2024. 08. 05.

5 kérdés + 5 válasz a megbocsátásról – Tapolyai Emőke pszichológus

Egyszeri döntés a megbocsátás, vagy folyamat? Honnan tudhatom, hogy megbocsátottam? Ha újra haragszom, annak mi az oka? Létezhet megcsalás után őszinte megbocsátás egy házasságban? Isten a megbocsátásra tanít, de Ő sem bocsátotta meg a bűnbeesést – akkor nekünk miért kell? Ezekre és más fontos kérdésekre válaszol Tapolyai Emőke pasztorál- és klinikai szakpszichológus a Duna TV Jézus és…a megbocsátás című műsor extra adásában.

Hogyan teszi tönkre a lappangó harag a párkapcsolatot?

Tapolyai Emőke: A lappangó harag először csak egy vékony kéreg a lelkünkön, aztán egyre vastagabbá válik. Minél vastagabb, annál kevésbé válunk érinthetővé, annál inkább eltávolodunk egymástól. A harag kettőnk között olyan, mint egy üvegtéglafal. Téglánként építjük fel, és szinte észre sem vesszük, ahogy lassan, fokozatosan egyre magasabbá válik. Egy idő után látjuk a másik sziluettjét, halljuk a hangját, de már érinteni nem tudjuk.

A meg nem bocsátott harag eltávolít minket egymástól.

Én eddig úgy tudtam, a megbocsátásra parancsunk van, ezért ez egy akarati döntés, nem folyamat. Hogy látja?

Mindkettő. Az akarati döntés az, hogy rálépek a megbocsátás útjára, mert Isten ezt parancsolja. Ez ugyanakkor egy folyamat, amely során újra és újra találkozunk érzésekkel, gondolatokkal, fájó emlékekkel. Újracsiszolódik bennünk az elhatározás, döntés, hogy akkor is meg akarok bocsátani, ha ez küzdelmes. Jézus is azt mondja, hogy hetvenszer hétszer kell megbocsátanunk egymásnak, vagyis megállás nélkül. Újra és újra végig kell járnunk ezt az utat a sebeinknél: menni előre lankadatlanul, és akárhányszor újra eszünkbe jut a sebzés, megbocsátunk.

Honnan tudhatom, hogy megbocsátottam? Ha újra előjön a harag, annak mi az oka?

Onnan tudhatom, hogy megbocsátottam, hogy érzek egyfajta békességet és szabadságot. A megbocsátásnál nincsenek kellemes érzések, tűzijáték és jakuzzi – a megbocsátás egy kereszthalál. De épp ez a kereszthalál hozza magával a szabadságot.

Meghalok a saját igazságomnak, átadom az igazságomat Istennek, hogy Ő legyen az, aki ítél, ne én. 

A legtöbbször ennek a végén egy csendes, fájdalmas békességet érzünk. Ha mégis előjön a harag, az épp azért van, mert egy folyamatról van szó, ahogy mondtam korábban. Tehát nem elfelejtem az ellenem elkövetett vétket, hanem újra és újra eldöntöm, hogy akkor is meg akarok bocsátani.

Létezhet megcsalás után őszinte megbocsátás egy házasságban?

Hála Istennek, igen. A megcsalás után a hiteles együttlét folytatásának a feltétele egy őszinte felismerés, hogy vétkeztem, és valóságos megbánása annak, amit tettem. A másik oldalról pedig egy őszinte megbocsátás a kapcsolat folytatásának a feltétele. Ez egy nagyon hosszú út és fájdalmas folyamat. Ennek a része az, hogy lemondok a bosszú jogáról, átadom Istennek az igazságszolgáltatást, ami azt jelenti, hogy nem hánytorgatom fel többé a bűnt és nem nézem vissza újra és újra azt a képzeletbeli filmet, hogy mit tett a társam ellenem, mert azzal csak újrasebzem magam és eltávolodom a másiktól. Lehet, hogy eszembe jut, de nem időzöm a gondolattal, és nem teszem a másikat a rabszolgámmá, az adósommá. Ha van őszinte megbánás és őszinte megbocsátás, és hajlandók vagyunk ebbe sok munkát beletenni, beszélgetni, akkor ebből fel lehet épülni és van esély egy meghitt, őszinte kapcsolatra.

Isten a megbocsátásra tanít, de Ő sem bocsátotta meg a bűnbeesést. Akkor nekünk miért kell?

Mert mi nem Isten vagyunk. A megbocsátás ellentéte a megtorlás, a megbüntetés. De

ki vagyok én, az ember, hogy igazságot szolgáltassak a másik ember felé?

Itt most nem a jogi igazságszolgáltatásról beszélek, hanem annak egy sokkal mélyebb változatáról: az érzelmi, lelki megbocsátásról.

Isten megbocsátott, de a bűnnek következménye van, és mi nem vagyunk képesek ennek a következményeit elviselni. Isten azt mondta: én elhordozom és elszenvedem a bűneid következményeit, én már igazságot tettem. Ez a megbocsátás. Nekünk csak egyet kell tenni: elfogadni ezt a megbocsátást. Ezért kéri azt Isten: bocsáss meg és add nekem az ítélet jogát, mert csak én vagyok méltó rá.

 

 

„Sokkal több élő hitű keresztényre van szükség” – Interjú Tapolyai Emőkével

Borítókép - Fotó: YouTube - Bizony, Isten!
Szemle
hirdetés