2016. 08. 26.

Ferenc pápa kifizeti egy szír menedékkérő szállásköltségét

A Lengyelországban menekültstátusért folyamodó egyik szíriai keresztény migráns szállásköltségeit Ferenc pápa fedezi – jelentette be csütörtökön a lengyelországi zarándoklaton részt vevő vatikáni főalamizsnás, Konrad Krajewski érsek.

A segítségben részesülő, 26 éves szíriai menedékkérő Aleppóból származik. Lengyelországba egy hete érkezett, a napokban a legismertebb lengyelországi kegyhelyre, Czestochowába zarándokol egy lengyel csoporttal. A zarándoklaton szintén részt vevő Krajewski érseket a csoport egyik tagja tájékoztatta a menekült lakásgondjairól, a magas rangú vatikáni tisztségviselő erre azonnal segítséget ajánlott fel – számol be róla a PAP hírügynökség.  A Vatikán a lengyel menekültügyi eljárás befejezéséig téríti meg a fiatal szíriai keresztény albérleti díját. Lengyelországban a menedékkérelem felülbírálása átlagosan fél évig tart.

A szíriai menedékkérőről eddig a közép-lengyelországi Lódz városban működő Domus Orientalis nevű egyházi alapítvány gondoskodott. Az ennek élén álló Przemyslaw Szewczak lelkész a PAP-nak nyilatkozva Ferenc pápa szavait emelte ki, miszerint a menekülteknek egyéni, a konkrét személy szükségleteihez mért segítséget kell nyújtani.

hirdetés

A lengyel sajtó ezzel összefüggésben idézte a pápa szavait, amelyek a júliusi krakkói zarándoklata elején hangzottak el, amikor a szentatya a lengyel püspöki kar tagjaival találkozott a waweli székesegyházban tartott zártkörű találkozón. A menekülteknek nyújtandó segítség lehetséges formái felől tudakozódó kérdésre válaszolva a pápa elmondta: “nem minden ország helyzete egyforma, nem minden ország rendelkezik ugyanolyan lehetőségekkel.”

Lengyelország már 2015-ben menekültstátust adott 160 szíriai menekültnek az Estera alapítvány kezdeményezésére, amelyet egy lengyel-szíriai származású keresztény aktivista irányít. A Rzeczpospolita című lengyel napilap januári értesülései szerint a csoportból 35-en maradtak Lengyelországban, a többiek továbbutaztak, általában Németországba.

Sajtóértesülések szerint a lengyel Katolikus Karitász jelenleg olyan humanitárius folyosó létesítéséről tárgyal a lengyel hatóságokkal, amelynek révén 200-300 szíriai menekültet – idős embereket és gyermekes családokat – fogadnának be libanoni menekülttáborokból. Megszervezik, hogy a lengyel családok is anyagi segítséget nyújthassanak nekik.

A jelenlegi lengyel kormány ellenzi a kötelező uniós menekültelosztási kvótarendszert, ehelyett a közel-keleti menekülttáborokban nyújtott nagyobb mértékű humanitárius segítséget tartaná fontosnak.

(MTI)

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás