2016. 05. 23.

Románia: Hárommillióan követelik a melegházasság alkotmányos tiltását

Beterjesztette a román szenátus elé hétfőn a Koalíció a családért elnevezésű civil szervezet azt a polgári kezdeményezést, amely alkotmányos szintre emelné a melegházasság tiltását.

A kezdeményező csoport azt szorgalmazza: foglalják a román alaptörvénybe, hogy „a család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul”. A jelenlegi alkotmány „házaspárok” önkéntes elhatározásával alapított családról beszél.

 A polgári kezdeményezéshez fél év alatt a szükséges félmilliónál hatszor több, mintegy hárommillió támogató aláírás gyűlt össze, amelyeket hétfőn teherautóval szállítottak a szenátus épületéhez.

Romániában kétharmados parlamenti többség, valamint érvényes és eredményes népszavazás szükséges az alkotmánymódosításhoz.

hirdetés

A család alkotmányos meghatározásának módosítását szorgalmazó aláírásgyűjtési akció példátlan Romániában, mind az alkotmány polgári kezdeményezéssel való módosítási kísérlete, mind az aláírók nagy száma tekintetében. Mircea Tudor, a Koalíció a családért csoport egyik tagja szerint a román nép ezzel bebizonyította, hogy van benne akarat és lelkiismeret, amikor egy igazán fontos célkitűzés vezérli.

 „A kezdeményezés nem irányul semmi ellen, hanem a hagyományos, egy férfi és egy nő által alapított, gyermeknek életet adó családot támogatja” – jelentette ki Tudor.

A Koalíció a családért csoport elnöke, Mihai Gheorghiu múzeumigazgató, volt külügyi államtitkár szerint Románia egy európai trendet követ, miután Horvátország 2013-ban, Szlovénia pedig tavaly döntött referendumon a melegházasság legalizálásának elvetéséről.

Románia 2001-ben törölte a büntetőtörvénykönyvből azt a cikkelyt, amely öt évig terjedő börtönnel sújtotta a „nyilvánosság előtt mutatkozó, botrányt okozó” homoszexuális párokat. A 2011-ben elfogadott polgári törvénykönyv (Ptk.) tiltja az azonos neműek házasságát, és nem ismeri el a román vagy más állampolgárok külföldön kötött élettársi szerződéseit sem, függetlenül attól, hogy azokat azonos vagy különböző neműek kötötték. A Koalíció a családért csoport a Ptk-ban szereplő család-meghatározásnak akar alkotmányos súlyt kölcsönözni.

A kezdeményezést a többségi román ortodox egyház is felkarolta, és az erdélyi magyar egyházi vezetők is kiálltak a homoszexuális házasságok alkotmányos tiltásáért folyó romániai aláírásgyűjtés mellett.

A parlament elé terjesztett alkotmánymódosító törvénytervezetről akkor szavazhatnak a honatyák, ha a kezdeményezés szövegét az alkotmánybíróság elfogadja.

 

(MTI)

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás