2016. 07. 22.

A lengyel nagykövet fogadta az IVT-re utazó fiatalokat

Krakkóba, az Ifjúsági Világtalálkozóra utazó magyar tizenévesek csoportjával (Szent Benedek Iskolák és Barátaik) találkozott Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete, és Jarosław Bajaczyk, a Lengyel Intézet igazgatóhelyettese. A találkozón, amely a Lengyel Intézet épületében zajlott, részt vett Grzegorz Bielaska, a budapesti apostoli nuncius helyettese, Krzysztof Grzelak atya, a budapesi lengyel személyi plébánia plébánosa, Bese Gergő atya, a csoport magyarországi koordinátora, illetve Molnár Sagun Monika, a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesületének vezetője.

A fiatal zarándokok Lengyelországgal és az Ifjúsági Világtalálkozóval kapcsolatos ajándékcsomagot vihettek magukkal az útra: egy cd-t, amelyen a lengyel külügyminisztérium kiadványa, az „1050 év. Lengyelország története” található nyolc nyelven, emellett egy kulacsot az IVT, a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége és a Lengyel Intézet logójával, olvasnivalót a magyar-lengyel kapcsolatok történetéről, kitűzőket lengyel szavakkal, és egy marék lengyel tejkaramellát.

hirdetés

A találkozó az IVT-ről és Krakkó városáról szóló reklámfilmek vetítésével kezdődött. Kowalski nagykövet sikeres utat, jó időt és sok új barátságot kívánt a résztvevőknek. Kiemelte, milyen megtiszteltetést és egyúttal örömet is jelent Lengyelországnak egy ilyen méretű esemény vendégül látása. Grzelak atya elmondta, „érdemes megemlékezni arról, hogy a pápa és a világ minden tájáról érkező fiatalok találkozásának kezdeményezője II. János Pál pápa volt. Az IVT célja az, hogy felébressze bennetek a reményt és irgalmasságot. Következő vasárnap itt Budapesten, a lengyel plébánián a szentmise keretében imádkozni fogunk a magyar zarándokokért, hogy lélekben átalakulva érkezzetek vissza Lengyelországból.”

Bese Gergő atya emlékeztetett a XXXI. IVT mottójára: „Boldogok az irgalmasok, mert majd nekik is irgalmaznak” (Mt 5,7), egyúttal aláhúzta: „Amikor 3 évvel ezelőtt Rióban megtudtuk, hogy a következő találkozást a pápával Krakkó szervezi, különösen megörültünk. Egyrészt földrajzilag igen közel található, másrészt ez Szent II. János Pál szülőhazája, harmadrészt pedig a kölcsönös, évszázados lengyel-magyar rokonszenv miatt.”

Bese atya a találkozó lengyel szervezőit a magyar zarándokok hivatalos kalapjával és emlék-süteménnyel ajándékozta meg.

Zárásként a vendégek a Lengyel Intézet mozitermében megnézhették a „Lengyelország animált története” c. rövidfilmet Tomasz Bagiński rendezőtől.

Ifjúsági Világtalálkozó
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás