2023. 10. 02.

A pörgős mindennapokból a „pusztaságba” – ennyi mindent adott nekem a csend

Sokszor csak pörögnek egymás után a napjaink, programról programra zuhanunk be, a FOMO-életérzés vezérli a mindennapjainkat, közben pedig hatalmas szükségünk lenne a csendre. Humayer Dávidban is megfogalmazódott ez a vágy, így egy egyhetes lelki programon vett részt, és most örömmel osztja meg a 777 olvasóival, mennyi gazdagságot kapott Istentől a csendben.

29 éves, felnőtt megtérő vagyok, erről tanúságot tettem a Forrásponton. Napi szintű a kapcsolatom Jézussal, de nem mindig mély és egyelőre egyáltalán nem olyan, mint amilyet szeretnék. A világ dolgai, az én dolgaim folyamatosan eltérítenek. A foci, Netflix, maté (dél-amerikai tea – a szerk.), podcastek, randizás. Ezek nagyrészt jó dolgok, de Istennel kevesebb minőségi időt töltöttem.

Szóval szép volt a tavasz, csodálatos volt a nyár, amikor is keresztapukám átküldte az Ifjú Lámpás Közösség próbahetének jelentkezési módját és idejét. Amikor először megláttam, ezt mondtam magamban: “NA MOST biztos, hogy nem! Hiszen foci, maté stb..

Eltelt 1-2 hét, és mivel minden érzés és nyári program arra mutatott, hogy ezekről most nem akarok lemondani, végülis jelentkeztem. Ne keressetek logikát, a sok NEM-NEM-NEM végül kitett egy IGEN-t.

hirdetés

Egy tapasztalatról szeretnék most kicsit beszélni, amelyet az Ifjú Lámpás próbahete kapcsán szereztem. A csend és nem csend közti brutális kontraszt megéléséről.

  • A próbahét előtt 0-24 ment a latino zene, podcastek, sok időt töltöttem nagydumás argentínokkal
  • Pörögtek az Instagram és a Facebook videók
  • A munkám és a telefonfüggőségem miatt naponta átlagosan 5 órás képernyőidőt mért a telefonom

Ezeket váltották fel a következők:

  • Az esti zsolozsmától a reggeli zsolozsmáig tartó kötelező némaság
  • A telefonomat szándékosan otthonhagytam (egyébként sem lehet napközben használni a közösségben)
  • Hosszabb csendes elmélkedések napközben
  • “Puszta”, vagyis teljes csönd pénteken

Fotó: Dávid szentségimádáson (Vincze István)

Extrém volt a különbség. Mit adott nekem a csend?

  • Nyugodt elmélkedést: sokkal jobb volt Jézus tanításait olvasni és csendben gondolkodni, elmélkedni rajtuk úgy, hogy közben például nem azon gondolkoztam, hány ember keresett vagy vár arra, hogy válaszoljak neki
  • Valódi gondolatokat: egy idő után nem a munkám, a zene, a videók jártak a fejemben, hanem a csend által megteremtődött üres térbe az életemre nézve releváns kérdések kerültek be. Bár elnémultak az értesítések, a fejemben hangosabbá váltak a belső gondolatok. Ezeket a hangokat, kérdéseket vittem aztán Jézushoz,  mint például:
  • Hova tart az életem?
  • A megfelelő munkahelyen vagyok?
  • Eleget foglalkozom a rokonaimmal?
  • Mit gondol Jézus arról, hogy egy lánnyal ismerkedek? Ezt az utat szánja nekem, ettől leszek a legboldogabb vagy a papi hivatástól?
  • Maté-függőségem gátolja a Vele való kapcsolatomat?
  • Igazi tanúságot teszek a családom és a barátaim megtéréséért?
  • Úszom az élet vizében vagy a felszínen pancsikolok?

Isten elé bármit oda lehet vinni, de a csendben kapott gondolatokat érdemes igazán. Sokkal könnyebb rájönni, hogy mit akarunk legbelül, mi zavarja legjobban a lelkünket, mire várunk Tőle megoldást. Könnyebb megkapni a választ, hogy megtudjuk milyen feladatot szán nekünk, amiben aztán a legboldogabbak lehetünk.

Az esetek többségében nekem sem megy könnyen a csend, és amint kikerültem a próbáhétről, újra iszonyatosan nehézzé vált megtalálni, és az esetek többségében már a keresés közben elbukok. Azzal viszont mindenképpen gazdagabb vagyok, hogy legalább már van egy nagyon jó tapasztalatom, ami motivációt ad arra, hogy ne adjam fel a csend keresését. Mert a csendben hallhatjuk legtisztábban az Istent.

Ha a csendről többet szeretnék tudni, akkor biztosan Robert Sarah bíboros könyvéhez fordulnék. Bár még nem olvastam, nagyon sok ütős idézetet láttam már az ő könyveiből a csendre vonatkozóan. Illetve tervem elmenni csendes lelkigyakorlatra is, főleg, hogy már tudom mennyit tud adni. Ha érdekel az Ifjú Lámpás közösség, ide kattintva többet megtudhatsz róluk!

Humayer Dávid

Humayer Dávid Tanúságtétel
hirdetés