2022. 11. 21.

3 tipp, hogy hasznos legyen az online töltött időnk

„Mi, 21. századi fiatalok, kivételes helyzetben vagyunk, mert számos olyan információ áll széleskörben rendelkezésünkre, amely a korábbi korok emberének egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen volt elérhető. Bármi iránt is érdeklődünk, bármely területen is szeretnénk tudásunkat elmélyíteni, az internet bugyraiban gyakorlatilag minden kérdésünkre rövid idő alatt választ kaphatunk. Sajnos azonban – bár a lehetőség adott – kevesen élünk vele, nehezen fogalmazzuk meg, hogy mi érdekel bennünket.” A Margaret blog cikkét szemlézzük.

Ritkán vesszük a fáradtságot arra, hogy a különböző social media felületek algoritmusai által elénk dobált, egyszerű és sokszor bugyuta tartalmakat lecseréljük valóban értékes, gondolkodásra, fejlődésre serkentő cikkekre, videókra.

Az internet és az azzal együtt járó hatalmas információdömping áldás és átok is egyszerre. Az, hogy végül számunkra melyik lesz, csak rajtunk múlik. Amennyiben tudatosan használjuk a világháló adta lehetőségeket, – kis túlzással – bármit megtanulhatunk. Egy működő okostelefon/laptop és a havi internetelőfizetés áráért gyakorlatilag végtelen információt megszerezhetünk. Azonban, ha csak sodródunk az árral, gondolkodás nélkül fogyasztjuk, amit felkínál a rendszer, az könnyen negatívabb hatással lehet az életünkre, mint azt elsőre gondolnánk. Hisz az értelmetlen görgetés, nyomkodás értékes időt vesz el tőlünk. Emellett a minket megcélzó hirdetések olyan dolgok megvásárlására sarkallhatnak, amelyekre valójában nincs is szükségünk. Arról nem is beszélve, hogy a különböző felületeken keresztül olyan ideológiák, gondolatok befolyásolhatnak minket, amelyeket nem mi választottunk. 

Mérhetetlen tudásanyag és információ, kontra az időnk, pénzünk és gondolkodásunk. Mit tegyünk hát, hogy megnyerjük az előbbit és ne veszítsük el az utóbbit? Mint az élet sok más területén is, itt is a tudatosság segíthet. 

1.Első körben nézzünk szembe a tényekkel; egy erre megfelelő alkalmazás segítségével kövessük nyomon napi és heti telefonhasználatunkat! 

Nézzük meg azt is, hogy konkrétan mennyi időt szántunk egy-egy alkalmazásra. Gondoljuk végig, hogy ezek közül melyek azok, amelyekre igazán szükségünk van? Vagy melyek azok, amelyekkel örömöt okoztunk magunknak, esetleg, amelyek által fejlődtünk valamilyen területen? (Nem árt, ha eszünkbe jut, hogy bár a vicces macskás videók szórakoztatóak, de lehet, hogy ugyanennyi sétálással, sporttal vagy olvasással töltött idő valódibb örömet okoz.)

hirdetés

Érdemes feltenni magunknak azt a kérdést is, hogy folytonos kütyühasználati igényünk mögött nem az húzódik-e meg, hogy

valójában félünk egyedül maradni a gondolatainkkal és önmagunkkal.

Az érzelmi megküzdési mechanizmusunk könnyen elsekélyesedik, ha idegesség, stressz, szomorúság esetén automatikusan a telefonunkhoz nyúlunk, bízva abban, hogy az majd eltereli a figyelmünket. 

2. Próbáljuk rendszerezni, hogy mikor, mennyit és milyen minőségű tartalmakat fogyasztunk!

Nyilvánvalóan sokkal hasznosabb például mosogatás, teregetés, takarítás közben podcastet vagy előadást hallgatni, mint a kanapén végigheveredve ugyanennyi ideig a Tiktokot, az Instagrammot vagy a Facebookot pörgetni. 

Gyerekként mindannyian kíváncsiak voltunk, órákig tudtuk figyelni a katicabogarat és a bárányfelhőket, és őrületbe tudtuk kergetni a szüleinket azzal, hogy mindennek is tudni akartuk a miértjét. Élesszük fel magunkban újra ezt a velünk született kíváncsiságot, és az internet segítségével fedezzük fel a világot!

Ne az algoritmusok szabják meg azt, hogy mit nézünk, mit olvasunk, mit hallgatunk!

Ne arra kattintsunk rá, amit a rendszer elénk rak, hanem mi magunk, tudatosan keressük azt, ami számunkra érdekes.

Tudatosítsuk magunkban azt, hogy valóban milyen kivételes helyzetben vagyunk azáltal, hogy mi vagyunk az első olyan generáció, akiknek tinédzser és fiatal felnőtt évei alatt ilyen mennyiségű információ áll rendelkezésére. Hisz a tanulás és a tudás lehetőség. Lehetőség arra, hogy fejlődjünk, szebb és jobb életünk legyen, és hasznára legyünk a világnak.

3. Tudatosítsuk, hogy az interneten látottak befolyásolhatják gondolkodásunkat, ezért a különböző (ideológiai, politikai, vallási stb.) tartalmakat értékrendünk szűrőjén át nézzük, vagy hagyjuk teljesen figyelmen kívül!

Nem árt tudnunk, hogy a különböző felületek korábbi szokásaink alapján olyan híreket, cikkeket, videókat mutatnak nekünk, amelyek még inkább megerősítenek korábbi elképzeléseinkben. Ezen az úton könnyen elveszíthetjük a kritikus gondolkodásunkat, nézeteink szélsőségessé válhatnak, negatív érzelmeink a másképp gondolkodókkal szemben felerősödhetnek. Másrészről, ha nincs átgondolt és megszilárdult értékrendünk, amellyel a világot látjuk, könnyen a különböző uralkodó nézetek áldozatai lehetünk, melyek szépen lassan egyre több tartalmat adagolva az általuk képviselt irányba mozdíthatják a gondolkodásunkat. Tájékozódjunk széles körben,

ne csak azt olvassuk, amivel egyetértünk, hanem hallgassuk meg a tőlünk eltérő álláspontot is.

Vitázzunk, de ne kommentek formájában, hanem baráti beszélgetéseink során gondolkodjunk közösen a felmerülő témákról, és tanuljunk meg kulturáltan, nem személyeskedve véleményt formálni. Fontoljuk meg az új szempontokat, amelyeket másoktól hallottunk, és amivel egyetértünk, azt építsük bele a saját gondolatvilágunkba, ezáltal is színesítve, cizellálva azt. 

Rajtunk, tudatos odafigyelésünkön és fegyelmezettségünkön múlik az, hogy az internet és az algoritmusok rabjává válunk-e. Vagy a világháló „kezeink között” eszközzé válik, mely által fejlődni, tanulni tudunk, és melyen keresztül idővel mi is továbbadhatjuk másoknak a tudást és a lehetőséget.

Gergely-Papfalvy Bori Janka

Forrás: Margaret Blog

Borítókép - Fotó: Iuliia Lisitsyna | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás