2024. 05. 26.

Ha olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek… – Jézus üzenete nemcsak gyereknapra

Mit jelent a belső gyermek? Miért érdemes jóban lennünk vele? Csak egy gondolat arról, miért fontos, hogy valóban megőrizzünk magunkban a gyermeki részünket is.

Bevallom, engem régen kimondottan idegesítettek a kisgyerekek. Annyit tapasztaltam belőlük, hogy hangosak, akaratosak, nem lehet tőlük élvezni egy-egy programot. Mielőtt “megköveznek” a családosok, hadd mondjam el, hogy ekkor valójában az önmagamban lévő gyermekről is hasonlóan gondolkodtam.

A belső gyermek kifejezés sokaknak ismerősen csenghet, különösen ma, amikor szinte minden héten útjára indítanak egy újabb pszichoedukációs oldalt az Instagramon és más platformokon. A szakemberek szerint ilyen belső gyermek mindannyiunkban lakozik, egyszerűen van, aki elnyomja és van, aki megtanul foglalkozni vele, meghallgatni a kéréseit, igényeit, és kedvesen bánni ezzel a belső gyerekkel.

Nekem idő és nem kevés energia volt, hogy ezt megtanuljam, és még mindig úton vagyok, de a gyógyulásom jele, hogy mára sokkal több jót is felfedezek a gyerekekben (így a kicsi önmagamban is). Valóban hangosak és tudnak nagyon követelőzőek lenni. De emellett nagyon sokan

tisztaszívűek, kedvesek, spontánok, őszinték, és elképesztően jó gondolataik vannak. Lehet tanulni tőlük!

A szülők ezt nap mint nap felfedezhetik a saját gyerekeikben, de akinek – hozzám hasonlóan – még nincs gyereke, annak is érdemes figyelnie a környzetében élő kicsikre, megkérdezni őket miről mit gondolnak, akár bekapcsolódni a játékaikba.

Nem véletlen, hogy Jézus is ezt mondja: ,,Engedjétek e kisgyermekeket, és ne akadályozzátok őket, hogy hozzám jöjjenek, mert ilyeneké a mennyek országa.” (Mt. 19,14)

És azt: ,,Bizony mondom nektek, ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek, nem mentek be a mennyek országába. 4Aki tehát megalázza magát, és olyan lesz, mint ez a kisgyermek, az a nagyobb a mennyek országában.” (Mt 18, 3-4) 

Jézus rámutat valami jelentősre.

Az Atyával való kapcsolatunkban nagyon fontos az a ráhagyatkozás, bizalom, csodálat, kíváncsiság, öröm, ami a gyerekek sajátja.

Ha elhisszük, hogy mi mennyire komoly, okos, független felnőttek vagyunk, akik képesek kontrollálni a saját életüket, akkor kihagyunk valami esszenciális elemet a hitünkből.

Merjünk újra gyerekek lenni – ne csak ma, hanem minden nap!

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
#csakegygondolat Szilágyi Anna
hirdetés