2023. 04. 16.

Fél nap alatt közel százezer megtekintés tűnt el a pápalátogatás hivatalos dalánál

Döbbenten és értetlenül vette észre Vizy Márton zeneszerző, hogy a pápalátogatás hivatalos dalának nézettsége egyik éjszakáról a másikra majdnem százezer fővel esett vissza a YouTube-on. A kellemetlen fejlemény kapcsán többek között a dal fogadtatásáról és a YouTube értesítés nélküli eljárásáról is kérdeztük.

Facebook-bejegyzésben jelentetted be vasárnap reggel, hogy egyetlen éjszaka alatt közel 100 ezerrel csökkent a pápalátogatás hivatalos dalának megtekintési száma a YouTube-on. Mi történt?

Szombaton este az M2 Petőfi TV-n még örömmel és büszkén jelentettem be, hogy a Camino, Krisztus a jövőnk című dal nézettsége átlépte a 240 ezret a YouTube-on. Ez nem csak számomra volt fontos hír, hanem az előadótársaimnak, illetve mindenkinek, aki azonosulni tud a dal értékével, hiszen néhány nap alatt közel negyedmillió alkalommal hallgatták meg. Másnap reggel érdeklődve nyitottam meg a YouTube-ot, hogy vajon mennyien nézték meg vagy hallgatták meg az elmúlt órákban, azonban döbbenten láttam, hogy 240 ezer helyett már csak 188 ezer megtekintés volt, majd egy óra múlva újabb 30 ezerrel csökkent a szám. Egy éjszaka alatt közel 100 ezer megtekintés kámforrá vált. Őszintén szólva teljesen döbbenten és értetlenül állok a történtek előtt, főleg azért, mert a YouTube semmilyen módon nem értesített. Rendkívül méltatlannak és önkényesnek érzem azt, hogy a legnagyobb videómegosztó oldal még egy figyelmeztető üzenetet sem küld, egy laza mozdulattal az egyik pillanatról a másikra úgy dönt, hogy 100 ezer nézőt lehúz. Ez teljesen érthetetlen, és nagyon remélem, hogy semmilyen ideológiai megfontolás nincsen mögötte, mert az még fájdalmasabban érintene bennünket. Nyilván nem gyanúsítani akarok, az ártatlanság vélelme a YouTube-ot is megilleti, de nagyon ijesztőnek tartom, hogy a virtuális világban ez is megtörténhet.

Nem kértél a YouTube-tól magyarázatot?

Egyelőre még nem kértem, hiszen fel sem ocsúdtam, azonban utána olvastam annak, hogy mi történhetett. A YouTube algoritmusai folyamatosan figyelik, hogy egy-egy videó nézettségét nehogy mesterségesen generált módon növeljék. Erre segédprogramok is léteznek, illetve indiai vagy pakisztáni „nézőket” is lehet vásárolni – ezt szeretné kiszűrni a videómegosztó webhely, hiszen a reklámbevételt növelik ezekkel az illegális technikákkal.

Természetesen a mi részünkről ilyen nem történt, és teljesen valószerűtlennek tűnik, hogy bárki a dal kedvelői közül mesterségesen próbálta volna növelni a nézettséget.

Ráadásul olyan magas számról beszélünk, amely teljesen példátlan: egyetlen éjszaka alatt százezer megtekintésről van szó. Ehhez ipari módszerekkel kellett volna csalnia valakinek, de ilyen egészen biztosan nem történt.

Az első napokban egyetlen kommentet sem lehetett látni a videó alatt, ami szokatlan több tízezres, majd később százezres megtekintésnél. Mostanra viszont már ott vannak a hozzászólások. Ennek mi az oka?

Ennek egyszerű oka van: amikor az ember feltölt egy új tartalmat a YouTube-ra, akkor beállíthatja, hogy a hozzászólások szűrve legyenek-e vagy sem – sőt, akár arra is lenne lehetőség, hogy a megjegyzéseket teljesen kikapcsolja a feltöltő. Azt a megoldást választottuk, hogy a YouTube maga válassza ki azokat a hozzászólásokat, amelyek durván sértőek. Viszont ezt követően az algoritmus semmilyen kommentet nem engedett át, mindent visszatartott, még a pozitív megjegyzéseket is. Szerencsére ezeket a hozzászólásokat nem tüntette el, lehetőségünk volt manuálisan jóváhagyni ezeket, és ezt meg is tettük. Természetesen a durva, gyűlöletkeltő véleményeket nem engedtük át, de a kritikus megjegyzések ugyanúgy olvashatóak, mint a kedves hozzászólások.  A sárdobálásra, obszcén kifejezésekre, a politika belekeverésére nincsen semmilyen szükség, ezeket a hozzászólásokat töröljük. Viszont kétségtelenül meglepő, hogy a YouTube algoritmusa nem tudja ezek szerint megfelelő módon kiszűrni a hozzászólásokat…

