2023. 04. 05.

Ferenc pápa fiatalok kérdéseire válaszol a Disney+ új dokumentumfilmjében

Ferenc pápa a nagyobb streamingplatformokon is jelen van: a Netflix után most a Disney + oldalán jelent meg egy dokumentumfilm, amelyben tíz fiatallal beszélget.

Ferenc pápa korábban már szerepelt egy négyrészes dokumentumfilm-sorozatban, amelyben vele együtt 18 idős ember osztotta meg bölcsességét az életről. Az Egy generáció története Ferenc pápa társaságában a Netflixen jelent meg 2021 végén. Idén április 5-én pedig megjelent  a Disney + kínálatában Ferenc pápa válaszol címmel a dokumentumfilm magyar felirattal, amelyben a pápa ezúttal fiatalokkal beszélget. A közel másfél órás dokumentumfilmet Jordi Évole és Marius Sánchez rendezték. Jordi Évole spanyol tévés újágíró, aki, bár nem vallja hívőnek magát, korábban már kétszer készített a Szentatyával interjút.

A rendezők pár nappal a bemutató előtt a dokumentumfilm hátteréről nyilatkoztak az egyik spanyol rádióban. Elmondták, hogy a világ számos országából mintegy 200 fiatal közül választották ki a filmben szereplő tíz fiatalt, közülük öten spanyolok. A 20-25 év közötti, spanyolul beszélő fiatalok fele Spanyolországból jött, akadnak közöttük nem hívők, van egy muzulmán srác Szenegálból, a pápa kérésére azonban több hívő katolikus is helyet kapott. A dokumentumfilmet 2022 nyarán forgatták Róma egyik külvárosi negyedében, Pignetóban, egy második emeleti közösségi irodában.

hirdetés

A film elején röviden megismerjük a fiatalokat, s belepillanthatunk egy kicsit a pápa napjába is,

majd a közel 20 perces útba, ahogy Ferenc pápa konvoja elindul a beszélgetés helyszínére. A beszélgetés elején kiderül többek között, hogy a pápának nincs mobilja, és a közösségi médiát sem használja. A hívők számának csökkenésével kapcsolatban megjegyzi a pápa, hogy a hitelességet, a hiteles tanúságtételt tartja fontosnak, mely nélkül „az Egyház berozsdásodik, mert átalakul kedves emberek klubjává, akik teljesítik vallási kötelességeiket, de nincs bátorságuk, hogy elmenjenek a határterületekre”. A pápa szerint a valósággal ott lehet találkozni igazán: „Ha látni akarod a valóságot, menj el a határterületekre! Ha tudni akarod, mi a társadalmi igazságtalanság, menj el a határterületekre!”

Fotó: Ferenc pápa fiatalokkal beszélget, jelenet a dokumentumfilmből (Disney+)

Medha indiai származásúként él az Egyesült Államokban, beszélt a rasszizmussal kapcsolatos tapasztalatairól. A muzulmán Khadim pedig testvérét említi meg, aki menekültként szelte át a tengert a jobb élet reményében. Ferenc pápa a migrációval kapcsolatban az emberek kizsákmányolásáról beszél, ugyanakkor aláhúzza, hogy vannak országok, ahol különbséget tesznek menekült és menekült között: „Ha Ukrajnából érkezel, abból a nagy tragédiából, szívesen és szeretettel látunk, ami rendben is van. Ha azonban Afrikából jössz, elutasítanak, vagy megpróbálják megtalálni a módját, hogy visszaküldjenek”. Szó esik a rabszolgaság modernkori változatairól is, például amikor valakit hátrányos megkülönböztetés ér a munkahelyén, mert gyermeket vár.

Az Ecuadorból származó Dora megemlíti, hogy régebben sokszor volt magányos, depressziós lett, mert mások kirekesztették őt eltérő származása miatt. Ferenc pápa „az élet telének” tartja a magányt, azt tanácsolja, hogy ilyenkor, a felhős, viharos időszakokban nem szabad irányt változtatni: „Állj meg, várd meg, hogy vége legyen a télnek!”

Az abortusz témájában eltérő a fiatalok álláspontja. A pápa megerősíti, hogy irgalommal kell fogadni az abortuszon átesett nőket, mellettük kell maradnunk, „nem szabad a pokolra küldenünk őket”, azonban nevén kell nevezni a dolgokat: „mellettük maradni egy dolog, de igazolni a tettet, az már más”. A beszélgetésben élénk vita alakul ki a bántalmazások kérdését érintve, az egyik fiatal, Juan, maga is visszaélés áldozata volt az Opus Dei egyik iskolájában. Az elkövetőt elítélték ugyan, de büntetésével Juan nincs megelégedve, az ügyben egyébként e találkozás után Ferenc pápa ezután felülvizsgálatot kért.

Celia arról kérdezi a pápát, hogy lát-e egy kis helyet az Egyházon belül a transz, a nembináris, vagy általában az LMBTQ emberek számára? Ferenc pápa kifejti: „Minden ember Isten gyermeke, mindenki. Isten senkit sem utasít el, Isten egy atya. Nincs jogom, hogy bárkit is kirúgjak az Egyházból. Az én kötelességem az, hogy mindenkit szívesen lássak. Az Egyház nem zárhatja be az ajtaját senki előtt.” Szó esik a Tinderről, a pápa bevallja, hogy nem tudja, hogy miről van szó. Szerinte „a fiatalok nagyon lelkesek, hogy találkozzanak egymással, és ez jó. Az egyik dolog, amit csodálok a fiatalokban, az, hogy nincsenek előttük határok, és ezt jó értelemben értem.”

A kolumbiai Alejandra elmondja, hogy ő felnőtt tartalmakat készít az internetre, a közösségi médiába. Ferenc pápa aláhúzza: „a pornográfia lealacsonyít, nem segít a növekedésben”. A szexualitásról szólva megjegyzi: „a szex az egyik legszebb dolog, amit Isten adott az embereknek. Szexuálisan kifejezni magunkat, az egy igen gazdag dolog. Bármi, ami lealacsonyít egy igazi szexuális kifejeződést, az téged is lealacsonyít, részlegessé tesz, és a gazdagságát lekicsinyíti. A szexnek megvan a maga dinamikája. Okkal létezik. A szerelem kifejeződése. Ez valószínűleg a szexuális tevékenység lényege. Szóval, bármi, ami elterel ettől, vagy ami elhúz egy másik irányba, az lealacsonyítja a szexet. […] A katekizmus a szexszel kapcsolatban még nagyon korai stádiumban van. Nekünk, keresztényeknek nem mindig volt kiforrott katekizmusunk a szexet illetően. Ez egyike azoknak a gyönyörű dolgoknak, amiket Isten tett.”

Fotó: Ferenc pápa, jelenet a dokumentumfilmből (Disney+)

A madridi María hívő katolikus, azonban maga körül kevés emberben lát igazi, mély hitet. A pápa arra bíztatja, hogy tartson ki a próbatételekben: „a hit akkor válik hitelessé, ha próbákat áll ki”. Lucía, aki rossz tapasztalatai miatt elhagyta a szerzetességet, s hitét is elhagyta, éppen ezt a hitelességet hiányolta. Ferenc pápa elismeri, hogy az Egyházban nagyon nagy a korrupció is: „nagyon sok kárt okoztak az egyházi intézményeknek, az Egyházban a férfiaknak és a nőknek”. Azt tanácsolja Lucíának, hogy folytassa életét: „az életednek még nincs vége. Folytatódik, és még ha nem is veszed észre, Valaki veled van. Valaki veled van. Engedd, hogy veled legyen, még akkor is, ha nem figyelsz rá.”

Ferenc pápa a beszélgetés végén köszönetet mond a fiataloknak, hogy bátrak voltak, hogy elmondták, ami bennük van:

„Nagyon sokat tanultam tőletek. Ez nagyon jót tett nekem, és köszönöm nektek.”

Korponai Gábor

Borítókép: Disney+

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Filmajánló
hirdetés