2023. 07. 17.

„A meddőség nem diagnózis, hanem tünet” – interjú Schaffler Orsolya cikluskövetés-oktatóval

Schaffler Orsolya személyes érintettség miatt kezdett el foglalkozni a cikluskövetéssel, így bukkant rá a későbbiekben a NaPro technológiára is, amelynek célja, hogy a cikluskövetési táblázatból kinyert információk alapján egészségügyileg rendbe tegye a pár tagjait, így természetes módon foganhasson meg az új élet. Milyen okok állhatnak a meddőség hátterében és milyen jótékony hatásai lehetnek a cikluskövetésnek? Hatásosabb-e a Katolikus Egyház által támogatott NaPro Technológia a lombik programnál? Ezekről a kérdésekről is beszélgettünk Orsival.

Miért kezdtél el anno a cikluskövetéssel foglalkozni?

Érintettség miatt kezdtem el a témával foglalkozni, mert nálunk sem jött a baba, ugyanakkor a felmerülő kérdéseimre nem kaptam választ. Az orvosok csak azt ajánlották fel lehetőségként, hogy menjek el lombikra, ezt a módszert pedig hívő katolikusként nem tudom támogatni. A történetem már több mint tíz éves, úgyhogy bízom abban, hogy azóta változott a helyzet, de akkor nem éreztem úgy, hogy rendesen ki lettem volna vizsgálva. Hiszen, ha

hirdetés

a Jóisten úgy teremtett meg minket, hogy tudunk kisbabát szülni, és természetesen jön létre a várandósság, akkor, ha ez nem történik meg, kell valamilyen oknak lennie a háttérben.

Elkezdtem tehát különféle lehetőségek után keresgélni, és rábukkantam a NaPro Technológiára ®, amelynek az az alapja, hogy meg kell ismerni a ciklusodat, és a megfigyeléseket egy táblázatban vezetni. Az orvos aztán ezekből információt tud meríteni és diagnosztikai eszközként használhatja a feljegyzett adatokat. De az orvosok ugyanúgy ultrahangoznak, hormont vizsgálnak, akár laparoszkópos vagy egyéb műtétre is elküldenek, a kulcs az, hogy egyénre szabottan tudják értékelni, majd szükség esetén gyógyítani a nő ciklusát, ehhez pedig kell a nő, illetve a házaspár segítsége.

Amikor elkezdtél ismerkedni ezzel a módszerrel, Magyarországon még nem volt ismert?

Így van, én voltam a Creighton Módszer első hazai oktatója, azóta pedig már FEMM Health oktató is vagyok. A húgom részt vett Írországban egy Test Teológiával kapcsolatos konferencián, ott hallott először a meddőség kezelésének ennek a természetes módszeréről, mely olyan értelemben természetes, hogy megpróbálja az egészséges állapotot visszaállítani. Ő hívta fel a figyelmemet a a cikluskövetésre, amiről aztán elkezdteml olvasgatni. Eleinte azt gondoltam, hogy ebben semmi plusz nincs, hiszen ugyanazokat a vizsgálatokat végzik el az orvosok, amit mások is, és ezeken én már túl vagyok. De a gondolat nem hagyott nyugodni, hogy míg más orvosok elküldenének lombikra, addig a NaPro-s orvosok nem. Édesanyám lengyel, ezért a lengyel nyelvű honlapokat is tudtam böngészni, és ott sokkal több információt találtam. Rátaláltam egy lengyel doktorral készült interjúra, amely számomra sorsfordító volt, és elhatároztam, hogy elmegyek egy NaPro Technológiát ® alkalmazó orvoshoz. De hiába kerestem, semmilyen cikk, hír, még csak blogbejegyzés vagy fórumbeszélgetés sem szólt erről a technológiáról Magyarországon. Visszakanyarodtunk hát az írországi vonalra, és felkerestem Dr. Boyle-t, aki az első NaPro Technológiát ® alkalmazó orvos volt Európában. Tőle kértem tanácsot, és nem sokkal később már egy lengyel oktatótól tanultam a Creighton Módszert.

Fotó: Schaffler Orsolya

A történetedet hallgatva eszembe jut az a mondás, hogy egy keresztből gyakran olyan gyümölcsök fakadhatnak, amelyek mások életét is előreviszik.

Igen, én is ezt tapasztaltam meg a későbbiekben. Mikor azon gondolkodtam, milyen jó lenne, ha hazánkban is ismert lenne a cikluskövetés, elhatároztam, hogy keresek valakit, aki elvégzi az oktatói képzést. Dr. Boyle, akit korábban már felkerestem, rákérdezett, hogy miért nem én végzem el a képzést s leszek oktató? Először azt gondoltam, hogy bölcsészként nem fogok tudni másokat cikluskövetésre oktatni, de aztán átgondoltam, és elvállaltam a feladatot. A Creighton-képzés intenzív, közel másféléves tanfolyam, elmélettel és gyakorlattal együtt. Nagyon alapos, olyan dolgokat tanulunk meg az oktatói képzés keretein belül, amit még az orvosok sem tanulnak az egyetemen.

Érdemes elgondolkoznunk azon, hogyan is indult el a módszer kidolgozása. A ’60-as években feltalálták a fogamzásgátló tablettát, ami egy “hatalmas” orvosi és tudományos eredmény volt, a nők felszabadításának egyik jelképévé vált. A katolikus közösség kíváncsi figyelemmel kísérte, hogy mit mond erre az új találmányra a Vatikán, mennyire elfogadható egyházi szempontból. Eltelt pár év, míg VI. Pál pápa állásfoglalást adott ki, mely a Humanae Vitae című tizenegynéhány oldalas enciklikában olvasható.

Meghökkentő látni, hogy 1968-ban a pápa előre megmondta, hogy ha elterjed a fogamzásgátló tabletta, milyen változások következnek be a társadalomban, milyen hatással lesz a nőkre,

a családokra, az erkölcsre, az államok népességpolitikájára. A nehézségek előrevetítése mellett azzal a kéréssel fordult a különböző társadalmi csoportok, az orvosok, a papok, a katolikus házaspárok, a tudósok felé, hogy mindenki dolgozzon azon, hogy segítsék a házaspárokat. A pápa értette, hogy a családtervezés egy fontos és kulcsfontosságú kérdés a házaspárok életében, ezért serkentettet mindenkit arra, hogy keressen olyan családtervezési módszert, amely tiszteletben tartja minden emberi személy és a házasság méltóságát, és így összeegyeztethető a hitünkkel és az erkölcsünkkel.

Amikor az enciklika kijött, Dr. Thomas Hilgers frissen végzett nőgyógyász volt Amerikában, így megszólítva érezte magát. Akkor már létezett a Billings Ovulációs Módszer (BOM), amit Ausztráliában dolgozott ki egy orvos házaspár, és Dr. Hilgers elkezdte vizsgálni, hogy valóban működik-e a módszer. Megállapította, hogy a méhnyaknyák – aminek vizsgálatát a BOM elterjesztette – valóban megbízható információt nyújt a nők termékenységéről, és a módszert szabványosítva alakította ki a Creighton Módszert.

A nőknek egy táblázatba kell feljegyezniük a megfigyeléseiket, és Dr. Hilgers azt vette észre, hogy a táblázatban is megfigyelhetők a nőgyógyászati eltérések.

Amint azonban sikerül a táblázatban lejegyzett ciklusokat “normálissá” alakítani, azaz a megfelelő paraméterek szerinti egészséges ciklust létrehozni, az azt jelenti, hogy a nő nőgyógyászati problémáját is megszüntettük. Tehát az volt Dr. Hilgers zsenialitása, hogy rájött, ez a táblázat neki is, mint egészségügyi szakembernek, orvosnak, információforrás. Ezután dolgozta ki a NaPro Technológiát ®. Ez a módszer arra törekszik, hogy mindenféle nőgyógyászati problémát, panaszt a gyökerénél fogva kezeljenek. A cikluskövetésnek köszönhetően pedig nagyon pontos képet kapunk a hormonális egészségünkről, amelyet rengeteg dolog befolyásol: többek között a táplálkozás, az alvás, a sportolás.

Miről szól a NaPro Technológia ®?

Ha egy nő megismeri a Creighton táblázatot és elkezdi vezetni, akkor látni fogja, hogy van-e valami baj a ciklusával, és ha igen, elmehet egy NaPro Technológiát ® alkalmazó orvoshoz, aki elkezdi a problémát gyógyítani. A táblázat információforrás, de önmagában nem elég. Egy ilyen technológiát alkalmazó orvos látni fogja, hogy a ciklus valamelyik szakaszában túl sok a nyák, máshol kevés, túl hosszú egy adott szakasz, vagy kevés a vérzés, és ezen információk alapján kezdi el a gyógyítást. Ezzel szemben sok hagyományos orvos a rendszertelen menstruációra csak felírja a fogamzásgátló tablettát, ami nem gyógyít, maximum megszünteti és elfedi a tüneteket, de a kiváltó okot nem kezeli. Elkeserítő, hogy a nők 30 százaléka nem fogamzásgátlás miatt szedi a tablettát, hanem valamilyen nőgyógyászati problémára, miközben lenne más valódi megoldás is.

Sokféle cikluskövetési módszer létezik, mi alapján tudunk ezek közül választani?

Mindegyik módszer tudományos kutatásokon alapszik, így megbízhatóak. Az ovuláció során testünk különböző jelzéseket ad le, melyek a méhnyaknyák, a méhszáj elhelyezkedése, az LH hormon szint és a testhőmérséklet változásában figyelhetők meg.

A módszerek abban különböznek egymástól, hogy melyik biológiai jelet figyelik.

A választás kapcsán azt szoktam mondani, hogy minden nő különböző; van, akinek kevésbé fér bele az életébe, hogy minden reggel nagyjából ugyanabban az időszakban megmérje a testhőmérsékletét, az viszont nem okoz számára gondot, hogy a méhnyaknyákot megfigyelje naponta többször. Érdemes tehát kicsit utánanézni, melyik módszer mit és hogyan vizsgál, így könnyebb választani. Magyarországon négyféle módszert lehet személyes oktatással tanulni. Ezek a Billings Ovulációs Módszer, a Creighton, a FEMM Health és a Sensiplan. A legfontosabb tudnivalókat módszerekről és sok, a témához kötődő hasznos információt összegyűjtöttük a cikluskovetes.hu honlapon.

Személyes oktatással lehet ezeket a módszereket elsajátítani; az oktató elmondja a módszerek lényegét, utána a nő megfigyeli a testének a jelzéseit, és újra találkozik az oktatóval, hogy átbeszéljék a megfigyeléseket. Az is fontos szempont, hogy jelenleg milyen életállapotban van valaki;

más módszer javasolt annak, aki szoptatás alatt sajátítja el a cikluskövetést, és más annak, akinek nehezen akar összejönni a kisbaba.

Mennyi időbe telhet, míg egy nő valamelyik cikluskövetési módszert alkalmazva várandós lesz, ha korábban nem sikerült neki?

Ez attól függ, hogy mi az oka annak, hogy nem jött eddig létre várandósság. Ha „csak” az a probléma, hogy nem tudja, mikor termékeny, akkor rövid idő alatt megoldódhat a probléma. Volt olyan személy a praxisomban, aki már túl volt az inszemináción, azaz a mesterséges megtermékenyítés testen belüli változatán, már a lombik következett volna számukra. Azonban úgy döntött a pár, hogy a cikluskövetésnek és NaPro Technológiának ® is adnak egy esélyt. Kiderült, hogy a nő a hosszú ciklusai miatt a huszadik napon kezdett el termékeny lenni, nem a 14. napon, amit általában gondolnak az emberek. A táblázatból ez tisztán látszott. Csupán erre a tudásra volt szükségük ahhoz, hogy a baba összejöjjön. Alapvetően azt szoktam javasolni a gyermekre váró pároknak, hogy

tanulják meg a Creighton Módszert, és két-három ciklus megfigyelése után már mehetnek egy NaPro-s orvoshoz, aki elkezdi a kivizsgálásokat.

Ha hormonális problémáról van szó, beletelhet pár hónapba, hogy a hormonokat rendbe tegyék. De más kezelésre van szükség akkor, ha valakinek polipja van, vagy vagy endometriózis gyanúja áll fenn. Férfiaknál is lehet eltérés, lehet, hogy műtétre van szükség, lehet, hogy elég a gyógyszeres kezelés, de ezekhez is legalább három hónapra van szükség.

A reproduktív helyreállító orvoslás mennyire eredményes a lombikhoz képest?

Nehéz a kettőt összehasonlítani, hiszen más a cél, másra törekszik egyik, másik.

A reproduktív helyreállító orvoslás célja (mint például a NaPro Technológiájé ®), hogy egészségügyileg rendbe tegye a pár tagjait, és természetes módon megfoganhasson az új élet.

A lombik esetében hamar megtörténik a petefészek-stimuláció, a petesejtleszívás, megtermékenyítés, majd az embrió visszaültetés. Teljesen más az orvosi beavatkozás, más az időzítés a két eljárásnál, és kérdéses, hogy a lombik mennyire sikeres. Hiszen volt egy ok, ami miatt nem fogant meg természetesen a baba, és a lombikkal ahelyett, hogy feltárnánk a problémát, megkerüljük, és mesterséges módon próbálunk életet létrehozni – anélkül, hogy tudnánk, milyen probléma áll a gyermektelenség hátterében.

Ha a sikerességet akarjuk összehasonlítani, nézzünk meg egy kétéves időszakot. Két év alatt 100 nőt vizsgálva körülbelül ugyanannyi kisbaba fog megszületni mesterséges módszerekkel, mint helyreállító reprodukciós orvoslással. Ebbe beleértendő az is, hogy két év alatt nagyjából 4-5 beültetést elvégeznek. A helyreállító orvoslást tekintve 100 gyermektelenséggel küzdő nőt alaposan kivizsgálva megtalálják a gyermektelenséget kiváltó okokat, meggyógyítják, és a vizsgált két év alatt nagyjából ugyanannyi baba fog megszületni természetes fogantatással. A cikluskövetés és az arra épülő orvoslás lassabban hoz eredményt, hiszen eleve három hónapig tanulja valaki a módszert, de mikor célba ér az orvosi kivizsgálás és a kezelés, ágyban, természetesen létrejöhet a várandósság.

A legnagyobb ellenfelünk az idő. 35 éves kor felett meredeken csökken a termékenység, és már nem minden ciklusban van esély a foganásra, hiszen későbbi életkorban nem olyan jó minőségűek a tüszők. Bizonyos mértékig ugyan lehet javítani a petesejtek minőségén, de sokszor nagyon magunk ellen dolgozunk, amikor azt gondoljuk, utazgatunk még pár évet, inkább kettesben vagyunk még. Sok párral találkozom, akik fiatalon házasodtak, és nem akartak rögtön gyereket, de később nehezen jött össze. Ha korábban kezdtek volna próbálkozni, talán nem lett volna ennyire fájdalmas az útjuk.

Gyerek mellett lehet utazgatni, lakást venni, építkezni, de hiába van gyönyörű házunk, ha utána nem fogan meg a baba.

Milyen egyéb jótékony hatásai vannak annak, ha cikluskövetésbe kezdünk?

Egy nő sokkal jobban képbe kerül a saját ciklusával kapcsolatban, észreveszi az eltéréseket, és hamarabb tud reagálni. Az álmom az, hogy már kamasz lányok elkezdjék a cikluskövetést, mert akkor sokkal hamarabb feltűnnek az eltérések, amelyek később jóval komolyabb és súlyosabb következményekkel járhatnak. Van, akinek az orvosa a cikluskövetés során feljegyzett adatokból állapította meg, hogy az illető inzulinrezisztenciával küzd. Kinézetre semmi baja nem volt, nem is akart még kisbabát, mert nagyon fiatal volt, csak a ciklusában volt sok eltérés, ezzel ment el orvoshoz. Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy

a cikluskövetés egy nagyon megbízható és alapos családtervezési módszer.

Használhatja egy pár arra, hogy összejöjjön a baba, illetve elkerülésre is, ha éppen olyan életszakaszban vannak, amikor komoly oka van arra, hogy elkerüljék a várandósságot.

Mit tapasztalsz, keresztény körökben tabu-e arról beszélni, ha valakinek nem jön össze a baba? Jár-e megbélyegzéssel?

Bízom benne, hogy ez most már nem így van. Nagyszerű kezdeményezések vannak, rendszeres imák, szentmisék a gyermekáldásra váró párokért. Ugyanakkor borzasztó nehéz úgy közösségbe járni, hogy egyre több gyerek van a házaspár körül, ők meg még mindig várnak. Sokszor a gyerekek körül forog minden, és a felnőttek csak úgy tudnak találkozni, hogy közben gyerekprogramot is kell szervezni, tehát a gyermektelenek óhatatlanul is kiszorulnak az ilyen közösségi programokból.

Nagy érzékenység kell mind a pap, mind a csoportvezető családok részéről, hogy ne érezzék kirekesztve magukat a gyermektelenek.

Széles a skála, mert vannak olyan plébániák, ahol ezt jól tudják kezelni, odafigyelnek, és van, ahol anyák napján a templomban felállítják az édesanyákat, kihívják őket az oltárhoz, hogy köszöntsék őket. Most gondold el, mit érezhet ezalatt egy olyan nő, aki elvetélt, vagy nincs gyermeke! A gyermektelen házaspárok részére segítség lehet, ha sorsközösségre találnak, ha van két-három olyan pár, akik tudják egymásról, hogy hasonló nehézséggel küzdenek. Megerősítő tudni, hogy nem vagyunk egyedül.

Magyarországon egyébként hány párt érint a meddőség, milyen tendenciákról lehet beszámolni?

Európában minden ötödik, Magyarországon minden hatodik nőt érint, de mi is tartunk az európai tendencia felé.

Egyre idősebb korban szeretnénk kisbabát, és ha későn derülnek ki az eltérések, nehezebb változást elérni, szorít az idő.

Ezenfelül az egészségtelen életmód is közre játszhat a meddőség aranyának növekedésében, illetve a fogamzásgátlók használata. Most nem tudok, de talán nem is szükséges kutatási adatokat beidézni, ugyanakkor csupán a jelenkori tendenciákat látva ezeket valamennyien láthatjuk, érzékelhetjük.

Végezetül hogyan tudnál bátorítani egy nőt, egy házaspárt, akik hosszú ideje várnak a gyermekáldásra?

Keressék a gyermektelenség okát, ne adják fel a próbálkozást addig, amíg meg nem mondják nekik, hogy mi áll a háttérben. Ha pedig kiderül, hogy miért nem jön össze a kisbaba, akkor próbálják meg helyretenni a problémát. Nyilvánvalóan vannak limitációk, de a meddőség nem diagnózis, hanem tünet, aminek meg lehet keresni az okát, az okait, és meg lehet szüntetni, bízva abban, hogy a Jóisten megajándékoz minket egy kisbabával.

Fekete Ági

Interjú
hirdetés