2022. 09. 07.

Hit és divat – vajon keresztényként hiábavalóság a kinézetünkkel foglalkozni?

Ha szereted a ruhákat és érdekel a divat, ha foglalkozol a kinézeteddel, akkor az azt jelenti, hogy felszínes és hiú vagy? Istent vajon érdekli, mit viselsz? Hogyan hat ránk az, hogy milyen ruhákat hordunk? Lillian Fallon évek óta a divatszakmában dolgozik, az ő tapasztalatát osztjuk meg veletek.

A cikk címét olvasva talán már visszhangzik is a fejünkben az ismert közmondás, miszerint nem a ruha teszi az embert. Ezzel a mondással Lillian Fallon, egy amerikai katolikus divatmárka marketingmenedzsere sem vitatkozna, ennek ellenére kulcskérdésnek tartja azt, hogy mit hordunk.

„Mindig is foglalkoztatott a kérdés, hogy a divat vagy a személyes ízlés kialakítása iránti érdeklődés materialistává tesz-e? Gyerekkoromban a ruhák megszállottja voltam. Gyönyörű ruhákat rajzolgattam, divatmagazinokat vásároltam és hajnali háromig ébren voltam csak azért, hogy élőben nézhessem a párizsi divathét közvetítését.”

Ahogy Lillian nőtt, egyre komolyabban kezdte venni a hitét, és egy alkalommal nagyon elgondolkodtatta a misén elhangzott szentírási szakasz, amely a gazdag ifjúról szólt. „Jézus azt mondja a gazdag ifjúnak: ha követni akarsz engem, add el minden vagyonodat. De a fiatal fiú nem tudja ezt megtenni. Ekkor eszembe jutott a szekrényemben lévő összes gyönyörű ruhám. Azt gondoltam: ó, te jó ég, ez azt jelenti, hogy ha bármi a tulajdonomban áll, és ha egyáltalán ragaszkodom azokhoz, az azt jelenti, hogy anyagias és rossz ember vagyok? Arra következtettem, hogy a divat iránti érdeklődésem és a hitem ellentétben áll egymással, és ezt a két dolgot nem lehet összeegyeztetni.”

hirdetés

Lillian így a divatiskola helyett egy katolikus főiskolára jelentkezett, utólag ezt is isteni gondviselésnek látja, mert egyik óráján olyat hallott, ami teljesen felforgatta a divatról és az öltözködésről alkotott korábbi elképzeléseit. „Szent II. János Pál pápa egyik tanításáról volt szó, melyben azt mondta, hogy a test a lélek megnyilvánulása; a test, és csak a test képes láthatóvá tenni a láthatatlant, a lelkit és az istenit. A test kézzelfogható valósága teszi lehetővé, hogy meglássuk a lélek szépségét.”

A fiatal lányt megérintették ezek a gondolatok, és megértette, hogy a test jó, és egységet alkot a lélekkel. „Arra gondoltam, hogy ha a test a lélek megnyilvánulása, akkor a testünkön viselt dolgoknak is fontosnak kell lenniük, és a ruháink eszközök lehetnek lelkünk szépségének és belső világunknak kifejezésében, sőt;

az öltözetünk lehet a test és lélek közötti harmónia kézzelfogható megjelenítése. Így mikor találkozunk valakivel, az öltözékünkkel emlékeztethetjük a másikat lényünk teljességére; erről szól a test teológiája. Hiszen nem csak test, vagy csak lélek vagy.”

Ha a lelkünk egyedi, miért ne fejeznénk ezt ki egyéni öltözködési stílusunkkal? „Az öltözködési stílus a nonverbális kommunikáció egy formája. Vannak, akik megkérdezik tőlem, hogy nem pont az lenne a jó, ha nem törődnénk azzal, mit viselünk? De mi a helyzet akkor a mosollyal, a könnyekkel vagy a nevetéssel? Ezek mind bensőnk kézzelfogható kifejeződései, és olyan igazságokat közölnek rólunk a körülöttünk lévő emberekkel, amelyeket szóban talán el sem tudnánk mondani. Már azelőtt sok információt megtudhatunk egy másik emberről, hogy elkezdene beszélni.”

„Szent II. János Pál arról is beszél, hogy teljesen csak akkor találhatunk önmagunkra, ha őszintén elajándékozzuk magunkat. Az önajándékozásba beletartozik az öltözködés is, hiszen ezáltal megoszthatjuk önmagunk egyedi részeit más emberekkel, és arra bátoríthatjuk őket, hogy ugyanezt tegyék ők is.”

Lillian még egy további okot említett, miért fontos figyelmet szentelnünk az öltözködésünknek. „A közösségi médiában és a filmekben látott szépségideálok következtében könnyen elkezdjük magunkat kritizálni, és gyakran negatívan beszélünk magunkhoz. Az önpusztító beszéd pedig hatással van az identitásunkra is. De ha kedvesen szólok magamhoz, és olyan dolgokat mondok, mint hogy gyönyörű vagy, szeretve vagy – még ha pillanatnyilag nem is ezt érzem -, annak hosszú távon meglesz a pozitív hatása. Ez az öltözködésünk esetében is igaz; ha olyasmit viselsz, ami azt üzeni neked, hogy értékes vagy és szép, akkor elkezdesz ebben magad is hinni. Elkezded magadat úgy látni, ahogyan Isten lát téged; egyedinek, megismételhetetlennek és végtelenül értékesnek. Ahogy egyre inkább megérted, hogy mekkora értéked vagy, életed minden aspektusa megváltozik.

Hihetetlen belegondolni, hogy egy olyan egyszerű dolog, mint az identitásodat hitelesen képviselő ruhadarab viselése ekkora hatással lehet – de valóban így van, és ezért olyan fontos az öltözködés.”

A kinézetünkre, az öltözködésünkre fordított figyelemnek nem az a lényege, hogy a legújabb trendeket kövessük. „Nem az határozza meg az értékedet, hogy hogyan nézel ki és mit viselsz. Nem az a lényeg, hogy divatos legyél, hogy kövesd a trendeket. Azonban a viselt dolgok segíthetnek abban, hogy megértsd az értékedet. Mindenkit arra bátorítok, hogy minden nap próbáljon meg valami olyan ruhadarabot választani, amiről úgy érzi, hogy a legjobban tükrözi az igazi identitását, mely szerint Isten képmására teremtett ember.”

Forrás: YouTube – Ascension Presents

Szemle Videók
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás