2016. 08. 26.

Nevetséges indok miatt végezhetnek ki egy keresztény édesanyát Pakisztánban

Az American Centre for Law and Justice (ACLJ) és más, konzervatív jogvédő szervezetek hívták fel a világ figyelmét Asia Bibi, pakisztáni asszonyra, akit 2009-ben tartóztattak le a pakisztáni hatóságok, vallásgyalázás vádjával. A következő és egyben legfontosabb bírósági meghallgatás októberben lesz a Pakisztáni Legfelsőbb Bíróságon, ahol döntenek arról, hogy végrehajtják-e a halálbüntetést vagy sem – számol be a hírről a Christian Post.

A bíróság 2010-ben hozott ítéletet a halálbüntetésről. A European Centre for Law and Jusitce szervezet pakisztáni képviselője miután kapcsolatba került Bibi ügyvédjével, megerősítette az októberi dátumot a bírósági meghallgatást illetően.

Az ACLJ ezért felszólított arra, hogy minél többen csatlakozzanak a petíció aláírásához, amit eddig 417 ezren támogattak és írtak alá, az emberi jogok súlyos megsértésére és az asszony szabadon engedésére hivatkozva.

hirdetés

Bibi ügyének részletei szerint egy alkalommal gyümölcsöt szedett több, muszlim nővel együtt Pakisztán Punjab tartományában, Sheikhupura városában, amikor egyik társa mérges amiatt, hogy ugyanabból az edényből ivott vizet, mint muszlim társai. A vitát követően a muszlim nő feljelentette Bibit a rendőrségen azzal a váddal, hogy valami hasonlóval illette Mohamed prófétát: „Az én Uram (Jézus Krisztus) meghalt értem, de mit tett Mohamed érted?”

Az ACLJ szerint egy ilyen ügy három vagy akár öt évig is elhúzódhat, mire ítéletet hirdetnek, de mióta megindult a petíciógyűjtés, az ügyet továbbítani fogják a bírósági végrehajtói hivatalnak, amely kijelöli az ítélethirdetés dátumát – tette hozzá az ACLJ. Ez lenne az első eset Pakisztánban, amikor valakit jogerősen és törvényes eljárás keretében ítélnek halálra, így a nemzetközi sajtó kiemelt figyelemmel kíséri az ügy menetét. Az 51 éves Asia Bibi hat éve van börtönben, ezalatt pedig számos jogvédő szervezet és a média középpontjába került, akik arra szólították fel a pakisztáni hatóságokat, hogy engedjék szabadon az asszonyt.

A Pakisztánban a keresztények ellen irányuló feljelentéseket nem vizsgálják ki alaposan és megalapozatlan bizonyítékok alapján kerülnek emberek bíróság elé.

Az ügy híre elért a Vatikánba is, majd Ferenc pápa áprilisban találkozott a halálraítélt asszony három gyermekével és férjével, akikkel közösen imádkoztak az ügy pozitív végkimeneteléért. „Azért jöttünk Olaszországba, ha képviseljük egy ártatlan nő hangját, aki immáron hat éve van börtönben” – idézte a Catholic News Agency Ashiq Masih, Bibi férjének szavait, aki elmondta, hogy amióta elszakították a feleségét a családjától, a három gyermek valósággal szenved, a család pedig romokban hever.

(fordította: Dallos Bence, forrás: Christian Post)

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás