2024. 08. 23.

Először mindig magunkra vonatkoztassuk az igét, csak utána a másikra! – A lelkész válaszol

Ma hogyan értelmezzük Pál Timóteusokhoz írt levelének a ’Férfiak és asszonyok magatartása az istentiszteleten’ című bekezdését? Lehetséges olyan ok, amiért valakitől megtagadható az úrvacsora? Miben nyilvánul meg az, hogy egy gyermek hívő keresztyén? Többek között ezekre a kérdésekre válaszol Csűrös András református lelkipásztor a Hiszed vagy sem című műsorban.

Ma hogyan értelmezzük Pál Timóteusokhoz írt levelének a ’Férfiak és asszonyok magatartása az istentiszteleten’ című bekezdését?

Ez tipikusan egy olyan ige, amelyet nagyon nehéz a modern idők szemüvegén keresztül megérteni. Fontos érvként szokott elhangozni a női lelkészség ellen, de ha így értelmeznénk az igét, akkor a nők nem csak az igehirdetést nem végezhetnék, hanem gyermek istentiszteleten sem szolgálhatnának. Pedig Akvila és Priszcilla szintén Pál apostol társaságában együtt tanítottak, és ez ellen Pálnak nem volt kifogása.

Az ige kapcsán elsősorban mindig magunkra vonatkoztassuk az igét, aztán a másikra,

kerüljük a törvényeskedést, a másik szolgálatának a zárójelbe tevését!

Pál azért ír erről a kérdésről, mert előfordulhatott korábban, hogy nők taníthattak, ami teljesen új volt az ókorban. Egy olyan ifjú tanítónak írja a levelet, akinek fiatal kora ellenére tekintéllyel rendbe kell tennie egy közösséget. Ezek fontos szempontok, amikor ezt az igét értelmezzük.

Lehetséges olyan ok, amiért valakitől megtagadható az úrvacsora?

A mai református egyházban kevéssé gyakoroljuk az egyházfegyelemnek ezt a módját. Nem biztos, hogy a mai világban ez a legjobban járható út. De ha valaki nyíltan bűnös életet él, akkor érdemes a hívő embernek felkeresnie és beszélgetnie vele. Megkeresni és inteni, imádkozni, beszélgetni vele. Ha nem működik, akkor keressük meg többen! Ha úgy érezzük, hogy ebben a helyzetben nagyon erőtlenek vagyunk, akkor kérjünk segítséget más hívő embertől, lelkipásztortól. Erről Jézus is tanít.

Miben nyilvánul meg az, hogy egy gyermek hívő keresztény? Hogyan látja a gyülekezeti ifjúságot a többiekhez képest?

Röviden, ugyanabban, amiben egy hívő felnőtt: imádkozik, Bibliát olvas, hívő közösségbe tartozik és Krisztus közelségében él. Úgy él, hogy tettei, szavai visszhangozzák Isten dicséretét. Tizenhét éve foglalkozhatok gyülekezeti ifjúsági munkával.

A fiatalok sokszor először a közösség és a programok miatt jönnek, de aztán Isten miatt maradnak.

Nagyon fontos, hogy a lehetőségeinkhez mérten minél több gyülekezet végezzen ifjúsági munkát, tartsa meg a fiataljainkat az egyház és Krisztus közelében, és hozza hozzájuk közel Krisztus szeretetét, pont úgy, mint a felnőttekhez.

 

Borítókép - Fotó: Youtube - MRE
Szemle
hirdetés