2022. 10. 24.

„A filmes missziónk lényege, hogy segítsünk a nézőkben felkelteni a vágyat Isten felé” – interjú Dancsák Viktorral, a Keresztény filmnapok programigazgatójával

Világszínvonalú keresztény filmeket mutatnak be az Urániában most hétvégén, a VIII. Keresztény film-és könyvnapokon, ahol könyvvásár és izgalmas kerekasztal-beszélgetések is lesznek. Dancsák Viktor hittanár, a filmnapok programigazgatója a 777-nek adott interjúban úgy fogalmazott: ha már egy néző a filmeket látva értékekkel elmélyülve tér haza, elérte a célját a fesztivál. Azt is kiemelte, óriási ereje van a Krisztusban megélt keresztény közösségnek, erőt, védelmet, biztonságot ad a nehéz helyzetek közepette – a filmeket is érdemes többen együtt nézni, és beszélgetni róluk.

Már nyolcadszorra rendezitek meg a Keresztény film-és könyvnapokat. Mi a célja a háromnapos rendezvénynek?

A keresztény értékeken alapuló filmek olyan komplex, művészi eszközök, amelyek általában megérintik az embereket, a képi világon, a zenén, a hangulaton és persze mondanivalón át.  Egyetemes erkölcsi üzeneteket adnak át, így pozitív változást hozhatnak az emberek életébe.

A fesztivál fő célja, hogy a kiválasztott nyolc világszínvonalú filmen, valamint az alkotásokhoz igazodó kerekasztal-beszélgetéseken keresztül – közösségben – a legfontosabbra, Krisztusra irányítsuk figyelmünket.

Kiemelném ezt a szót, hogy közösség, ma már sajnos annyira elavultnak tűnik, még katolikus körökben is. Pedig óriási ereje van a Krisztusban megélt keresztény közösségnek, erőt, védelmet, biztonságot ad a nehéz helyzetek közepette, van kire támaszkodni, van, akinek fontos vagyok, jó, hogy tartozom valahová. Teljesen más a filmeket megnézni egyedül, mint közösségben. Így a film után lehetőség van reflexióra, elindíthat egy jó beszélgetést, amely által mélyülhet a kapcsolatunk Istennel és a közösség tagjaival. Talán ez a fő cél.

hirdetés

Hozzád egyébként is közel állnak a filmek?

Én nagy filmes vagyok, otthon van vagy 500-600 keresztény filmem, gyűjtöm is őket. Így adódott, hogy az Etalon Kiadóval felvettem a kapcsolatot, mert mindig érdeklődtem náluk, hogy milyen filmek jelennek meg. Amikor már úgy érzem, hogy besokalltam vagy kimerültem, akkor gyakran a keresztény filmek segítenek túllendülni a holtponton.

Fotó: Hegedüs Márton

Helyszínként miért az Urániára esett a választás?

Az Uránia Filmszínház a világörökség része. Az exkluzív környezet segíteni tudja a lelki felemelkedést. Magyarország filmszínházai közül a legszebb és legméltóbb hely arra, hogy ezeket a mély mondanivalóval rendelkező, művészi keresztény filmeket bemutassuk.

Az érdeklődők számos filmet láthatnak idén – ingyenesen – a filmnapokon, kiemelnél néhányat kedvcsinálónak?

Nagyon nagy öröm, büszkeség és köszönet az alkotók felé, hogy hazánkban nemrégiben három magyar játék- és dokumentumfilm is debütált, mindenképpen szerettük volna a programba illeszteni ezeket a filmeket, külön öröm, hogy a rendezők is eljönnek a vetítésekre. A három nap alatt bemutatott filmek igaz történetek alapján készültek.

A filmnapok október 28-án 18:00-kor az Eperjes Károly rendezésében és főszereplésével készült Magyar Passió játékfilmmel indul. Jelen lesz a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, aki tartalmas gondolatain keresztül vezeti be a nézőket az 1950-es években játszódó film történetébe. Leopold atya azért küzd szerzetestársaival, hogy a háború után újjáéledő országban a ferences rendet ismét felvirágoztassa. A békés állapot nem tart sokáig, az atya kitartása mindent megváltoztat.

Másnap, október 29-én, szombaton 12:30-kor Tolvaly Ferenc rendező filmjét tekinthetik meg az érdeklődők, melynek címe: Szent Ignác útja – Egy új élet reménye. Gondolatébresztő külső és belső utazás, mely az élet igazi kalandját, az útkeresést és önmagunk megtalálásának lehetőségét kínálja. A spanyolországi eredeti történelmi helyszíneken forgatott út spirituális és vizuális szépségeibe vezet be.

Október 29-én, szombaton 17:30-kor Siklósi Beatrix és Czakó Adorján rendezésében láthatjuk az Ahol az Ég összeér a földdel című filmet. Az alkotás válogatott felvételeken keresztül mutatja be a 2021 őszén megrendezett budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főbb történéseit, melynek központi eseménye volt a Szentatya, Ferenc pápa magyarországi látogatása. A film nemcsak a konkrét eseményt mutatja be, hanem – fókuszban az Eucharisztiával – izgalmas és magával ragadó időtöltést kínál.

Október 30-án, vasárnap 11:00-kor Giacomo Campiotti rendezőtől a Bakhita – A szabadság kulcsa című filmmel érnek véget az idei filmnapok. A nézők egy szudáni származású rabszolga történetét ismerhetik meg, aki rátalál Istenre, megkeresztelkedik, majd szerzetesnővér lesz. Szent. II. János Pál avatta szentté 2000-ben.

Lehet látni olyan alkotásokat, amelyeket máshol nem, vagy amelyek legalábbis nehezen elérhetőek?

A Teréz anya életéről William Ried rendezésében készült filmet még nem mutatták be magyar mozik. Címe: A Levelek, főszerepben: Juliet Stevenson. Teréz anya levelei kerülnek középpontba, melyeket lelkivezetőjének, az akkori pápának, édesanyjának írt, az írásaiban beszámol lelki nehézségeiről és Isten utáni vágyódásáról. Különleges látásmód, talán ebből a perspektívából még nem világítottak rá rendezők Teréz anya életére. A film október 28-án, pénteken 20:00-kor látható.

Másnap, október 29-én, szombat délelőtt 10:30-kor Michal Kondrat Fausztina-Szeretet és irgalmasság című lengyel dokumentum-játékfilmje következik. A film a szentté avatott lengyel szerzetesnővér, Faustina Kowalska életét mutatja be. Látomás, elhívatás, küzdelem és alázat tölti be a nővér életét, amit a leírt naplóján keresztül kiáraszt a világra. Keverve vannak a játékfilmes és dokumentumfilmes elemek. A filmnapok arculatához egyébként a filmben látható Irgalmas Jézus arcot választottuk, a nővér naplója szerint, aki e képet tiszteli, az üdvözül.

A Chiara Lubich – A szeretet mindent legyőz című film október 29-én, szombaton 14:45-kor lesz. Giacomo Campiotti olasz filmrendező sokak által ismert, ő rendezte a Názáreti Mária és a Szeretet gyógyít című filmeket is. A főszerepben Cristiana Campotondi tűnik fel, aki alakításával méltó emléket állít a Fokoláre Mozgalom vezetőjének. Számomra kedves jelenet, amikor Chiara a barátnőinek intelmeket ad a gyertya fényénél: „Ez Jézus akarata, hogy egyek legyünk, nem csak mi, mindenki az egész világ, minden ember, minden nyelv minden vallás, az is, aki most bombáz éppen, ők is. Küldetésünk, hogy Isten segítségével eggyé lehetünk.” Aki még nem látta ezt a filmet, ne hagyja ki!

Marco Pontecorvo Fatima című filmje október 29-én, szombaton 20:00-kor debütál az Urániában. Számomra a leghitelesebben bemutatott film a fatimai jelenésekről, Andrea Bocelli káprázatos zenei betétjével. A filmben az idős kármelita Lúcia nővér emlékezik vissza a 1917-es Mária-jelenésekre és a Szűzanyától kapott üzenetekre. A film mondanivalója és képi világa magával ragadja a nézőket. Úgy gondolom, a jelenlegi helyzetben is követnünk kell a Szűzanya kérését,  és ez most különösen időszerű, hiszen október az ő hónapja.

Fotó: Hegedüs Márton

Mi alapján történik a filmek kiválogatása?

Egy szentírási idézetet választottunk, úgy gondolom, a jelenlegi helyzetben nagy aktualitása van:

„Az ő alkotása vagyunk: Krisztus Jézusban jótettekre teremtett minket…” (Ef 2,10)

Isten jónak teremtette az embert, ezt a jót kell felszínre hozni, erősíteni, és máris szebb lesz a világ. A legújabb, legszebb filmeket választottuk ki, van közöttük amerikai, olasz, lengyel és három magyar film. A filmek abban is segíthetnek, hogy erősödjön az imaéletünk, és felkészüljünk lélekben is a közelgő Mindenszentek ünnepére.

Több film előtt és után beszélgetések is lesznek – kikre lehet számítani és mely témákban?

Az emeleti kávézóban zajlanak a kerekasztal-beszélgetések.