Aligha lehetne azt mondani, hogy a dal nem érte el az ingerküszöböt, hiszen a különböző vérmérsékletű kommentek – pozitív és negatív irányban egyaránt – elárasztották a közösségi oldalakat. Ezt a nagy nézettséget – akármekkora is a tegnap éjszakát követően – a pozitív fogadtatásnak tudod be, vagy a kritikusok megosztásainak?

Mind a kettő igaz. Ha az ember egy jó dolgot hoz létre, akkor az hatással lesz az emberekre. Nyilvánvaló, hogy mindenkinek minden nem tetszhet, mindig lesznek negatív vélemények. Teljesen törvényszerűnek tartom, hogy egy ilyen dal egyeseket irritál. Én azt tapasztaltam, hogy egy jelentős tömeg a politikát akarja belelátni ebbe az egészbe, ezért szinte belehallgatás nélkül szólja le  – teljesen alaptalanul, mert ez egy alulról jövő, politikamentes kezdeményezés. A negatív hangok másik része spirituális, hiszen van egy szellemi harc a világban, ezt kár lenne tagadni. Akik Istentől tudatosan elfordultak, azokat irritál egy ilyen dal, és nem is tudnak szó nélkül mellette elmenni. Annak mindig van egy oka, ha az ember nem csak negligál egy neki nem tetsző dalt, hanem még virtuálisan bele is rúg egyet.

Az előadók kiválasztása a Te döntésed volt?

Nagyjából igen, de kértem tanácsot is. Figyelembe kellett venni az idő rövidségét, hiszen a stúdiófelvétel előtt mindössze egy héttel tudtam szólni az előadóknak, ez nagyon rövid idő. Olyan énekeseket kerestem, akikről tudom, hogy ez a téma fontos, akiknek van Istennel kapcsolatuk, hiszen egy ilyen dal akkor lesz hiteles, hogy ha az azt eléneklő vallja is annak szövegét.

Illetve az is nagyon fontos szempont volt, hogy a társadalom fiatalabb és idősebb generációja is képviselve legyen.

Voltak olyanok, akik éppen az előadók hitét kérdőjelezték meg – ami egyébként önmagába véve bátorságra vall, hogy kívülről megítéljük valakinek az Istennel való kapcsolatát….

Ezek az előadók ezzel a dallal nagy nyilvánosság előtt vallották meg a hitüket, miközben sejtették, hogy nem csak pozitív véleményeket kapnak majd emiatt. Dánielfy Gergő korábban volt a ForrásPont vendége és a 777-en is tanúságot tett a hitéről, Nagy Bogi hírnöke volt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak, ahol megvallotta a hitét, Szandi sokszor elmesélte már, hogy 12 évesen magától, saját akaratából tért meg, Dolhai Attila tanúságtételeit is rengetegen ismerhetik, még dicsőítő koncertjei is vannak. Miért ne adhatnám meg a lehetőséget nekik, hogy tanúságot tegyenek a hitükről?

Volt olyan koncepció, hogy a dal képi világát a korábbi pápalátogatások anyagaival színesítsétek, illeszkedve ahhoz, hogy a pápalátogatás himnuszáról van szó? Ugye a felkerült videóban az előadókat látjuk kizárólag, ahogy egy stúdióban énekelnek.

Az idő rövidsége miatt nem volt ilyen koncepció, hiszen nem lett volna lehetőségünk archív felvételek beszerzésére, a jogi részek tisztázására. Illetve azt is gondolom, hogy ez a dal a mostani pápalátogatáshoz kapcsolódik, nem pedig egy visszaemlékezés a 30 évvel ezelőtti eseményekre. Új impulzusokat, új érzéseket szerettünk volna kiváltani – a ma emberéből. A stúdiófelvétel a közösségi éneklést mutatja be, hogy ez a csapat együtt van, közös erőt képvisel – a zenekarral és a kórussal együtt. Szerintem jól döntöttünk, ráadásul öt óra alatt készült el ez a felvétel, amely iszonyatosan kevésnek számít, mégis egy igényes munka született, amelynek mindannyian nagyon örülünk.

Martí Zoltán

Borítókép - Fotó: YouTube
Interjú
hirdetés