2024. 05. 16.

Kitiltja a vallási jelképeket a városházáról a varsói polgármester

Varsó polgármestere rendeletben tiltja ki a kereszteket a városházáról, ennek értelmében az alkalmazottak asztalán sem lehet kereszt vagy bármilyen egyéb vallási szimbólum. Ez az első város Lengyelországban, ahol ilyen rendeletet hoztak.

Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester június 8-án hatályba lépő rendelete betiltja a kereszteket a fővárosi hivatalban, a hivatalnokok pedig nem helyezhetnek az íróasztalaikra vallási jelképeket – értesült az MTI. Mindez azt jelenti, hogy a fővárosi hivatal nyilvánosság számára nyitott helyiségeiben, valamint a hivatal rendezvényei során

nem helyezhetők ki konkrét valláshoz vagy meggyőződéshez kapcsolódó szimbólumok, például a falakon vagy az alkalmazottak íróasztalain.

Ez azt jelenti, hogy egy városházán dolgozó alkalmazott nem tehet ki egy Jézust ábrázoló ikont vagy egy képet mondjuk II. János Pál pápáról, nem beszélve arról, hogy a katolikus Lengyelországban a szentek képeit is ki szokták tenni a falra a feszület mellett. Mindezt innentől kezdve tiltani fogják, és ha valaki mégis megszegné, az az állásával játszik. Eközben szivárványos zászlót például kihelyezhetnek az irodájukba. 

Az intézkedés ugyanakkor nem vonatkozik az alkalmazottak által például nyaklánc vagy tetoválás formájában viselt jelképekre.

Az intézkedéseket a kirekesztés elleni harc címén fogadták el. A Wyborcza nevű lengyel lap úgy fogalmaz: a városháza megkezdte a ,,hivatali diszkrimináció ellensúlyozását” kor, nem, nemzeti származás, vallás, világnézet, pszicho-szexuális irányultság, nemi identitás és képességszint tekintetében. Belső irányelveket tettek közzé, amelyek minden alkalmazottra vonatkoznak. Korábban, 2023. decemberben az új lengyel kormány szintén eltávolította a hivatali épületekből a kereszteket, az uniós zászlókat pedig visszahelyezték.

A rendelet azt is kiköti, hogy

a hivatal munkatársai kötelesek tiszteletben tartani az azonos nemű párok jogait.

Például meg kell engedniük, hogy hivatalos dokumentumokat vegyenek át partnerük nevében, vagy kapcsolatba léphessenek az iskolákkal partnerük gyermekével kapcsolatban. A transzneműek esetében az adott személyt olyan néven és olyan személyes névmást használva kell megszólítani, ahogyan azt ő maga kéri.

Az iránymutatás a hivatalnokok szóhasználatára is kitér. Így például az „erőszak áldozata” kifejezés helyett a tisztviselőknek „erőszakot átélő személyre” kell hivatkozniuk. A „mentálisan beteg” helyett „mentális válsághelyzetben lévő személyt” kell majd mondaniuk. Egyben arra biztatják őket, hogy „amikor csak lehetséges, próbáljanak meg nemsemleges kifejezéseket használni”.

 

Forrás: MTI, 444, wyborcza.pl

Borítókép - Fotó: AFP
Hírek
hirdetés