2016. 09. 19.

„Nekünk ez nem munka, hanem szolgálat” – interjú Martí Zoltánnal, a 777 főszerkesztőjével

Öt hónappal az indulása után a keresztény online média meghatározó részévé vált a 777.  De vajon ki találta ki az egészet, miért pont 777-nek nevezte el, kik szerkesztik az oldalt, kik a támogatói? Házon belüli beszélgetés Martí Zoltánnal, oldalunk főszerkesztőjével, névválasztásról, szolgálatról és a jövőbeli tervekről.

A magyar internetezők korábban már hallhattak a 444-ről és a 888-ról is. Miért lett az oldal neve 777?
Olyan sokan tették fel eddig ezt a kérdést nekünk, hogy már el is értük a névadással az egyik célunkat, hogy minél többen felfigyeljenek ránk. Van egy teológiai része a válasznak és van egy közéleti. A teológiai válasz az, hogy a 777 a Szentháromság jelképes száma, ugyanúgy, mint a hármas. Ugyanakkor már a névválasztásunkkal meg szerettünk volna szólítani olyan embereket, akik adott esetben nem is kattintanának egy ilyen típusú oldalra. Sokan elgondolkodnak, hogy van 444, van 888 akkor mi az a 777? Kis kavicsokat szeretnénk bedobni a vízbe, amelynek köszönhetően nagyobb figyelmet kap a kereszténység és a keresztény közélet. Úgy tűnik, hogy hála Istennek sikerül.

Honnan jött az oldal ötlete?
Egyetemistaként is és később újságíróként is számos előadást tartottam egyházi kommunikációval kapcsolatban. Végül mindig az volt a következtetésem, hogy nem használjuk ki az online felületeket mint evangelizációs lehetőséget. Én mindig erről „papoltam”. De egyszer egy Szentségimádásnál eszembe jutott: nagyon jó, hogy erről beszélek, de ha azt gondolom, hogy tudom melyik része gyenge az evangelizációs kommunikációnak, akkor miért nem segítek? Így született meg a 777.

De az összes egyháznak van saját honlapja vagy általa üzemeltetett híroldala – ezeket nem gondolod konkurens oldalaknak?
A szó klasszikus értelmében nekünk ezek az oldalak nem versenytársaink, hiszen a célunk közös. Nagyon fontos, hogy nincsen konkurenciánk és nem is akarunk senkinek sem a konkurenciája lenni, mert teljesen mások vagyunk, mint a többi oldal és ez nagyon jó. Mi egy hiányzó térben helyezkedtünk el, ezért őszintén örülünk, hogy van Magyar Kurír, hogy van SzemLélek blog, hogy van Kötőszó. De olyan oldal nincs, amelyik egyszerre közéleti, egyszerre keresztény, egyszerre hír és egyszerre blog. Ezt a négy dolgot ötvözve nagyon színes skálát tudunk felmutatni, nem beszélve arról, hogy egyházi személyek is erősítik a csapatunkat.

hirdetés

777_martizoltan_mhegedus-022

Tehát akkor nem kapcsolódik egyházhoz az oldal?
Nem, teljesen függetlenek vagyunk, és ez büszkeséggel tölt el bennünket. A szerkesztők többsége római katolikus, de van evangélikus és református is. A 777 nem más, mint pár fiatal tanúságtétele a hitéről: ez számunkra egy szolgálat, semmilyen pénzt nem kapunk érte. Mi Isten áldásaként tekintünk a munkánkra, a szolgálatunkra.

A 777 a legjobb bizonyíték arra, hogy ha néhány ember összefog evangelizációs szándékkal, akkor nagy dolgok születhetnek.

Csak biztatni tudok mindenkit, hogy keresse meg a saját projektjét, azon talentumait, amelyekkel evangelizálni tud.

Kikből áll a szerkesztőség? Hogy kell elképzelni?
Szerintem sokan azt gondolják, hogy jól öltözött fiatalemberek reggel bemennek egy szép irodába, és 8 óra munka után felállnak, majd hazamennek. De nem erről van szó. A szerkesztőségi mag a Fúzió közösséghez kapcsolódik, de Hodász András és Bese Gergő személyében két papot is magunk között tudhatunk, vendégszerzőink között pedig evangélikus lelkészt is találunk. Mindenkinek van más elfoglaltsága: vagy egyetemre jár, vagy dolgozik, nálam sem titok, hogy az M4 Sportnak vagyok a munkatársa.

Hogyan kell elképzelnünk a közös munkátokat? Hogyan kommunikáltok így, hogy nincs szerkesztőség?
Van egy Facebook csoportunk. Bájosan amatőr ez a része, és ezt azért fontos hangsúlyozni, mert eddig sikeresen eltitkoltuk. Alkalmanként vannak szerkesztőségi ülések, emellett pedig online kommunikálunk. A keresztény embernek ott kell evangelizálnia, ahol az emberek vannak. Hol vannak a mai emberek? Láthatjuk, hogy a Facebookon és a különböző közösségi oldalakon.

Öt hónap alatt az oldalra egymillió látogató érkezett, akik 5 milliót kattintottak. Számítottatok ekkora sikerre?
Az első szerkesztőségi ülésen azt mondtam a többieknek, hogy szeretném, ha év végére napi kétezer ember megtekintené az oldalt. Már akkor néhányan felszisszentek, hogy az nagyon sok. És tényleg nagyon soknak tűnt. Most pedig ott tartunk, hogy napi tizenöt-húszezres a megtekintésünk, amire álmunkban nem számítottunk. Semmilyen marketing stratégiánk nem volt, egy fillért nem költöttünk az oldal hirdetésére. Jó ezzel a hullámmal menni és egyelőre csak élvezzük a pillanatokat: azt, hogy beszélhetünk a hitünkről, azt, hogy ezzel tízezreket érünk el.

Látom a többieken is, hogy mind csillogó szemmel csinálják ezt a „munkát”, ami inkább szolgálat.

777_martizoltan_mhegedus-013

Több írásában foglalkozik a lelki éhséggel a 777. Valóban érzitek, hogy nagyobb érdeklődés van az emberekben a hit irányában?
Minden nap megtapasztaljuk, hogy mennyire sokan keresik a hitet. Csak egy példát említsek: találtunk egy csodálatos videót, ahol erdélyi fiatalok dicsőítenek. Megosztottuk és rövid időn belül tízezer emberhez jutott el ez a felvétel. Mert érezték azt az elementáris erőt, amelyet ezek a fiatalok képviselnek.

Mi őszintén hisszük, hogy a kereszténység nem egy lejárt lemez, hogy nem akadályokat kapunk, hanem mankókat.

Öröm látni, hogy mennyi fiatal gondolja ezt ugyanígy, amit az is mutat, hogy az olvasóink többsége 40 év alatti. A hit iránti vágy él az emberekben, mert a média azt ömleszti ránk, hogy légy boldog és légy szabad. Ezt a két érzést pedig igazából csak keresztényként lehet mélyen megtapasztalni.

Akkor ez nektek is nagyon sokat ad hitéleti szempontból.
Nagyon sokat ad nekünk, mindannyian nagyon büszke keresztények vagyunk, akik azt valljuk, hogy kereszténynek lenni a világ legnagyobb kincse. Mi megpróbáljuk ezt az ajándékot tovább adni másoknak. Rengeteg nem hívő is látogat az oldalunkra, akik azért jönnek, mert talán ők is szeretnék megtalálni Istent. Akadnak olyanok is, akik ateistaként olvasnak minket, mert lelkük mélyén szeretnének hinni. Bár ők ma még nem hisznek Istenben, de Isten már akkor hitt bennük, mielőtt megszülettek. Nagy motivációt ad ez nekünk, hogy nemcsak olyanokhoz jutunk el, akiket vasárnap látunk a templomokban vagy akiknek a borítóképük egy szentkép, hanem olyan emberekhez is, akik keresik a hitüket. Azt látom, hogy a 777 nagyon sok embernek szerez örömöt, rengeteg olyan üzenet jut el hozzánk, hogy ”Köszönjük az oldalt!” Nincs az a pénz, ami egy köszönömöt helyettesíteni tudna. És éppen ezért vagyok abban biztos, hogy a 777-nek nagy jövője van. Mert amíg jönnek a köszönömök, addig mi tovább csináljuk ezt az oldalt.

Több keresztény szervezettel kötött már megállapodást a 777. Vannak még hasonló tervek?
Nekünk ez az egyik legfontosabb célunk, hogy különböző keresztény szervezetekkel megállapodjunk. A kereszténység hírét csak úgy lehet nagyobbítani és erősíteni, ha összefogunk. A szó szoros értelmében úgy gondolom, hogy összefogásra van szükség. Mivel a 777 önkéntesekből áll össze, így nehéz megtalálni a megfelelő egyensúlyt cikkírás és kapcsolatépítés között. Nehéz időt találni a lehetséges együttműködések felkutatására, de az biztos, hogy mi minden megkeresésnek örülünk, amely a profilunkba vág.

777_martizoltan_mhegedus-002

Féléves az oldal, nem várt sikerek. Mik a terveitek a következő félévre, egy évre, öt évre?
Szívből jövő szolgálatként tudunk tekinteni feladatainkra, de ez nem azt jelenti, hogy nem akarunk fejlődni minden nap. Természetesen szeretnénk jobbá, érdekesebbé tenni az oldalt, több embert elérni. Ami viszont ezen kívül a legfontosabb a közeljövőben: tervünk, hogy meghatározó tényezővé váljunk a keresztény közéletben. Nemcsak az internet világában, hanem offline, azaz élőben is. Szeretném, ha megjelennénk konferenciákon, kerekasztal beszélgetéseken, hogy az olvasottságunkhoz mérten képviseltethessük magunkat a közéletben.

Találkozni az olvasókkal, elmenni a legkisebb falvaktól a nagyvárosokig.

Neked miben változott a személyes életed, mióta az oldal elkezdődött?
Az életem annyiban változott, hogy az eddig is kevés szabadidőm gyakorlatilag eltűnt, de ezt persze nem bánom. Sok beszélgetésem tárgya a 777, ez egy új kapcsolódási pont az ismerősökhöz és az ismeretlenekhez is. A személyes életem rég volt ennyire kiegyensúlyozott és boldog, ami többek között az egyik szerkesztőtársam miatt is van így, akivel immáron egy párt alkotunk. Persze, hogy a 777-nek köszönhetjük, hogy összehozott minket a sors… Sors? Isten!

(interjút készítette: Harmati Dóra

fotók: Hegedüs Márton)

Interjú
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Botyánszki Kázmér 2016. 09. 19. 19:42

    Örvendetes ,hogy ebben a kimondottan szekurális világban egy kimondottan a HIT élettel foglalkozó ” újságot ” is olvashatunk az interneten. Egy kicsit bizonytalanná tesz az a tudat, hogy a teológiai álláspontok bizony felekezetenként , főleg a protestáns és a r. katolikus álláspontokat figyelembe véve komoly eltérések vannak, amit még eddig az ökumené sem tudott feloldani ! Remélem a keresztyéni ( keresztényi ) alapállással sok nézetkülönbség áthidalható lessz. Ehhez azonban nagyon sok türelemre, álláspontfeladásra lessz szükség. Kívánom, hogy a Teremtő Isten ezekben az alkalmanként elvállasztó kérdésekben is a megoldás kulcsát nyújtsa a 777-nek. Áldás legyen jószándékú törekvéseiken.