2016. 07. 03.

Egyre fényesebb Mária országa – határontúli körkép

Az egyház nemcsak a személyes hit megélésére hivatott, hanem a nemzeti identitás megtartója, a helyben érvényesülés egyik fontos elősegítője is. Ezt felismervén a magyar kormány számos egyházi beruházást vitt véghez az elmúlt hat évben.  Ha egy külhoni közösség látja, hogy gondolnak rájuk a magyar kormányban, magabiztosabb, erősebb lesz.  Cikkünkben áttekintjük, milyen lépéseket tett a kormány ennek érdekében az elmúlt években.

Székelyföldi egyházi iskolák támogatását jelentette be pénteken Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

A kormány 10 és 20 millió forint közötti összeggel fogja támogatni jövőre a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kollégiumának felújítását, így több, mint száz gyermek élhet korszerűbb körülmények között. A székelyudvarhelyi református iskola húszmillió forintos segítségben részesülhet jövőre az idei támogatás folytatásaként, a római katolikus iskolának ötven millió forintos támogatást nyújtanak. Nagyszalontán „a térség gyermekeit összefogó” református iskola beruházása kezdődött el, a gyimesfelsőloki iskolát pedig már több fejlesztésnél is segítette a kormány.

hirdetés

A támogatásoknál mindig figyelembe veszik a közösség erejét és a magyar kormány lehetőségeit is, de mindenképpen azt tartják szem előtt, hogy a helyben maradást, a magyarság és kereszténység megmaradását segítsék – jelentette ki Soltész Miklós.

Mi minden nemzetet Európában is arra biztatunk, hogy egyházaikat segítsék, legyenek azok bármilyen felekezetűek, hiszen ahhoz, hogy következő évtizedekben mind Európa békéjét, mind az európai identitásunkat megőrizzük, óriási szükségünk van egyházainkra” – jelentette ki az államtitkár. Székelyföldön vagy bárhol Közép-Európában az egyházak jelentik a nemzeti megmaradás legfőbb támaszait – tette hozzá az államtitkár az MTI-nek nyilatkozva.

Röviden összefoglalva, az elmúlt időszakban az alábbi fejlesztések történtek a határon túli területeken:

Erdély

Felújítják a csíksomlyói kegyhelyet, és ehhez a magyar kormány húszmillió forinttal járul hozzá – jelentette be Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára 2014. október 17-én, Csíksomlyón. A kegyhelyet következő év májusában adták át. A kormány szintén támogatta az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei árkosi kolostorának építését. Az épületet, ahol kismamaotthon is működik, 2015. októberében szentelték fel.

A székelyföldi Szovátán május tizenhatodikán avatták fel az iskolanővérek Marianum-házának nevezett közösségi központját. A Szent Ferenc Alapítvány Szent József Gyermekotthonának sportpályáját is aznap avatták fel, amelynek megépültét szintén a kormány támogatta. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke kijelentette: Erdély betöltéséhez “népességmegtartó képesség és képességmegtartó népesség kell”. Véleménye szerint az új központ mindkettőt szolgálhatja és a térség népfőiskolája lehet. – adta hírül az MTI.

Ceausescu idejében műhely állt annak a templomnak a helyén, amelyet idén május elsején szenteltek fel a kovásznai Zeteváralján, a magyar kormány negyvenmillió forintnyi támogatásával. Május 23-án, a református egység napján adták át az élesdi szórványközpontot. A kormány tíz millió forinttal támogatta ennek létesülését.

Egy kakukktojás következik most. A nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemnek ugyanis a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány (röviden PADOC, a Magyar Nemzeti Bank határon túli fejlesztésekért felelős alapítványa) adott támogatást. Miért számít ez kakukktojásnak? Azért, mert a jegybank független a kormányzattól, így nem lehet kormányzati intézkedésnek tekinteni. A 166 milliós összegből egyébként három projekt részesül (két oktatási -és infrastruktúrafejlesztési, valamint egy könyvtárfejlesztési program). Ugyanakkor azért is fontos a támogatás, mert a Partiumi Keresztény Egyetem komoly pénzügyi gondokkal küszködik. Nemrég az erdélyi Sapientia Tudományegyetemhez csatolták, ahol racionalizálják a Keresztény Egyetem működését. Mind a PKE-t, mind a Sapientiát egyébként a magyar állam tartja fenn.

A PADOC számos más szervezetet, projektet támogatott – például az Erdélyi Református Egyházkerület ötvenmillió forintot kapott oktatásfejlesztési programokra, a Római Katolikus Egyetemi Lelkészség Egyesület 12 millió 600 ezer forintot, a Pro Vita Cristiana Alapítvány ötmillió forintot kapott.

Kárpátalja és Felvidék

Kétszázmillió forintos támogatást ad a kormány kárpátaljai Karácsfalván a Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum kollégiumának, tanuszodájának és tornatermének építéséhez– jelentette ki Soltész Miklós 2015. május 31-én.

13578794_649018431932717_463386837_n

Március harmadikán Munkácson jelentette be Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, hogy jelentősen növelik a kárpátaljai történelmi egyházak lelkészeinek támogatását. A római katolikus lelkészek a tavalyi 16 millió forint helyett az idén összesen 32 millió forint támogatásban részesülnek, a görög katolikus lelkészek esetében az eddigi 5,5 millió forintos támogatás 9,6 millióra nő, a református lelkipásztoroké pedig 21 millió forintról 42 millióra emelkedik.

A felvidéki Szepsiben is átadtak egy beruházást, méghozzá egyházi iskolaközpontot. A Boldog Salkaházi Sára Óvóda, Alapiskola és Gimnáziumban 210 tanuló kezdi meg a tanévet. A költségekhez a magyar kormány is hozzájárult.

(nyitókép: MTI)

 

Benesóczky László

Egyéb
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Pomázi Krisztián 2016. 07. 03. 19:39

    Sziasztok!

    Pár hete követem a blogot, és hamar a kedvenc oldalaim között találta magát, rengeteg jó bejegyzéssel, cikkel.
    Nagyon hálás vagyok érte!

    Viszont szeretném megosztani egy észrevételemet. Nem tartom helyesnek egy olyan cikk megjelenését, mely politikai töltetű, és a bevezetésben le is írja, hogy a kormány tevékenységét szeretné áttekinteni. Így – elkerülhetetlenül – reklámozza is azt,és ez szerintem egyértelműen ütközik a blog leírt célkitűzéseivel.

    Idézet a Rólunk részből:
    “Két nagy pillérünk a hírek – amelyek kerülik a napi politikát, de nem apolitikusak, – valamint a blogok, amelyekben szerzőink írják le véleményeiket, avatják be az oldal olvasóit életükbe. Vannak közöttünk egyházi és világi személyek is, különböző korosztályból, de nagyon hasonló értékrenddel.”

    Nem látom, hogy ennek a cikknek a kormány népszerűsítésén kívül milyen célja van, és ez számomra zavaró ezen a helyen. (Természetesen örömteliek a fenti támogatások, de ezt máshogy is meg lehetne írni.)

    Mindannyiunknak részt kell vennünk a politikában, ez elkerülhetetlen. Viszont mint keresztény embereknek (fiataloknak), szerintem elsősorban az Egyházunk érdekeit kell szem előtt tartanunk, és nem az egyes pártokét, kormányokért.