2016. 07. 29.

Művészetek Völgye: az emberközeli fesztivál

A nyári fesztiválok áradatában a nagy horderejű rendezvények között is van néhány, amely kiemelkedő értéket képvisel. Nem feltétlenül a hazánkba vonzott turisták száma, vagy a GDP alapos felpörgetése miatt – ezeken messze túlmutató értékeket tudnak felmutatni. Az emberarcú fesztivál, a letisztult, higgadt, mégis tartalmas és színes nyári forgatag központja Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend: vagyis a Művészetek Völgye.

Ha azokat a nyári fesztiválokat próbáljuk csokorba gyűjteni, amelyek az évek során kinőtték magukat, meghatározóvá és országos hírűvé váltak, mégis megmaradtak nagyon is szerethetőnek, értékhordozónak, a Völgy mindenképp az elsők között érdemel említést.

Mára kötelezővé vált sokunk számára a nyári programok tervezésekor; ha egy hétvégére is, de el kell látogatni ide. Igazi feltöltődés, nívós programok, ember- és természetközeliség, ugyanakkor jó zenekarok, sok fiatal, lazítási lehetőség: a Völgy mindezt egyszerre hozza. Sőt, számomra épp az a fesztivál egyik legnagyobb erénye, hogy egyszerre mozgat meg egyetemistákat és kisgyerekes családokat, középkorúakat és idős házaspárokat egyaránt. Mert minden korosztály talál olyan programot, olyan helyszínt és színfoltot, amely kedvessé teszi számára a Művészetek Völgyét, függetlenül attól, hogy számára a komolyzene, a slam poetry, a színművészet, vagy éppen a 30Y koncert a nyerő. Betérve egy-egy udvarra, külön kis világok nyílnak meg a fesztiválozó előtt, itt Lackfi János, ott Palya Bea köszönti, a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergővel szoríthat kezet, vagy együtt állhat sorba hűsítő fröccsért kedvenc együttese valamely tagjával. Aki pedig két program között kifújná magát, andaloghat a tömegben, verseskötetéből saját kedvencét Nagy Bandó András személyesen ajánlja, mint ahogy a kézműves portékákat is szívesen kínálják az ország különböző pontjairól érkezett árusok. Kenyérlángos (esetleg kürtős kalács) és fóti sör nélkül nem is válsz igazán völgylakóvá, ha pedig csak egyszerűen ledőlnél ebéd után egy kicsit, itt biztosan senki nem néz furcsán, ha a patak hűs partján a többiek mellé telepszel. Sőt, a patakkal, szigettel tarkított, dombok által közrefogott, valóban barátságos, falusias, jellegzetesen Balaton-felvidéki táj az, ami tízezreket vonz a nagyvárosokból ide minden nyáron.

Természetesen a fesztivál azoknak is kínál programot, akik a szellemi-testi töltődés mellett lelki táplálékra is vágynak. Az idén a kapolcsi katolikus templom kertjében a Hermann Ottó Intézet berendezte a Teremtésvédelmi Udvart, ahol a teremtett világ értékeinek megőrzése a központi téma – a környezetvédelmet keresztény aspektusban megközelítő programok húsbavágó kérdésekre igyekeznek kiérlelt válaszokat adni, miközben a társadalom védelmére is figyelnek. Szó esik egyebek mellett a klímaváltozásról, az önkéntesség jelentőségéről, felelős és fenntartható gazdaságfejlesztésről, de elemzésre kerül Ferenc pápa Laudato Si kezdetű enciklikája is.

hirdetés

Minden nap 11:30-tól rendhagyó istentiszteletekre várják a fesztiválozókat a történelmi keresztény egyházak lelkipásztorai, hogy közösen elmélkedjenek, imádkozzanak. Ezeken az istentiszteleteken szolgált már mások mellett Fekete Károly református püspök, Dani Eszter lelkész, a református zsinat missziós irodájának vezetője, katolikus részről pedig Füzes Ádám atya, aki szentmise közben magyarázta is annak elemeit a résztvevőknek.

A fesztivál záróhétvégéje minden téren gazdag programkínálattal várja azokat, akik a kifejezetten kellemesnek ígérkező szombatot és vasárnapot szívesen töltenék igényes nyári programkínálatból szemezgetve. Természetesen a rendhagyó istentiszteletek is folytatódnak a kapolcsi katolikus templomban.

 

Borítókép: Művészetek Völgye, 2016
Programajánló Vágvölgyi Gergely
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás