2016. 08. 19.

Nincsenek az egyházak különválását indokló nézeteltérések egy nyilatkozat szerint

Az USA evangélikusai és a katolikusai közelednek egymáshoz: közel 500 évvel azután, hogy Luther Márton közzétette 95 pontját, az Egyesült Államok legnagyobb lutheránus egyháza elfogadott egy nyilatkozatot, mely kijelenti, hogy nincsenek többé egyházaink különválását indokló nézeteltérések a Római Katolikus egyházzal. A Kötőszó Blog cikkét közöljük.

ADeclaration on the Waycímet viselő nyilatkozatot 931-9 arányban fogadta e a 3,7 millió tagot számláló Evangelical Lutheran Church in America (ELCA) zsinata a múlt héten New Orleansban.

Az ELCA elnöklő püspöke, Elizabeth A. Eaton történelminek nevezte a nyilatkozatot:

hirdetés

“Ugyan még nem érkeztünk meg, de kifejeztük, hogy úton vagyunk az egység felé. Ez a nyilatkozat abban segít, hogy a mindennapokban is teljesebben éljük meg a Krisztus teste jelentette egységet katolikus testvéreinkkel, és ugyanakkor kifejezi azt a vágyat is, hogy ezt az egységet minden kereszténnyel megélhessük.”

A nyilatkozat annak az ünnepi évnek a nyitánya, melyet a katolikus és az evangélikus egyház közösen szervez a reformáció ötszázadik évfordulójának megünneplésére.

A reformáció Luther 95 pontjával kezdődött, melyet eredetileg a katolikus egyházon belül szeretett volna megvitatni. A mostani nyilatkozat 32 olyan pontot tartalmaz, melyben a két egyház között újra helyreállt az egyetértés, mint amilyen az egyház, a szolgálat, és az eucharisztia kérdései. A 32 pontot az amerikai evangélikus egyházzal egy időben az amerikai Katolikus Püspöki konferencia ökumenével foglalkozó testülete is jóváhagyta.

A teljes cikk a Kötőszó Blogon olvasható el.

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás