2023. 02. 23.

7 fontos gondolat a böjt lényegéről

Mi a nagyböjti időszak lényege és célja? Egyáltalán miért előzi meg ez a 40 napos felkészülési idő a húsvétot? Mi értelme van manapság annak, ha tudatosan lemondunk valamiről? Felesleges önsanyargatás vagy épp lehetőség a lelki gazdagodásra a böjt? Az Agapé legújabb adásából 7 értékes gondolatot válogattunk.

1.„Mindig fontos, hogy átéljük azt a fajta készületet, azt a fajta mélységet – akár önmegtartóztatást, akár böjtöt, akár odaadást – ami ahhoz kell, hogy igazán felfogjuk azt, hogy élet születik. Ami számunkra is az örök élet.” (Horváth-Csitári Boglárka lelkész, mentálhigiénés szakember)

2. „A negyven napban Istennel és önmagunkkal is találkozunk. Szembesülünk a bűnös mivoltunkkal, a saját törékenységünkkel, sebezhetőségünkkel. De itt nem állunk meg, hanem bűnbánatot tartunk és végül találkozunk azzal, aki a bűnösségünket elvette, aki az adósságlevelünket a fára szegezte. A saját mélységünkön keresztül belemegyünk Krisztus mélységébe és utána együtt emelkedünk ki.” (Dejcsics Konrád bencés szerzetes)

3. „A hitünk esszenciája, hogy van egy élő Istenünk, aki tényleg feltámadt és azt mondta: mivel én élek, ti is élni fogtok. Ez egy olyan csodálatos íve a kereszténységnek, amit nem hangsúlyozunk eléggé és nem is fogunk fel eléggé.” (Tapolyai Emőke klinikai- és pasztorálpszichológus)

hirdetés

4. „Minden ember viszonyul valahogy az anyagi világhoz és a testéhez – a böjt mindkettő újragondolásának az alkalma. Kialakulnak szokásaink, akár függéseink: ezeket kibontjuk, szétszálazzuk és akár újrakötjük, igyekszünk megtalálni a helyes mértéket. A legtöbben a hústilalommal böjtölnek, de nagyon jó ötletnek tartom a digitális eszközeink használatának csökkentését is ebben az időszakban, hiszen a mostani társadalomban talán ez a legnagyobb függés.”  (Nagypál Szabolcs teológus, jogász)

5. „A 21. század embere nem szeret lemondani semmiről. Azt népszerűsítik a mai világban, hogy mindenhez jogunk van, sőt akkor leszünk boldogok, ha mindent megkapunk, amire vágyunk. A mentális egészség kutatásai azonban azt mutatják, hogy ez egyáltalán nem így van, soha ennyi szorongó és depressziós ember nem volt a világban, mint most, pedig már mindenünk megvan. A lemondás együtt jár egy önvizsgálattal, mert fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy vajon tényleg szükségünk van-e arra, amiről lemondunk. De ez önmagában még nem böjt: a cél az, hogy akarunk találkozni az Isten tekintetével, aki látja, hogy valójában kik vagyunk.” (Tapolyai Emőke)

6. „Hiába van meg látszólag mindenünk a földön, jó ráeszmélni arra, hogy semmink nincs, amit ne kaptunk volna és mindannyian rászorulunk Isten kegyelmére és irgalmára.” (Horváth-Csitári Boglárka)

7. „A nagyböjt segít abban, hogy végre önmagunk legyünk – az összes sebezhetőségünkkel, hiányosságunkkal, korlátunkkal – és így menjünk oda Istenhez. Aki már megtapasztalta Isten közelségét, a szeretetének mélységét, annak a böjt tényleg nem csupán önsanyargatás lesz, hanem valódi vágyakozás Isten iránt és találkozás Vele.” (Tapolyai Emőke)

Borítókép - Fotó: Tinnakorn Jorruang | Dreamstime.com
Lelkiség Szemle
hirdetés