2023. 04. 25.

„Fél tüdővel és marha nagy szívvel” – podcastünk Ferenc pápa rendtársaival

Mit mond Ferenc pápa a migránsokról? Miért nem merik lehozni a vele készült interjút egyes médiumok? Hogyan próbálja a legkínosabb és legkomplexebb kérdésekben is a krisztusi tanítást képviselni? Mit hoz magával Dél-Amerikából, és milyen hatással volt rá pápaságának eddigi 10 éve alatt Közép-Európa? Sok más egyéb mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz!

A katolikus egyházfő április végén három napot tölt Budapesten, melynek során találkozik az elesetekkel, a nélkülözőkkel, menekültekkel, az egyház és az állam képviselőivel, az ifjúsággal, jezsuita rendtársaival és – reményeink szerint – a Kossuth téren bemutatandó ünnepi szentmise által az egész magyar néppel. De mégis mit várhatunk egy ilyen látogatástól? Hogyan érdemes erre készülni? Az biztos, hogy jó, ha tudjuk, ki érkezik hozzánk. Ennek apropóján Horváth Árpád és Koronkai Zoltán jezsuita atyákkal beszélgetünk Ferenc pápáról, az ő személyéről, tanításáról és természetesen közelgő látogatásáról is a 777 podcastjében.  

Szent ferenci lendülettel

Magától értetődő módon számos példát hallhatunk rá, hogy a pápa jezsuita mivolta mely tanításában, gesztusában, szóhasználatában mutatkozik meg. De talán kevésbé vesszük észre, milyen mély és szoros kötelék fűzi őt Assisi Szent Ferenc személyéhez is. Az adásban elhangzik:

hirdetés

„Nincs még egy ember ma a világon, akinek ilyen globális tekintélye lenne a nem-keresztények körében is.”

De mi állhat Ferenc pápa határokat és kultúrákat átívelő elismertségének hátterében? Szerzetes rendtársai rávilágítanak, diplomáciai szempontból gyakran unortodox gesztusai nem csupán formabontók, hanem sokak szívéhez is elérnek. A Róma püspökeként „a világ plébánosává” lett Bergoglio egy olyan megtört szívű ember, aki rengeteg szenvedést, elnyomást, nyomort látott, és a tehetetlen fájdalom mellett képes bármit megtenni a béke és a méltó emberi életkörülmények előmozdításának érdekében. Ennek kapcsán kontextusba helyezte Horváth Árpád SJ atya az egyházfő azon gesztusát is, amikor a Dél-szudáni elnöknek lábat csókolt. Ugyanakkor a Dél-amerikai múlt, a felszabadítási teológia és a teremtésvédelem kérdései is szóba kerültek.

Megmondja a frankót

Koronkai Zoltán SJ atya többször idézi a pápa egy-egy tanítását, amikor nagyon konkrét üzenetet fogalmaz meg, akár a teremtett világ megóvásával, akár a gazdasági élettel kapcsolatban. Mindketten hangsúlyozzák, ezek nem csupán olvasmányélmények alapján leszűrt meglátások: Ferenc pápa élete során számtalan, első kézből szerzett tapasztat alapján alakította ki például társadalmi tanítását. Fontos azonban hozzátenni, hogy apostoli útjai során

ma is a peremhelyzeteket, a valamilyen értelemben perifériára szorultakat keresi, őket bátorítja, az ő fájdalmukban osztozik,

és e tapasztalatok alapján mer folyamatosan változni ő maga is. Rendkívül izgalmas ilyen szemüvegen keresztül rátekinteni magyarországi látogatására is. Horváth Árpád SJ atya pedig elmeséli, milyen volt vele személyesen találkozni, hogyan döbbentette le néhány újságíró rendtársát egyes válaszaival, és milyen viccet mesélt a Vatikánban a mennyországról és a magyar nyelvről.

Tóth Márton

Borítókép - Fotó: AFP
777 PODCAST
hirdetés