2023. 10. 02.

Egész Olaszországot megérintette egy reklám, amely a család értékéről szól – VIDEÓ

Kevesebb mint egy hét alatt több mint egymillió ember látta a YouTube-on az olasz Esselunga élelmiszerlánc reklámját, amely egyben rendkívül heves érzelmeket váltott ki – az amúgy is heves érzelmű – olaszokból. Újságok címlapjára került, politikusok vették napirendre. A videó egy kislány történetéről szól, a családi értékek fontosságáról és a válásban lelkileg megsérült gyermekek ki nem beszélt traumájáról. A reklámot úgy is teljesen meg lehet érteni, ha az ember nem tud olaszul.

hirdetés

A videó főszereplője Emma, egy kislány, akinek a szülei elváltak. A történet az élelmiszerboltban kezdődik – értelemszerűen az Esselunga egyik boltjában, – ahol édesanyja hiába keresi a kislányt, hiába kérdezi meg a vásárlókat kétségbeesetten, nem tudja, hogy hova “szökött”. Kiderül, hogy a gyümölcsökhöz ment, ahol egy őszibarackot vesz el éppen. Édesanyja csodálkozva kéri számon, hogy mit csinál, majd megígérteti vele, hogy nem hozza a frászt többször édesanyjára, de a barackot megveszik. Miközben hazafelé tartanak egy olyan családon akad meg Emma tekintete, ahol édesapa és édesanya együtt vannak a gyermekkel, annyira nézi őket, hogy nem is figyel édesanyjára, aki éppen arról mesél, hogy a tanárnő milyen szépen megdicsérte  a rajza miatt a kislányt.

Eljön az este – és eljön Emma apukája is, hogy elvigye a kislányt magához. Édesanyja még megígéri, hogy felhívja majd este, ezután Emma lemegy édesapjához, aki nagy öleléssel fogadja. A kislány előhúzza a táskából a boltban vett barackot és átadja, hozzátéve, hogy édesanyja küldi. A meglepett édesapa megígéri, hogy felhívja majd Emma édesanyját, hogy megköszönje, a kislány ezt mosolyogva és örömmel fogadja. A reklám végén a bolt szlogene látható: “Nincs olyan kiadás, amely ne lenne fontos.”

Az olaszok döntő többségének nagyon tetszett a videó, amely esztétikusan mutat rá egy igen érzékeny pontra: a család védelmére és azoknak a gyermekeknek a sorsára, akiknek a szülei elváltak, akik így nem élhetik meg teljesen a család egységét. A hozzászólások elsöprő többsége is pozitív: “Külön élő apa vagyok, és meghatódtam. Ragyogó és megható” –  ez a legnépszerűbb komment a YouTube-videó alatt. “Ahelyett, hogy szidnánk egy reklámot, amiért az élet egy érzékeny területét érinti, inkább köszönjük meg azoknak, akik szívvel-lélekkel szóltak arról, amiről alig beszél valaki. Ezt a reklámot sokan megértik majd, még a gyerekek is” – írja egy másik kommentelő, arra utalva, hogy a reklám igen nagy ellenérzést váltott ki, mivel az elvált szülők egy része manipulatívnak érezte, illetve nyilvánvalóan nagyon érzékeny pontra tapint rá náluk. Volt olyan újság, amely odáig ment, hogy mérgezőnek titulálta a reklámot, és amely szerint ez a videó megbélyegzi az elvált embereket.

Látva azonban a hozzászólások elsöprő többségét, az olasz emberek megértették a reklám valódi üzenetét és értékét, még azok is, akiknek sajnos nem adatik meg, hogy házastársaikkal együtt neveljék gyermekeiket. Sőt, a humorukat mindig megőrző olaszok azt is hozzátették, hogy nagyon rég készült hazájukban utoljára olyan film, amely ilyen profi színészekkel volt eljátszva…

Hírek
hirdetés