Október 28-án, pénteken 19:00-kor Misszió a hit kérdése címmel Keresztes Ilona újságíró beszélget Madassery Benvin Sebastian SVD szerzetessel, a magyarországi Pápai Missziós Művek Igazgatójával és Dr. Csókay András nemzetközi hírű orvossal. Orvosok és papok test és lélek gyógyítói.

Október 29-én, szombaton 14:15-kor Egy új élet reménye címmel Balázs Zsuzsa beszélget a film rendezőjével, Tolvaly Ferenccel és Nagy Bálint SJ jezsuita szerzetes hivatásgondozóval.

16:30-kor Film és valóság – A Fokoláre Mozgalom életéből. Itt Gőbel Ágoston, a Mozgalom tagja beszélget Barna Erzsébet fokolarinával, Tanino Minuta fokolarinóval és Szeles Ágnessel, a Mozgalom tagjával.

17:30-kor a díszteremben lesz kerekasztal-beszélgetés, az Ahol az Ég összeér a földdel című dokumentumfilm rendezőivel. Zsuffa Tünde író vendégei lesznek: Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója és Czakó Adorján, a Karnevál Film ügyvezető igazgatója, valamint Dr. Martos Levente Balázs atya, a Központi Papnevelő Intézet rektora.

19 órakor „Imádkozzatok sokat… és hozzatok áldozatot a bűnösök megtéréséért” címmel Horányi Eszter szerkesztő beszélget Dr. Kovács Zoltán Mariológus atyával, Magó Mária Teréz ferences szegénygondozó nővérrel és Késmárkyné Demeczky Máriával, a pasaréti Rózsafüzér Társulat vezetőjével.

Milyen jellegű könyvekre számíthatnak, akik eljönnek?

A három nap alatt film- és könyvvásár lesz. A vallási tolerancia jegyében készült valláslexikon, az Emberiség fáklyavivői harmadik kötete jelenik meg, melynek főszerkesztője az Etalon alapítója, Dr. Torgyán Atilla. Az Etalon Kiadó által megjelent könyvekkel is készülünk: Pio atyáról új kiadásban, illetve Kondor Lajos atya Fatima című könyve.

Benvin Sebastian Verbita atya könyvei is kaphatóak lesznek: többek között a Belső gerinc című könyve, melyet október 28-án, pénteken a 19 órai beszélgetés után dedikál.

Nagy Bálint SJ jezsuita atya Dönts együtt Istennel című új könyve is megtalálható lesz, amelyet október 29-én, szombaton a 14:15-ös beszélgetés után dedikál.

Zsuffa Tünde író könyvei, közöttük az Ég tartja a Földet című regénye is. Ő október 29-én, szombaton a 17:30-as beszélgetés után dedikálja könyveit.

Emellett jelen lesz a szegedi Szent Gellért Kiadó, és megvásárolhatóak lesznek a Fokoláre Mozgalom könyvei is.

Hogy látjátok, el tud jutni a rendezvény azokhoz is, akik még nem hívők, hanem útkeresők?

Tulajdonképpen az egész fesztiválnak és a filmes missziónak ez lenne a lényege, hogy segítsünk a nézőkben felkelteni a vágyat az Isten felé vezető úton. Ugyanakkor meg tudjuk szólítani azokat a testvéreinket, is, akik szeretnének elmélyülni a hitükben. Szeretettel várjuk a szerzetes közösségeket, plébániai csoportokat, hittanos csoportokat, lelkiségi mozgalmakat. A korábbi filmnapok visszajelzései alapján vannak, akik nem keresztény barátaikat is elhozták a filmekre, és sokan elgondolkodtak ezek által. Már olyanról is hallottunk, hogy többen elkezdtek érdeklődni a katolikus egyház iránt a filmnapok hatására. Ha már egy néző a filmeket látva értékekkel elmélyülve tér haza, elérte célját a fesztivál. Szeretnénk tudatosítani, hogy a mennyei Atya szeretett gyermekei vagyunk – így is kellene élnünk békében, egységben.

Fotó: Hegedüs Márton

Hogyan nyitja meg kapuit a fesztivál?

Október 28-án, pénteken 17:30-kor ünnepi megnyitóval kezdődnek a filmnapok, ahol az Etalon Film 15 éves jubileumát is ünnepeljük. Az évek alatt a kiadó több száz keresztény értékeket képviselő filmet és könyvet jelentetett meg, tudatosan válogatott egyetemes erkölcsi üzenetet közvetítve. 

A megnyitón Vukovitch Edit énekművész, a budavári Mátyás templom szólistájának Mária-énekeit is hallhatjuk. Ezt követően ünnepi beszédet mond Böjte Csaba ferences szerzetes, valamint Dr. Torgyán Atilla, az Etalon Film vezérigazgatója.

 

Minden program ingyenes és regisztrálni sem szükséges!

További infók:

Interjú
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás