2016. 06. 16.

A celeb pap és a misszió

Amikor a tegnapi nap folyamán hálát adtam, hogy végre elérkezett június 15-e, az utolsó tanítási nap és leroskadtam a számítógép elé egy érdekes cikkre lettem figyelmes a világhálón. Az ismert énekes Vastag Csaba vall barátságáról, ami egy katolikus paphoz köti, még pedig kedves ismerősömhöz Író Sándor atyához.  A cikket elolvasva felhívtam a „celeb” papkollégát, hogy meséljen az énekesről és barátságukról.

Sanyi atya a maga közvetlenségével és egyszerűségével mesélt a sztárral való barátságukról, mely egy jótékonysági koncerttel kezdődött. Az első személyes találkozás után láthatóan megváltozott az a negatív sztereotípia, amit az emberek kialakítottak magukban a papokról. A távolságtartó, merev, vaskalapos és sokszor őskonzervatívnak tartott papképpel szemben egy közvetlen, barátságos és az emberek között élő igazi lelkipásztort ismerhetett meg Sanyi atyában.

hirdetés

Az első meghívást sok másik követte, ami elősegítette, hogy a mindennapos problémák megbeszélésén túl, a lélekkel is foglalkozzanak. Ennek köszönhetően a kis falú kedvelt vendége lett a „szívtipró” énekes. A mai újságcikket azonban számos korábbi is megelőzte már. A Story magazin karácsonyi számában már feltűnt a tiszteletbeli pap „tesó” és Csaba baráti körében is megszokott Sanyi atya jelenléte. A híres emberek pörgős és betáblázott élete miatt csak ritkán sikerül találkozniuk, szüleivel, Tamás testvérével sűrűbben összefutnak egy jó beszélgetésre.

A kis falu lakossága azonban büszke arra, hogy fiatal, agilis plébánosuk közismert emberek énekeivel (Nagy Feró is vendégeskedik náluk) élőben, testközelben megajándékozza őket.

Az atya – elmondása szerint – nem tesz mást, mint azt a missziós küldetést teljesíti, mely minden megkeresztelt kötelessége, hogy Krisztust vigye azok közé, akik eltávolodtak tőle vagy még nem ismerik egyáltalán. Ma egyre több olyan papról, szerzetesről hallunk, akik kilépnek a templom falai közül és Ferenc pápa tanítása szerint tornacipős, farmernadrágos hittérítőként teszik a dolgukat. Lehet az a Voice című műsor, lehet gördeszkás őstehetség, lehet konditerembe járó, lehet dj, a lényeg ugyanaz, embernek maradni hivatásukban.

Bese Gergő
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás