2016. 08. 30.

8 lépés, hogy megtaláld a társad

Az “igazira” való várással eltöltött idő gyakran vontatott, tele van érzelmi gubancokkal, magánnyal. Pedig nem kell feltétlenül így lennie, van választásod! Leülhetsz és várhatod, hogy a szerelem találjon rád, de aktívan kutathatod is. Panaszkodhatsz, hogy magadon kívül nincs senkid, vagy elkezdhetsz részt venni eseményeken, ahol belebotolhatsz valakibe, aki hasonló érdeklődési körrel bír. Gázolhatsz derékig a szenvedésben és az önsajnálatban, vagy választhatod az örömök keresését, ha már egyszer az élet színpadján állsz.

Nem hangzik ez egy kicsit erősen? Nem tudom, de az biztos, hogy még senki sem találta meg a jövendőbeli párját, ágyban, párnák között, filmeket nézve…Az sem elhanyagolható, hogy, aki folyamatosan panaszkodik, vagy szomorúan sétálgat körbe-körbe, az nem fog feltűnni másoknak, főleg nem potenciális jegyes jelöltként. A lényeg, hogy ne gyötrődj, lépj ki és tegyél valamit!

Természetesen nem mindenki születik házasságra, de, ha Isten erős vágyat plántált a szívedbe, akkor tegyél a megvalósulásáért!

A következőkben bemutatunk neked 8 pontot, ami segít megtalálni a lelki társad:

hirdetés

1. Ápolj jó kapcsolatot Jézussal.

Életed stádiumától függetlenül, a legfontosabb kapcsolatnak Jézus és közted kell lennie. Enélkül képtelenség bárkivel is erős, egészséges viszonyt folytatni. Hogy miért? Mert Isten a szeretet (1 János 4:8). Hogy képes legyél szeretni, meg kell ismerned Isten szeretetét. Törekedj az erős imaéletre, élj gyakran a szentségekkel, járj szentmisére és szentségimádásra, amilyen gyakran csak tudsz.

2. Győződjél meg róla, hogy egészséges vagy (elméd, tested, lelked).

Utaztál valaha repülőn? Indulás előtt mindig látható egy rövid videó, ami arra emlékeztet, hogy mielőtt bárki bajba jutottan segítenél, először a saját légmaszkod rakd fel. A házasságban is csak akkor lehetsz igazi partner, ha előtte helyrehozod magad. Mit is jelent ez? Ha a múltban voltak rossz véget érő kapcsolataid, bármilyen szexuális jellegű bűneid, vagy ha nem láttál jó házasságmodellt, akkor neked meg kell találnod az írt ezekre a sérülésekre. Talán csak sosem volt elég jó az énképed. Erősen javaslom, hogy kérj segítséget, ha szükséged van rá. Beszélj egy pappal vagy lelki vezetővel. Gyónj. Olvasd és formáld magad az egyház házassággal és családdal kapcsolatos iránymutatásai által. Helyezd magad oda, ahová való vagy.

Az egyik legnagyobb hiba, amit a különböző kapcsolatokban láttam, hogy a felek azt hitték, hogy majd a jövőbeni társuk varázslatos módon orvosolni fogja a múltuk minden sebét. Ez a gondolatmenet hibás, mert a szükséges gyógyír egyedül Istentől jöhet, az imádságon keresztül.

3. Élj normák szerint, megalkuvás nélkül.

Ide tartozik a tanúságtétel, a hit megvallása. Meglepő, hogy mennyien nem gondolják ezt fontosnak. Ha azt szeretnéd, hogy Isten legyen a házasságod középpontjában, akkor olyan párt kell keresned aki ezzel egyetért. A vágy a tisztaság megőrzésére ugyancsak fontos alap. Fel kell készülnöd arra, hogy tökéletesnek tűnő embereket kell leépítened akkor, ha nem felelnek meg arra, hogy boldog, szentségi házasságot hozzatok létre. Természetesen téged is elutasíthatnak és ilyenkor nagyon kemény dolog ezeket a szép értékeket megőrizni, képviselni. Ez egyáltalán nem egyszerű, de Istenben remélni mindig jobb, mint átvenni az irányítást és elrohanni a problémák elől. Vannak bizonyos dolgok, amiken esetleg jó lenne változtatni.

Ha mindig is egy szőke, kékszemű szépségre vágytál, de a zöld szemű tünemény jobban megfelel a normáidnak, akkor lehet, hogy eljött az ideje az újratervezésnek az alapján, hogy mi is az igazán fontos egy jó házassághoz.

4. Tégy valamit!

Ha találkozni szeretnél másokkal, akkor oda kell menned közéjük. Tipp: A lakásodban az egyetlen személy rajtad kívül a szobatársad? Kifelé! Ha olyan emberekkel szeretnél találkozni akik osztják az érdeklődési köröd és az erkölcsi elképzeléseid, akkor olyan eseményt kell választanod, ahol ezek az értékek fontosak. Mit gondolsz, hol nagyobb az esély, hogy egy jó keresztényt találj? Egy lelkigyakorlaton vagy egy bárban? Menj lelkigyakorlatokra, zarándoklatokra, csatlakozz vallási közösséghez. Ezek a dolgok azért csodálatosak, mert amellett, hogy találkozol új emberekkel, közben gazdagítod az életed (lásd #1 és #2). Persze nem szabad leragadni csak a hit-alapú programoknál. Csinálj dolgokat, amik örömöt okoznak. Végy részt sport bajnokságban, könyvklubban, borkóstoláson, fesztiválokon. Ennek a sok önmagában is fantasztikus programnak a mellékhatásaként sok öröm fog érni.

Ha kiszélesíted az érdeklődésed, te is érdekesebb leszel. Azok akik lelkesednek az életért, vonzanak másokat.

5. Vedd igénybe a barátaid.

Kérd a segítségüket! Ha igazán szeretnéd ezt az egészet, akkor nem lehetsz félénk. Nem szégyen támogatásért fordulni, a legtöbb ember (legalábbis a nők biztosan) szeret kerítőt játszani. Szólj nekik, hogy szeretnél többet randizni, hogy hajlandó vagy vakrandikra vagy páros randikra. A barátaid ismerik a személyiséged, a vágyaid, az érdeklődésed. Ők is a legjobbat akarják neked. Talán csak nem merték eddig említeni ezt a témát. A barátok másik nagy előnye, hogy tudnak imádkozni veled és érted.

6. Ne félj a keresztény társkereső honlapoktól.

Ha mégis hezitálnál, javaslom, hogy olvasd el a CatholicSingles.com sikersztorijait. A digitális korban élünk. A mindennapi kommunikációnk nagy része az interneten zajlik, miért ne randizhatnánk-e ott? Egy próbát megér. Számos párt ismerek, akik az interneten bukkantak egymásra. Ne feledd, Istennek semmi sem lehetetlen!

7. Randizz!!

A legjobb útja annak, hogy megismerj valakit, az, hogy elhívod randira. Azt nem mondom, hogy fűvel-fával menj el, vagy, hogy egy-két randinál többre menj olyannal, akivel nem egyezik az érdeklődésed, de talán néhány könnyed hangulatú találkozóra van szükséged ahhoz, hogy visszanyerd a pozitív és reményteli világnézeted. (Ráadás: Randizni király!! Élvezd!)

8. Imádkozz többet.

Igen, ezzel kezdtük, de ez annyira fontos, hogy ezzel is fejezzük be. Folyamatos imaéletre van szükséged. Imádkozz magadért. Imádkozz azokért, akikkel randizol. Imádkozz azért, akit egyszer az oltár elé kísérsz. Az imák egy szándékra történő összehangolására a kilencedet ajánlom. Ne konkrétan a házasságért imádkozz, hanem, hogy nyitott legyél Isten akaratára, és képes legyél örömöt lelni a terveiben.

Nyitottan kell tartanod a szíved és a gondolataid, akármi is történjék. Imádságban közeledve Istenhez, egyre egyszerűbb lesz összehangolni a saját vágyaidat az övével.

Az ismerkedés nem könnyű feladat…Rengeteg próbálkozás, baki és kínos pillanat történik, amiket legszívesebben mind a ketten elfelejtenétek (vagy csak én?!). De, ha Isten belénk oltotta a házasság iránti vágyat, akkor érdemes minden kellemetlenségen, feszengésen, elutasításon átmenni és küzdeni érte. Imádkozás közben folyamatosan kérd Istent, hogy mutassa a számodra kijelölt ösvényt és, hogy adjon hitet, ahhoz, hogy elhidd: terve van az életeddel :).

(forrás: Catholic Link, fotó: ritmus.hu)

Ezt a cikket Szakáli János Miklós önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Pontokba szedve Segítő tippek
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Alaksa Gergő 2019. 02. 12. 13:45

    Oké, rendben, de… látom, hogy a CatholicSingles.com-ot említettétek meg, míg pár éve a Nagymarosi Ifjúsági Találkozón Hodász András a ParKatt.hu-t ajánlotta. Nos… mind a kettő honlappal kapcsolatban fenntartásaim vannak. Simán merném ezt a két portált egy IV. osztályú kocsmához hasonlítani, ahol a vendégek többnyire függőségben szenvednek. A páratlan lét nem kis szenvedéssel jár akkor, ha az ember nem papnak vagy szerzetesnek készül. Ebből adódóan végtelenül alávalónak tartom azt, hogy van olyan ember, aki más szenvedéséből harácsol magának nem kevés anyagi javakat. Nem a fizetős szolgáltatással van a bajom, tetszenek tudni. Legyen fizetős, vagy ha ebből akar megélni, tegye! De ezt lehet másképp is! Lehet úgy is tenni ezt, hogy a trollok kiszűrésére egyszeri regisztrációs díjat kérjen el (kb. 1-2 ezer forintot) és a fenntartáshoz szükséges egyéb költségekhez szerezzen a portál magának szponzort, ezzel biztosítva a korlátlan felhasználás lehetőségét. Sajnálatos módon ilyen katolikus honlap tudomásom szerint nem létezik. Ha kérhetem, létesüljön egy ilyen portál, mert az általam megnevezett két portál inkább álkatolikus, mint katolikus. Köszönöm a figyelmet!