2023. 02. 01.

Szabadulás az alkoholizmus fogságából

Magyarországon szinte mindenki nagycsaládjában fellelhető egy alkoholbeteg. Sokszor halljuk: több, mint egymillió alkoholbeteg országa vagyunk. Hogyan lesz valakiből alkoholista? A hit hogyan segíthet a szenvedélybeteg lelki gyógyulásában? Tóth Balázs, a Katolikus Karitász RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat vezetője szerint többnyire a felismerés hiánya akadályozza meg a gyógyítást. A Katolikus krónika legújabb adását szemlézzük.

„Én 32 évig ittam, de azt szoktuk mondani, hogy még mindig alkoholista vagyok, csak nem iszom már, tehát megszabadultam. Most már 21. éve, hogy szabadultam” – kezdi beszámolóját Kovácsné Németh Zsuzsanna.

„Úgy kezdődött, hogy az első munkahelyemen, a szocialista brigádrendszeren belül divat volt az ivás, tehát mindent meg kellett ünnepelni, nem kevés innivalóval. Akkor még nem tudtam, hogy nekem hajlamom van az alkoholizmusra, úgyhogy itt kezdődött.

Hét deci whisky, az volt az egy napi adagom.

Akkor néztem ezzel szembe, amikor már sokan szembesítettek vele, hogy ez így nem mehet tovább. Volt egy nagyon kedves barátnőm, aki azt tanácsolta, hogy keressem meg a RÉV-et, és itt kérjek segítséget” – mesélte.

hirdetés

„A RÉV egyrészt jelenti ugye azt a hajót, amelyik elvisz az egyik oldalról a másikra, mondjuk a függőségből a józanság felé, másrészt azt is jelenti, hogy remény, élet, változás” – mondta Tóth Balázs, a Katolikus Karitász RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat vezetője, szociális munkás és családterapeuta. „Itt szenvedélybeteg ellátás folyik, alkohol, drog, illetve bármilyen olyan szenvedélybetegséggel foglalkozunk, ami függőséget okozhat, tehát játékszenvedéllyel, különböző viselkedésfüggőségekkel is.  Akik bejönnek hozzánk, azoknak igyekszünk segíteni, egyéni konzultáció, csoportfoglalkozások keretében.

Ez egy nagyon hosszú út, amíg valaki eljut odáig, hogy segítséget tud kérni.

Azt szoktuk mondani, hogy van egy mélypont, amikor az ember azt érzi, hogy úgy vezetni az életét, ahogy eddig vezette, nem lehet. Az az első lépés, hogyha egy alkoholbeteg bevallja, megfogalmazza önmagának, hogy ez a függőség nagyobb nála, hogy ő már nem uralja az alkohol fogyasztását, és ebben segítséget kér, hogy hogyan tudja a kontrollját visszaszerezni” – fogalmazott Tóth Balázs.

Német Zsuzsa így folytatta: „A legmélyebb pontom az volt, hogy volt két öngyilkossági kísérletem. Onnan volt a legnehezebb fölállni. Mentegetőzésnek fog hangzani, de amikor megtudtam, hogy a férjemnek van valakije, akkor kezdődött a poklok pokla, mert akkor már nem volt nap, hogy ne lettem volna részeg, annyit ittam. És hiába volt ott a két gyerekem, ez nem tartott vissza tőle – szegények meg is szenvedték” – vallotta meg.

A RÉV vezetője szerint aki már eljön hozzájuk, és vállalja azt, hogy önmaga és a segítők előtt megfogalmazza, hogy problémája van az alkohollal, a droggal, valamilyen viselkedésfüggőséggel, az már legtöbbször vállalja azt, hogy végigcsinálja a teljes programot.

„Egymástól azt tudjuk tanulni, hogy aki már szabadult, az látja, hogy aki jön kezdőként, azon azért látszik, hogy iszik, és akkor azt gondolja magában, hogy na én így már nem akarok járni, így már nem akarok kinézni, aki viszont újonnan jön ide, az látja, hogy van mód, van lehetőség arra, hogy megszabaduljon a piától” – osztotta meg tapasztalatait Német Zsuzsanna.

„A szenvedélybetegek gyógyulásában nagyon fontos az istenhit.

Volt olyan szenvedélybeteg, aki úgy tudott meggyógyulni, hogy belekapaszkodott a hitbe, az Istenbe vetett bizalomba” – hangsúlyozta a családterapeuta.

Ezt megerősíti Német Zsuzsanna is: „Nagyon bele tudunk a hitbe kapaszkodni, mert imádkozunk, kérjük Isten segítségét, mert a kísértés az mindig ott van. Annyi hülyeséget csináltam! Az, hogy én azokat ép ésszel, meg ép testtel megúsztam, csak annak köszönhető, hogy ott volt a Jézus keze a fejem fölött. Hinni kell, hogy meg lehet szabadulni” – összegezte a gondolatait.

Borítókép - Fotó: Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés