könnyűzene elfoglalja méltó helyét a magyar zenei palettán. Beszélgetés Rédl Ádámmal, a Szikra-díj szervezőcsapatának tagjával, a gála egyik műsorvezetőjével.

Számodra miért fontos, hogy a Szikra-díjnak köszönhetően létrejön egy keresztény zenészeket segítő gála?
Nekem a rádiózás volt mindig is a nagy szerelmem, ezért különösen érzékeny vagyok arra, hogy milyen zenék mennek a különböző csatornákon. Szomorúan vettem észre, hogy a keresztény zene gyakran skatulyában helyezkedik el. A szervezőcsapattal szeretnénk a zenészeknek terepet biztosítani arra, hogy bizonyíthassák, a keresztény zene is tud olyan jó és igényes lenni, mint a világi. Fontos számunkra, hogy friss, minőségi alkotások szülessenek. Emellett célunk szakmai szempontok alapján elismerni a legjobbakat, és lehetőséget teremteni a zenészeinknek a fejlődésre, valamint a kapcsolati háló építésére. Fontos, hogy nem mi döntjük el ki nevezhet, de aki jelentkezik, nyíltan kell vállalja a hitét a közönség előtt.

Pozitív példaként említhető Ákos, aki bátran felvállalja a hitét.
Tudunk mondani egy-kettő példát, de nagyon nem ez az átlag. Szinte csodaszámba megy, ha egy fiatal keresztény zenész be tudja verekedni magát a legfelkapottabb előadók közé. Az is igaz, hogy erről a zenészek is tehetnek, hiszen kevés új, minőségi dalt írtak, nem volt elegendő általában az aktivitás. A Szikra-díj ebben is ösztönözheti az előadókat.

Igényes keresztény zenészek vannak az országban, de van igényes keresztény zene is?
Van, de sajnos kevés. Meggyőződésünk, hogy sokkal több lenne, ha ezeknek az előadóknak lehetőségük lenne megmutatni magukat szélesebb közönség előtt. Sokan közülük azért nem készítenek új dalokat, mert úgy vannak vele, hogy úgysem tudnának új helyeken megjelenni, nincs porondja a zenéjüknek. Felelősségünk van, hogy a keresztény zene minél nívósabbá váljon, és ebben sokat tud segíteni a Szikra-díj.

hirdetés

_ic_0151

Milyen volt a fogadtatása a Szikra-díjnak?
Amikor először találkoztunk a zsűrivel nagyon meglepődtem, hogy mennyire magukénak érzik az egészet. Nagy igény volt már erre az összefogásra, ezt nagyon jó megtapasztalni. Mindenki hozzátette a saját ötletét, gondolatát, olyan érzésem volt, mintha már évek óta közösen dolgoznánk. Mező Misi – a Magna Cum Laude énekese – szerk. – például egyből hozta az ötleteit, nem csak részt venni szeretne az eseményen, hanem jobbá tenni is. De ugyanez bármelyik zsűritagról elmondható – azért őt emelem ki, mert nemrég éppen Misivel beszélgettem a részletekről. Nagyszerű érzés ilyen szervezőcsapatban lenni!

Mennyire nehéz feladat Magyarországon 2016-ban egy keresztény zenei díjátadó megszervezése?
Isten nélkül lehetetlen, Istennel viszont minden lehetséges. Számunkra is rejtély, hogy milyen lesz a fogadtatása a Szikra-díjnak, hiszen valami teljesen új dologba kezdtünk bele. Nagyon bízunk abban, hogy egy hosszútávú történet lesz, és tíz év múlva arról beszélgetünk, hogy mekkora rangja van a díjnak.

Eddig elég általánosságban beszélgettünk a díjról, térjünk rá a konkrétumokra. Hogyan lehet nevezni?
Nevezni a Szikra-díj honlapján lehet október tizedikéig, igen egyszerűen. Aki regisztrál, több kategóriában indulhat, a nevezés díja ötezer forint/kategória, amiért akár több dal is versenyeztethető. A nevezési díj egy elköteleződést szimbolizál, hogy aki beküldi a dalt, komolyan is szeretné venni a jelenlétét. Maga a Szikra-díj nem profitorientált, a csapat számára ez egy szolgálat.

Sikeresen elküldte a jelentkező a dalt, ezután mi történik?
Ezután a dal eljut a szakmai zsűrihez, akik értékelik. Egyedülálló a szakmában – nemcsak a keresztény körökben – hogy a zsűri összeállítása ismert, előre bejelentettük. Tehát aki nevez, pontosan tudja, hogy kik fogják értékelni a benevezett dalt. Nem az történik, hogy valaki nevez és közlik vele, hogy nem ő nyert. Nagyon hálásak vagyunk a zsűriért, mert a kezdetek óta nagyon mellettünk állnak: a zsűrielnöki feladatot Horváth Gergely látja el, akinek a neve a Petőfi Rádió neve kapcsán lehet ismerős, rajta kívül a Magna Cum Laude énekese Mező Misi, Bolyki György Pajor Tamás, Czabán Gábor – Revolution, Gerendás Dani, illetve a Gospel Music Association vezetője, Jackie Patillo tiszteltek meg bennünket. A zsűritagokkal a gálát követően lesz lehetőség beszélgetni, ahol elmondják a véleményüket, tehát létrejön majd egy személyes kapcsolat a dalt beküldők és az azt elbírálók között. A Szikra-díj egyik legfontosabb célja, hogy kapcsolatrendszert tudjanak építeni a keresztény zenészek.

Magáról a gáláról mit érdemes tudni?
A gálával szeretnénk kifejezni azt a minőséget, amelyet maga a díj is takar: egyrészt azokat, akik megtisztelnek bennünket a nevezéssel, másrészt az egész keresztény könnyűzenei palettát. Attól mert valami keresztény, lehet profi is, sőt szeretnénk ha ez magától értetődő lenne. A Duna Palotát választottuk, amely méltó helyszíne lehet az eseménynek. A gálán különleges produkciók várhatóak, és természetesen maga a díjátadás is itt történik majd. Az egész eseményt élőben közvetítjük az interneten, tehát akik nem tudnak bejutni, ők is nyomon követhetik. A belépés a gálára ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött, tehát érdemes a honlapra ellátogatni a részletekért.

_ic_0163

Milyen volt a különböző felekezetek részéről a fogadtatása a díjnak?
Én azt gondolom, hogy pozitív: minden felekezet számára igyekeztünk eljuttatni a sajtóközleményünket, megkerestük őket. Ahová eljuttattuk az írásunkat többnyire publikálták is, vagy tervezik a későbbiekben. Látják rajtunk az összefogást, és azt is, hogy nagy igény volt már egy ilyen típusú szerveződésre.

Neked mi a személyes motivációd, amiért elvállaltad a Szikra-díj körüli feladatokat?
Nagyon szeretek megálmodni dolgokat és ajtókat nyitni. Azt érzem, hogy rádiós oldalról is nagyon nagy dolog, ha új zenék születnek, amelyeket minőséget képviselnek. Nagy álmom, hogy egyszer legyen egy FM frekvenciájú keresztény rádió Magyarországon, de ahhoz elengedhetetlenek a friss, minőségi keresztény zeneszámok.

A gála hivatalos médiatámogatója a 777.

Interjú
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás