2023. 07. 04.

Tudunk tényleg pihenni? – 8 fontos gondolat a feltöltődésről

Vajon tudunk pihenni? És a nyár valóban a kikapcsolódás ideje? Megengedjük-e magunknak a pihenést a hétköznapok rohanásában? Luxusnak, elfecsérelt időnek érezzük ezt, vagy önmagunkkal való szükséges törődésnek? Hogyan lehet mindennapokban lelassítani, és beépíteni életünkbe a testi-lelki feltöltődést? Az Agapé erről szóló adásának legerősebb gondolatait gyűjtöttük csokorba nektek.

1.„A pihenés akkor hatékony, ha rendszeresen találunk rá időt. Ha így teszünk, akkor a nagy nyári szabadság idején lévő töltődések valóban feltöltők lehetnek – feltéve, ha ezeken nem hajtjuk túl magunkat programokkal.” (Tapolyai Emőke klinikai és pasztorálpszichológus)

2. „Egyrészről luxusnak élhetjük meg, hogy mi azon mélázunk, mit jelent jól pihenni, miközben a legszerencsésebbek közé tartozunk a világon, hiszen van fedél a fejünk felett, folyik ivóvíz a csapból és a legtöbbünknek van egy autó a háztartásában. Másrészről viszont az a fajta világ, amelyben élünk, az az impulzuscunami, amelyet nap mint nap kapunk, az a kaotikus sebesség, ahogy a mindennapjaink telnek – mindezek miatt létszükséglet, hogy megtaláljuk az időt a pihenésre.” (Bellovics Gábor jezsuita szerzetes)

3. „A legtöbben azt a leckét hozzuk otthonról, hogy nem szabad pihenni, lazítani. Arról is hozunk belső leckéket, hogy akkor vagyunk tisztességesek, ha hajtunk, ha dolgozunk ezerrel, ha nem pihenünk meg. A mai társadalom is nagyon erősen képviseli, hogy az az érték, ha űzött vagy – ebből az űzöttségből kilépni művészet, és kihívás mindannyiunk számára.” (Tapolyai Emőke)

4. „Nálunk is az volt az alap, hogy csak az van kész, amit megcsináltál. Mindent meg kell csinálni, végig vinni, ezzel viszont az a baj, hogy mindig van mit csinálni, olyan nincs, hogy egyszer elfogy és hátra dőlhet az ember. Hazugság, hogyha sokat hajtjuk magunkat, akkor egyszercsak elfogy a tennivaló.” (Sterczer Hilda mentálhigiénés szakember, hegymászó)

hirdetés

5. „Egyáltalán nem biztos, hogy otthon vagyunk magunkban. Tudjuk-e, hogy vagyunk? Tudjuk-e, kik vagyunk? Hogy hol tartunk? Vagy csak azt mondjuk, hogy meghalni sincs időnk… Istennek volt ideje meghalni értünk, de nekünk nincs rá időnk.” (Lackfi János József Attila- és a Prima Primissima-díjas író, költő)

6. „Fontos megtalálni a különböző formáit annak, ami minket felüdít. Olyanok vagyunk, mint egy hordó: ha kiürült, muszáj újratölteni. A mi hordónkon viszont nemcsak egy csap van, hanem ezer, ahonnan folyik ki a tartalma, és rugdossuk, hogy miért nem ad többet?! A csapokat néha el kell zárni. Gondoljuk át, mik azok a dolgok, amelyek fölöslegesen folyatják el az energiánkat, az időnket és azokat bátran zárjuk el! Azt a kérdést is fel kell tenni magunknak, hogy miért csináljuk azt, amit csinálunk? Ha ezt őszintén megválaszoljuk, lecsendesedve, Isten előtt, akkor kitisztul a kép. Nagyon sok mindent ugyanis azért csinálunk, mert embereknek akarunk tetszeni; mert a saját fájdalmunkat akarjuk csillapítani; vagy mert van egy elképzelt ideánk, hogy milyennek kell lennünk ahhoz, hogy magunkat elfogadjuk. Pedig Isten azt mondja, azt szereti, akik vagyunk, minden produkció nélkül.” (Tapolyai Emőke)

7. „Én most a nemet mondást gyakorlom. Ha tudok pihenni, akkor megtisztelem azt, akivel találkozom, amikor dolgozom.” (Bellovics Gábor)

8. „Érdemes megkérdezni magunktól, miért vágyunk a pihenésre. Szerintem a boldogság, az elégedettség érzése miatt, illetve, mert szeretnénk jóban lenni önmagunkkal és a többi emberrel. Az elégedettségünk egyik kulcsa, hogy eleget pihenjünk.” (Sterczer Hilda)

 

A teljes adást itt megnézheted: 

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Életmód Szemle
hirdetés