2016. 05. 13.

Ökumenikus pünkösdi vigíliát tartottak Budapesten

Budapest – Katolikus, evangélikus, református, metodista, baptista és pünkösdista fiatalok találkoztak a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) székházában, hogy pünkösd ünnepét közösen éljék át.

Hagyománynak tekinthető, hogy pünkösd ünnepét megelőzően közös zenélésre várják a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) székházába a könnyűzenei zenekarokat és a fiatal, egyetemista közösségeket, hogy közös zenéléssel és hálaadással ünnepeljék pünkösd ünnepét. Örömteli, hogy az evangélikus, református, metodista, baptista és pünkösdista fiatalok mellett a mostani alkalmon a katolikus egyetemi gyülekezet zenekara és közössége is képviseltette magát.

A zenés vigílián a felekezetek zenekarainak koncertjei nemcsak az éneklés örömét adták meg, de az alkalom lehetőséget nyújtott arra is, hogy a résztvevők megismerjék egymást. A jelenlévőket Szontágh Szabolcs, a Református Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője köszöntötte, aki hangsúlyozta, hogy pünkösd a keresztény egység ünnepe is, így különösen is fontos, hogy a fiatal generáció közösen ünnepelje.

hirdetés

Fischl Vilmos igehirdetésében hangsúlyozta, hogy „az első pünkösdkor a tanítványok megszabadultak félelmükből és a bezártságból a nyilvánosság elé álltak. Mivel hittek, és hitüket nemcsak maguk akarták megélni, hanem másoknak is elmondták, így tömegek tértek meg, akik továbbvitték az örömhírt.” A MEÖT főtitkára kiemelte, hogy „a tanítványok felismerték, hogy bűn nélkül jobb élni és ezt az örömöt – a Krisztus általi bűnbocsánat lehetőségét – hirdették másoknak is.”

Fischl Vilmos evangélikus lelkész arra buzdította a jelenlévőket, hogy legyenek nyitottak pünkösd üzenetére: „Ismerjük fel, hogy mi is rászorulunk a teljes megújulásra! Legyünk nyitottak, őszinték, hogy közelebb kerülhessünk a Biblia üzenetéhez. Éljünk az imádság erejével, hogy ne a magunk döntései, hanem Isten akarata szerint alakuljon életünk!”

Az ökumenikus pünkösdi vigília taizéi-imaórával zárult.

(Forrás: evangelikus.hu, Szöveg és fotó: Galambos Ádám)

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás