2016. 06. 17.

Tíz dolog, amit egy nem katolikusnak illik tudnia, ha misén vesz részt

A Catholic Link ismét remek írással jelentkezett,  ezúttal egy kis etikettel rukkoltak elő: hogyan viselkedjünk, ha nem katolikusként szentmisén veszünk részt? 

Néhány héttel ezelőtt a szentmisén a mögöttem lévő emberek megállás nélkül beszéltek – kezdi írását Becky Roach. Az egész ünnepséget végig beszélték, mondanom sem kell, hogy teljesen az őrületbe kergettek.  Egyre súlyosabban éreztem a helyzetet, már csak azért is mert a gyerekeimmel küzdenem kell, hogy csendben maradjak, erre ilyen horribilis példát látnak.  Épp rájuk akartam szólni – minden bizonnyal mérges hangon – amikor tudatosult bennem, hogy ők nem katolikusok. Nem mintha ez mentség lenne, de abszolút lehetséges, hogy egyszerűen nem voltak tisztába a mise illemtanával. Honnan tudhatnák, ha soha nem voltak még korábban szentmisén?

Úgy tűnik, hogy most van a szezonja a különleges alkalomból tartandó szentmiséknek: nemrégiben voltam egy érettségi misén, egy hálaadó misén, majd pedig egy elsőáldozási szentmisén. Ezeken az eseményeken nem ritka, hogy nem katolikusok is részt vesznek.

hirdetés

Mi katolikusok örömmel üdvözlünk bármilyen hittel és háttérrel rendelkező embert a mi liturgikus eseményeinken, de van néhány szabály, amelynek a megértése hasznos lehet mindenki számára.

De bármit is teszel, semmiképp ne csináld azt, amit Mr. Bean tesz ebben a fergetebes kisfilmben,  amely a templomi élményeit mutatja be!

Ha esküvőt tervezel vagy más eseményt, amelyen más vallású emberek vesznek részt a misén,  jól jöhet ha az alábbi listát megosztod a meghívottakkal.  Ezáltal megmentheted a vendégeket attól, hogy úgy viselkedjenek, amely rájuk nézve is kínos, illetve segíthetsz katolikus testvéreiden, hogy átélhessék a mise szakralitását.

1. Tartsd a beszélgetéseket a mise utánra!

A liturgia alatt a körülötted lévő emberek imádkoznak és Isten hangjára figyelnek.  Isten igéjét olvassák fel,  a pap pedig betekintést nyújt ebbe, miközben az imádkozókkal egy közösséget alkot a mise alatt.  Ezek mind olyan dolgok, amelyeket a hívők át akarnak élni. De ha közben beszélünk, akkor megzavarjuk abban a körülöttünk lévőket, hogy Istenre összpontosítsanak.

2. Tedd a telefonodat “repülő üzemmódba” és tartsd a zsebedbe!

Nyilvánvaló, hogy nem egy repülőgépen vagy, hanem egy templomba jöttél. De ez mégis több, mint egy szimpla épület.  Ez egy szent hely, ahol egy Istentiszteleten veszel részt.  Némítsd le a telefonodat, hogy elkerüld a kínos pillanatokat a szentmise csendesebb részei alatt. A mai világban nehéz kibírni, hogy egy órán keresztül ne nézz rá a telefonodra, de ezzel fejezed ki a tiszteletedet, hogy te jelenleg Isten házában tartózkodsz.

3.  Kérlek  gyere előre egy áldásra, de ne áldozzál!

Lehetőséged van arra, hogy az áldozáskor előregyere és áldást kérjél.  Tedd keresztbe a karodat, hogy ezzel jelezz a papnak, aki ebből tudni fogja, hogy nem áldozhatsz. (Magyarországon inkább a szájra tett ujj jelzi, hogy nem áldozhatunk – szerk.)  Természetesen az is teljesen elfogadható, hogy  ha ilyenkor a padban maradsz és imádkozol. Számtalan oka van, amiért az Egyház kéri azokat, akik nem részesültek elsőáldozásban, hogy ne vegyék magukhoz az Oltáriszentséget. A katolikusok meg vagyunk arról győződve, hogy Krisztus teste és vére. Kérlek tartsd tiszteletben a hitüket, azzal hogy nem áldozol úgy, hogy nem voltál elsőáldozó.

4. Köpd ki a rágódat, és hagyd az ételt és italt későbbre!

Az Isten házában az a legjobb, ha a liturgia befejezéséig nem eszel semmit.  Nagyon zavaró lehet ha mások esznek, miközben te egészen másra próbálsz összpontosítani.

5.  Nem kell találgatnod, hogy mi folyik itt!

Végig tudod követni a misekönyvek segítségével a liturgia menetét. Az idő nagy részében képes leszel arra, hogy ennek a segítségével te is olvasd a szövegeket a padban ülve. Az imádságok, az énekek szintén elérhetőek, így aktívan részt tudsz venni a misén.

6. Ül. Áll. Térdel. Ismétel.

Bár a misekönyvben megtalálhatod az imákat, de nem minden fizikai cselekvést találsz meg benne.  Ebben az esetben az a legjobb, ha a körülötted lévőket figyeled és követed.

7. A gyerekeket sok szeretettel látjuk a közösségünkben, de ügyeljünk a viselkedésükre!

A legtöbb ember szereti, ha a szentmisén csecsemők és gyermekek is részt vesznek.  A kisebb zajok, sírások és különböző hangok szinte már megszokott részei a misének, de ha a gyerek túlságosan zavaró, akkor szerencsés ha a templom hátsó részében helyezkedünk el vele. Ne felejtsük el, hogy habár a gyerekek aranyosak, de egy idő után zavarhatnak bennünket az összpontosításban és az Istenre való koncentrálásban.

8. Öltözz megfelelően!

A mi kényelmes és meglehetősen laza kultúránkban néha hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nem mindenhol viselhetünk jóga nadrágot és flip flop papucsot. Mint ahogy sok fontos eseményen, itt is létezik dress code.  Nem kell túl díszesen felöltöznöd, de a ruhád illeszkedjen és tisztelje az imádság légkörét.

9. Mielőtt távozol a templomból, várd meg, hogy a pap elhagyja a helyiséget.

Valószínűleg látni fogod, hogy néhányan az áldozás után már elkezdenek elszállingózni, de ez nem azt jelenti, hogy itt az idő a távozásra. A helyes protokoll szerint meg kell várni, amíg a pap elhagyja a szentélyt.

10. Kérdésed van? Mi meg szeretnénk válaszolni! (Persze csak a mise után 🙂 )

Reméljük, hogy élvezted az Úrral eltöltött időt, és hogy számtalan kérdés fogalmazódott meg benned a misével kapcsolatban.  Ha kérdésed van, írj a az info@777blog.hu címre és mi örömmel válaszolunk!

Pontokba szedve
hirdetés

1 Komment

  • Válasz b 2016. 06. 24. 20:19

    A 3. ponthoz egy kis adalék.

    A Szentszék kérésének megfelelően született szabályozás néhány részegyház területén, annak érdekében, hogy a szentelményeket vagy áldásokat nehogy összekeverjék a legszentebb Eucharisztiával. Így például Magyarországon az Esztergom-
    Budapesti Főegyházmegyében részleges jogszabály született arra vonatkozóan, hogy a szentáldozás alkalmával ne áldják meg a gyermekeket (ne adjanak kis keresztet), hanem esetleg a szentmise végén részesüljenek külön áldásban. Vö. Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Körlevele, 2004/V, 1690. sz.