2016. 06. 16.

A celeb pap és a misszió

Amikor a tegnapi nap folyamán hálát adtam, hogy végre elérkezett június 15-e, az utolsó tanítási nap és leroskadtam a számítógép elé egy érdekes cikkre lettem figyelmes a világhálón. Az ismert énekes Vastag Csaba vall barátságáról, ami egy katolikus paphoz köti, még pedig kedves ismerősömhöz Író Sándor atyához.  A cikket elolvasva felhívtam a „celeb” papkollégát, hogy meséljen az énekesről és barátságukról.

Sanyi atya a maga közvetlenségével és egyszerűségével mesélt a sztárral való barátságukról, mely egy jótékonysági koncerttel kezdődött. Az első személyes találkozás után láthatóan megváltozott az a negatív sztereotípia, amit az emberek kialakítottak magukban a papokról. A távolságtartó, merev, vaskalapos és sokszor őskonzervatívnak tartott papképpel szemben egy közvetlen, barátságos és az emberek között élő igazi lelkipásztort ismerhetett meg Sanyi atyában.

Az első meghívást sok másik követte, ami elősegítette, hogy a mindennapos problémák megbeszélésén túl, a lélekkel is foglalkozzanak. Ennek köszönhetően a kis falú kedvelt vendége lett a „szívtipró” énekes. A mai újságcikket azonban számos korábbi is megelőzte már. A Story magazin karácsonyi számában már feltűnt a tiszteletbeli pap „tesó” és Csaba baráti körében is megszokott Sanyi atya jelenléte. A híres emberek pörgős és betáblázott élete miatt csak ritkán sikerül találkozniuk, szüleivel, Tamás testvérével sűrűbben összefutnak egy jó beszélgetésre.

A kis falu lakossága azonban büszke arra, hogy fiatal, agilis plébánosuk közismert emberek énekeivel (Nagy Feró is vendégeskedik náluk) élőben, testközelben megajándékozza őket.

Az atya – elmondása szerint – nem tesz mást, mint azt a missziós küldetést teljesíti, mely minden megkeresztelt kötelessége, hogy Krisztust vigye azok közé, akik eltávolodtak tőle vagy még nem ismerik egyáltalán. Ma egyre több olyan papról, szerzetesről hallunk, akik kilépnek a templom falai közül és Ferenc pápa tanítása szerint tornacipős, farmernadrágos hittérítőként teszik a dolgukat. Lehet az a Voice című műsor, lehet gördeszkás őstehetség, lehet konditerembe járó, lehet dj, a lényeg ugyanaz, embernek maradni hivatásukban.

Bese Gergő
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás