2024. 07. 19.

Mennyit szabad késni a miséről, hogy érvényes legyen még?

Mekkora az a késés, amivel még érvényes a szentmisém? Sokszor tesszük fel a kérdést, aggódva nézve az óránkat és bosszankodva azon, hogy már elkezdődött a liturgia, mi pedig még messze a templomtól. A kérdésre igen érdekes választ adott David Michael Moses amerikai pap, aki egy kiváló hasonlattal világít rá: már maga a kérdésfeltevés is hibás!

“Mennyit késhet egy katolikus a szentmiséről, hogy az még érvényes legyen? Sok teóriát hallottam már erről a kérdésről. Például, hogy ha az olvasmányról és a szentleckéről lemaradsz, de az evangélumra odaérsz, akkor még rendben vagy, a miséd érvényes. Mások azt monjdák, hogy ha a prédikáció végéig érsz oda, vagy ha még az átváltoztatás előtt, akkor nincsen semmi gond.

Szerintem ne így gondolkodj! Amikor elmész megnézni egy filmet a moziba, akkor nem teszed fel a kérdést: “mennyit késhetek úgy, hogy elmondhassam másoknak, láttam a filmet?”. Akik a filmet készítették, nem úgy gondolkodtak a megalkotásakor, hogy mennyit késhetnek a nézők ahhoz, hogy még éppen megértsék a lényeget. Helyette az volt a koncepció, hogy az elejétől a végéig legyen egy teljes egész.

hirdetés

Azt feltételezték, hogy végig fogod nézni, az első perctől.

Isten sem azzal a gondolkodással ajándékozta számunkra a szentmisét, hogy milyen rövid legyen ahhoz, hogy még legyen kedvünk jönni. Persze előfordulnak vészhelyzetek, elkerülhetetlen késések! De általánosságban véve az az ésszerű, hogy időben odaérjünk, sőt egy kicsit már a mise kezdete előtt.

Az Egyháznak nincs egy hivatalos tanítása arról, hogy mennyit késhetsz egy miséről, hogy az érvényes legyen. Én ennek örülök, mert ez egy rossz kérdésfeltevés. A szentmise során a mennyország a földre jön, ez egy ajándék. Isten azt szeretné, hogy az egészet, az elejétől a végéig tapasztald meg” – zárta gondolatát David atya.


David Michael Moses atya az egyik legkedveltebb katolikus pap az interneten, őszinte, mégis szeretetteljes gondolataira rengeteg ember kíváncsi. Houstonban nőtt fel, Texasban szolgál, nagy zenész hírében áll. Az Instagramon négyszázezren követik gondolatait, rövid videóit.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fr. David Michael Moses (@father_david_michael) által megosztott bejegyzés

 

Incze Dénes néhai római katolikus erdélyi pap sajátságos stílusban írt 2011-ben a szentmisén való részvételről. Szigorúsága mögött azonban ugyanaz a gondolat húzódik meg, mint amerikai “kollégájánál”: a szentmise ajándék.

“A régi erkölcstanok hangsúlyozták, hogy a szentmise hanyagságból történő elmulasztása halálos bűn. Pontosan kicentizték, mennyi elmulasztása bocsánatos, mennyi pedig a halálos bűn. A hívek tudták, hogy egy kicsit lehet késni a szentmiséről. A zsinat erről nem beszél. Inkább azt hangsúlyozza, hogy kezdettől a végéig ott kell lenni. Ma a moralisták nem dobálóznak a halálos bűnökkel, de sokan vannak közöttük, akik állítják, hogy aki sokszor elkésik vagy mindig, az előbb-utóbb súlyos bűnt követ el.

Az érvényes szentmiséhez szükséges a szándék és a figyelem. Mert aki végigaludta, az nem vett részt szentmisén. Aki csak azért megy, hogy orgonaszót halljon vagy mást kísér el, az sem. Aki azért jött, hogy a templom művészi értékeit lássa, de nincs szándékában részt venni a szentmisén, nem tett eleget a parancsnak.

Fontos a figyelem is, hogy az eszem ne járjon máshol, hanem bekapcsolódjak a közös énekbe, imába. Együtt imádkozom a pappal. Nem forgatom fejem minden ajtónyílásra, hogy kik késtek el. Magam sem kések el. Lehetőleg minél közelebb ülök az áldozati oltárhoz. (Régente ide nem ülhettek a nagy bűnösök. Ennek maradványa az, hogy sokan ma is hátul bujkálnak!)

A szentmise alatt nem beszélgetek másokkal, nem köszöntök másokat, nincs kézfogás. A templomba belépve keresztet vetek a szenteltvízbe mártott jobb kezemmel, majd mielőtt a helyemre ülnék, ránézek a szentségházra és térdet hajtok. Leülök helyemre és imádságba, elmélkedésbe kezdek. Nem kommentálom szomszédomnak a prédikációt.

Hogy ne késsünk el, induljunk időben. Erre figyelmeztet a hármas haragszó. Az első: készülj, a második: indulj, a harmadik: légy ott! Nem illik kifelé indulni addig, míg a pap az oltárnál van. Tiszteletlenség.

A szentmise a mi legdrágább közös imádságunk. A megváltás ünneplése. Benne Jézussal találkozunk. XII. Piusz pápa írja: „A kereszt ereje a szentmiseáldozaton keresztül jut el hozzánk, hogy eltörölje minden elkövetett bűnünket”. Ezért ha egyéb nem is, hibáid és bűneid hozzanak el a szentmisére.”

 

A misére járás nem kedv kérdése – hogyan segíti hitéletünket a kötelező vasárnapi mise?

Borítókép - Fotó: Dreamstime
Szemle
hirdetés