2016. 05. 23.

Becket Szent Tamás könyöke visszakerül Londonba

Becket Szent Tamás vértanú érsek könyökdarabkája 800 éve került Magyarországra, most visszavitték Angliába. Áder János és Erdő Péter is részt vesz a nagyszabású rendezvényen.

A köztársasági elnök Becket Szent Tamás Esztergomban őrzött ereklyéinek nagy-britanniai bemutatása alkalmából érkezett a brit fővárosba-írja a hvg.hu. A szent ünnepnapján, december 29-én Esztergomban minden évben Nagy-Britannia magyarországi diplomáciai képviseletével együtt emlékeznek meg Canterbury vértanú érsekéről. Becket könyökdarabkájának érkezése nagy esemény Angliában, Becket-rendezvénysorozatot is szerveznek köré. Az ereklyét 800 éve vitték Magyarországra. A könyökdarabot most a szent állítólagos koponyadarabkája mellé helyezik Angliában.

 Az ereklyetartó elkészítésére pályázatot írt ki az esztergomi főkincstár, melyet Lenzsér-Mezei Kata nyert el, aki a tradicionális talapzat-kapszula-glória hármasának kompozícióját megtartva, de kortárs anyaghasználattal, szerkesztésmóddal és részletképzéssel tervezte meg alkotását.

hirdetés

A Becket-eseménysorozatot hétfő este ünnepi szentmise nyitja meg a Westminster-székesegyházban, az angol-walesi katolikus egyház londoni főtemplomában. A misét Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mutatja be Áder János jelenlétében.

A szentmisén jelen lesz Vincent Nichols westminsteri érsek, az angol-walesi katolikus egyház első számú vallási méltósága, a katolikus és az anglikán püspöki kar, a brit kormány, valamint a szellemi és a művészeti élet vezető képviselői.

A köztársasági elnököt kedden a Downing Streeten fogadja David Cameron brit miniszterelnök.

(Forrás: hvg.hu, design.hu, kép: design.hu)

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás