2016. 06. 01.

Rajzfilmben emlékeznek meg Botár Gábor plébánosról

Május 15-én mutatták be az udvarhelyi zarándokoknak a Székelyföldi Legendárium csapatának legújabb produkcióját, a csíksomlyói kegyszobor legendáját feldolgozó Babba Mária című animációs filmet. A rajzfilmben a nemrég elhunyt Botár Gábor plébános is megjelenik.

A feldolgozott legenda a tatárjárás időszakára nyúlik vissza, amikor a tatárok el akarják rabolni a csíksomlyói kegyszobrot, de ez nem sikerül nekik. Ezt a történetet meséli el a Gábor atya nevű karakter Zetének – nyilatkozott a székelyhon.ro oldalnak Fazakas Szabolcs, a projekt ötletgazdája.

Fazakas rámutatott, a rajzfilm forgatókönyve már tavaly elkészült, ám a Botár Gábor plébánossal történt tragédia után – az udvarhelyi katolikus egyházkerület vezetőivel egyeztetve – úgy döntöttek, újraszerkesztik. „Úgy éreztem, ez fontos, hiszen egy kis emléket állítunk az atyának. A rajzfilmben eredetileg István pap szerepelt, aki az első keresztalját vezette Gyergyóalfaluból Csíksomlyóra. Mivel ennek egy közösségépítő szerepe van, amit az elmúlt több mint tíz évben Gábor atya is tett, ezért döntöttünk a karakter átnevezése mellett” – magyarázta az ötletgazda. Mint mondta, a rajzfilm által az udvarhelyi plébánosnak is fennmarad az emléke, és így újabb legendák születhetnek.

Botár Gábor a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz Egyházközség plébánosa volt. Februárban, az olasz Alpokban síbalesetet szenvedett el, helikopterrel rögtön a trentói kórházba szállították. Az orvosok tájékoztatása szerint a fejét ért ütés következtében nagyon súlyos agykárosodás állt be, ami miatt életfunkcióit csak a kórházi gépek tudták ideig-óráig fenntartani.

hirdetés
babba_maria_rajzfilm_001_b

Gábor pap és Zete

A rajzfilmet készítő tízfős csapat elrugaszkodott a hagyományoktól, háromféle technológiát használt munkája során: vannak benne három- és kétdimenziós animációk, de ezek keveredése is látható. „Ezáltal a gyerekeknek jobban meg tudjuk mutatni a legendák világát és a valóságot” – magyarázta Fazakas.

A sorozat következő része a tervek szerint a Babba Mária bemutatása utáni hetekben fog elkészülni. Ez a film a gyergyói táltos asszony legendáját dolgozza fel. Ennek bemutatása után három hónapos szünetet tart majd a csapat, amialatt tanfolyamon vesznek részt. A tanultakat felhasználva elkezdik az általuk már megfilmesített, illetve új legendák animálását – azokból a munkákból áll majd össze a végleges sorozat.

 

(Forrás: székelyhon.ro)

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás