2016. 05. 02.

Példátlan nemzetközi összefogás a magyar tollaslabdázó olimpiai indulásáért

A német szövetség is lobbizik azért, hogy a tollaslabdázó Sárosi Laura szabadkártyához jusson a riói olimpián, mivel a magyar játékos rendkívül sportszerű cselekedettel segítette német ellenfelét a múlt heti Európa-bajnokságon. Vereségével viszont hátrébb csúszott a világranglistán.

 A franciaországi La Roche sur Yon-ban rendezett kontinensviadal második körében a riói kvótáért harcoló magyar játékos 1-0-ra vezetett a negyedik helyen kiemelt német Karin Schnaase ellen, amikor ellenfelének elszakadt a cipője.

A szabályok szerint a játékos nem hagyhatja el a pályát, a németnek pedig nem volt tartalék cipője, így Sárosi könnyedén megnyerhette volna a mérkőzést és ezzel nagy lépést tett volna a kvótaszerzés felé. Csorba József, a magyar szövetség elnökének beszámolója szerint azonban Sárosi alig egy másodperc alatt döntött, és odaadta tartalék cipőjét ellenfelének, aki végül legyőzte őt.

hirdetés

 „A német szövetség fair play-díjra fogja javasolni Laurát, s mindent bevet, hogy szabadkártyát kapjon az olimpiára” – nyilatkozta Csorba József az MTI-nek. Hozzátette, a vereség miatt Sárosi Laura ki fog csúszni a kvótát jelentő helyekről a riói indulásról döntő, csütörtökön záruló világranglistán.

A sportvezető kifejtette, a kiemelkedő cselekedet duplán Sárosi ellen szólt: egyrészt lehetőséget biztosított ellenfelének, hogy megfordítsa a hosszúra nyúlt, magas színvonalú mérkőzést, ami aztán be is következett. Másrészt a Sárosi Laurát üldöző észt versenyző, Kati Tolmoff a mérkőzést követően legyőzte az ötödikként rangsorolt német Olga Konont, aki Schnaase sikerével elvesztette esélyét arra, hogy megelőzze honfitársát, s ezzel kvótát érő helyre kerüljön. Ezért, mint Csorba József fogalmazott, „kevésbé motiváltan” lépett pályára az észt ellen, aki megnyerte a találkozót, így Sárosi Laura elé fog kerülni a csütörtöki rangsorban.

„Mi nagyon örülünk neki, hogy Laura így döntött. Ezzel egyrészt bebizonyította, hogy milyen nagyszerű sportember, másrészt ráirányította a sportágunkra a figyelmet” – hangsúlyozta az elnök, aki hozzátette, Sárosi az első szabadkártyát érő helyen fog állni a csütörtöki világranglistán, márpedig tudomása szerint a nemzetközi szövetség három szabadkártya odaítéléséről dönt május második felében.

Csorba kifejtette, ezek odaítélése nem kötődik feltétlenül a világranglista-helyezéshez, de nagyon bizakodik:
„Nagy várakozással és nagy reményekkel várjuk ezt a döntést. Nyilván el fogjuk fogadni, de picit csalódott lennék, ha ezek után nem kapnánk meg a szabadkártyát. Őszintén mondom, nagyon megérdemelné Laura, aki nagyon sokat tett az egész sportág elfogadottságáért és szépségéért sportszerű gesztusával, amely maximálisan összhangban van az olimpiai eszmével.”

(MTI)

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás