2016. 04. 07.

Megyaszói cigánysorról a világhír felé

Megindító történet egy 16 éves fiúról, aki a sportban találta meg a cigánysorról való kitörési lehetőséget. Lakatos László útját a Vasárnapi Hírek című hetilap közölte.

Megyaszón a Marx Károly út végén, a Vanessza Csemege és az Árvarázs Diszkont között kell felmenni a cigánysorra. A háromezer lakosú községben, néhány méterrel a világvége előtt laknak Lakatos Laciék. A ház kocsival megközelíthetetlen. „Már szóltunk a polgármesternek, de csak ezeket a betondarabokat küldte, hogy töltsük fel a lyukakat” – mutat körbe Laci nagybátyja. Fontos ember a családban: ő szerzi az alkalmi munkát, másrészt neki van kocsija. Nem csoda, hogy félti. A rozoga Ford is fontos szerepet tölt be a család életében; ha Laci álmai egyszer valóra válnak, sokat ér majd.

Laci alig volt hatéves, amikor már mindenki tudta róla, hogy tehetséges. Édesapja és nagybátyja is nagy spíler volt a megyében, úgyhogy senki nem csodálkozott, hogy a kissrác éjjel-nappal rúgja a konzervdobozokat. Vagy amit éppen ért.

hirdetés

Labdára nemigen futotta, legfeljebb az iskolacsapatban. Ott viszont már tudták: Lacinak kell passzolni, mert ő berúgja.

Horváth Emesével, Lakatos Laci mentorával baktatunk fel a házhoz. Emese óvónő, negyedik éve dolgozik Lacival. Azelőtt a Polgár Alapítvány Kiútprogramjának területi vezetője volt, mélyszegénységben élő embereknek segített vállalkozásaikat beindítani. Miután a program véget ért, jelentkezett az alapítvány Futball tehetségmentő programjába, mentornak. Így kapta Lacit.

Egy tehetségkutatón figyeltek fel rá, akkor alig múlt tizenegy. Sok száz gyerek közül választották ki, bekerült a programba. Úgy kellett elhozni otthonról, hogy előtte még Miskolcon se igen járt.

Amikor jött a lehetőség, Zoli bácsi, a testnevelő nem gondolkodott sokat: őt ajánlotta a Polgár Alapítványnak. És vitték Lacit felmérőre. A speciális, erre a célcsoportra kifejlesztett mérésen a hatvanból ötvenhét pontot ért el – ilyet se előtte, se utána még senki. Az alapítvány a Diósgyőrt szemelte ki Lacinak, aki el volt varázsolva: még életében nem járt a diósgyőri stadionban. A klubnak is tetszett a srác, de nem akartak zsákbamacskát venni. Nyár volt, naponta két edzéssel, azt mondták: jöjjön, aztán majd meglátják. Buszjegyre nem volt pénz, de a nagybácsi segített: az öreg Ford naponta kétszer tette meg az utat. Oda-vissza hetven kilométer.

Amikor a klub végül igent mondott, Lacit abba az iskolába íratták be, amelyik éppen Emese óvodája mellett volt. „Mondtam is neki: mindenkit ismerek a suliban, nem tudsz olyan disznóságot csinálni, hogy ne tudjak róla!” De Laci nem volt balhés gyerek. A kollégiumban a csóró cigány sráccal nem bántak kesztyűs kézzel. „Az első időkben mindenét elvették vagy tönkretették. De ő nem panaszkodott, összeszorított fogakkal tűrte” – meséli Emese.

„Az első néhány hét elég rossz volt, de aztán szépen lassan minden megváltozott” – emlékszik vissza Laci. A vékony csontú gyerek a pályán bizonyított: mindjárt egy korosztállyal feljebb kezdett.

„Egyedüli cigány gyerek voltam a csapatban, ráadásul két évvel fiatalabb a többieknél. Egy ideig mindennap sírtam, de aztán összeszorítottam a fogamat, és azt mondtam: ezt végigcsinálom, ha addig élek is.”

2014 őszén, egy milánói tornán a Bologna ellen játszottak az elődöntőben. Laci a 3. percben gólt fejelt, a félidő végén kiegyenlítettek az olaszok. A második félidőben Laci bevágott egy tizenegyest, ezzel nyertek.

A döntőben a Milan következett.

„Nem sok esélyünk volt – nevet Laci. – Tízből kilencszer megvernek minket. A félpályán alig jöttünk át. Aztán kaptam egy labdát, elfutottam a szélen és belőttem. Nyertünk.”

Laci hihetetlen sztár lett Miskolcon. Interjúk, riportok, még a Four for Two magazin is írt róla.

Így történt meg az is, hogy Lakatos Lacinak a megyaszói cigánysorról 15 és fél évesen profi szerződést kínált a klub. Ő lett a valaha volt legfiatalabb profi labdarúgó a megyében, talán még az országban is. Minden képessége megvan, hogy ezt hosszú távon is be tudja bizonyítani.

„Néha úgy érzem, hogy túl nagy a bizonyítási vágy benne, de ez érthető, mert ő is tudja, honnan jött. Ha letisztul a játéka, nagyon szép jövő áll előtte” – mondja Vitelki László, Laci edzője. Az egykori élvonalbeli labdarúgó szerint a srác elképesztően gyors, talán a kombinatív játékban fejlődhetne. „Mondjuk, kicsit többet foglalkozhatna a tanulással is, mert nem buta gyerek, ha összekapja magát, simán lehetne négyes tanuló. De, persze, tudom, a foci az első – mondja Emese. –

Hogy mi a titka? Szeretni kell őket. Egy ilyen srácnak, mint Laci, a legfontosabb az elismerés. Hogy túl tudjon lépni azon, hogy ő bármit csinálhat, akkor is csak egy cigány gyerek marad. Az ő hálájuk pedig az, ha maradnak és végigcsinálják.”

A profi szerződés után profi menedzser is került. Nem is akárki. Laci jövőjét ugyanaz a Vörösbaranyi József egyengeti, aki Dzsudzsák Balázsét vagy Koman Vladimirét is. „A múlt héten kaptam a menedzseremtől egy ugyanolyan cipőt, amilyet Dzsudzsi is használ. Király” – foglalja össze tömören a jelenlegi helyzetet Laci.

ohhpbZrL_2_510x350

fotó: Kaszás Tamás

Az alig 16 éves megyaszói fiú nem siet. Szeretne bemutatkozni az NB I-ben, aztán ki tudja… A realitás az olasz vagy a holland első osztály, az álom a Real, a Barca és a Manchester United. „Egy a fontos: el innen! Látom, hogy apukámék mit gürcölnek. Mindent elvállalnak, hogy nekem ne legyen gondom semmire, csak a játékra. Szeretném visszaadni nekik. Tudom, hogy ezzel most nemcsak a magam életét változtathatom meg, hanem az övékét is. Az első profi szerződésemből egy házat veszek, ahová beköltözhet az egész család. Ja, és ahová autóval is be lehet majd állni.”

(forrás: vasarnapihirek.hu)

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás