2022. 07. 03.

Mit taníthat nekünk a Stranger Things a Szentírásról?

A Netflix sci-fi thriller sorozata 2016-ban debütált, pénteken már a negyedik évad utolsó két epizódjának premierjét mutatta be a streaming szolgáltató. A Stranger Things (magyarul: Különös Dolgok) szereplői traumákat élnek át, néha az interdimenzionális szörnyekkel való találkozásukból, máskor viszont nagyon is valós tragédiákból.  De mégis mit taníthat ez nekünk a Bibliáról? Erről szól többek között ez az írás!

Néhányan azt hiszik, hogy a Stranger Things a szörnyekről szól, pedig nem erről van szó: az emberek vannak a középpontban. Hopper, a rendőrfőnök, akivel az első évad első epizódjában találkozunk, cinikus és bizalmatlan. Amikor szembesül egy, a városban élő gyerek eltűnésével, a fél évadot azzal tölti, hogy minden lehetséges okot keres arra, hogy elhiggye, semmi rendkívüli nem történt. Csak akkor kezd el bízni az eltűnt gyermek anyjában, régi barátnőjében, Joyce Byersben (Winona Ryder alakítja), amikor egyre bizarrabb magyarázatokat fogad el a tragédia történésére, és eközben szembesül saját gyászával.

Minél többet tanulunk a Szentírásról, annál inkább rájöhetünk, hogy a Biblia gyakran ugyanígy működik; néha a Bibliát is “furcsának”, érdekesnek tarthatjuk. Válasszuk ki bármelyik egyházi ünnepet – karácsony, húsvét, pünkösd – mindegyik tartalmaz valamilyen isteni elemet, amely Urunk hatalmáról tanúskodik – Jézus emberré válása, feltámadása a halálból, a Lélek tűznyelvek formájában való megjelenése. Gyermekként ezek a dolgok áhítatot keltenek. Felnőttként, mivel már több százszor hallottuk ezeket a történeteket, gyakran érezhetjük a történéseket sci-finek, nem azért, mert nem hisszük, hogy megtörténtek, hanem azért, mert nem foghatjuk fel teljesen az isteni beavatkozást, éppúgy, mint Eleven telekinetikus és természetfeletti képességeinek forrását.

A Stranger Things 3. évadának végén Hopper elgondolkodik azon az emberen, a gondolkodásmódján, aki akkor volt, amikor először találkoztunk vele. Úgy írja le: ,,Megragadtam egy helyen. Egy barlangban… egy mély, sötét barlangban.” Az elmúlt két évünkben (a járványhelyzetnek, most pedig a háborúnak köszönhetően) a házunk bizonyára barlangszerűnek tűnt, de ha őszinték akarunk lenni, vannak olyan emberek, akik már jóval a világjárvány előtt is barlangban ragadtak (lehet ez akár mentális vagy fizikai betegség okozta bezártság is). Ahogy az oltási arányok növekedtek és a maszkokra vonatkozó előírások csökkentek, az élet nagy része újra normálisnak tűnik, de ez a normalitás rávilágíthat az önmagunk által felállított elszigeteltségre. 

hirdetés

A Biblia lehet egyeseknek furcsa, de rendkívüli is: nem a csodák vagy az isteni beavatkozás miatt, hanem azért, ahogyan ezek a dolgok összehozzák az embereket. Jézus a vizet borrá változtatja, de ezt azért teszi, hogy megőrizze “vendéglátói méltóságát”, és hogy a vacsora jól folytatódjon. A Szentlélek eljövetele nyelvi “szuperképességeket” ad a tanítványoknak, de bátorságot is, hogy elhagyják a házukat és kapcsolatba lépjenek az emberekkel. A feltámadt Krisztus megvakítja Sault és ledönti a lóról, de egyben szerető, gondoskodó tanítóvá teszi őt messze földön élő közösségek számára.

Ahogy belépünk egy újabb egyházi időszakba, úgy tűnhet, semmi sem változik, mindig jöhet valami új dolog, ami miatt aggódhatunk. Mint a Demogorgon, amely felforgatja az Indiana állambeli Hawkinst, a mi szörnyetegünk is itt marad, ami szorongásra késztet minket. De ennek az időszaknak az elviselése újra és újra arra emlékeztet, hogy Isten a másokkal való kapcsolatra hív minket, bármilyenek is legyenek ezek a kapcsolatok. Ahogy Hopper mondja:

,,Amikor az élet fájdalmat okoz neked – mert fog-, emlékezz a fájdalomra. A fájdalom jó. Azt jelenti, hogy kijutottál abból a barlangból.”

A Stranger Things negyedik évadában Max szembesül a mentális egészségével való frontális összeütközéssel. Miután végignézte egy szerette halálát, a trauma teljes depresszióba torkollik, amihez fejfájás, orrvérzés és rémálmok társulnak. Mint sok más, mentális egészségével küzdő ember, Max is azt szeretné, ha békén hagynák. És bár sokan, köztük a barátai és az iskolai tanácsadója megpróbálják elérni őt, a lány úgy érzi, hogy e világ és az elméjében lévő világ között rekedt. Ha azt várjuk, hogy a mentális problémákkal küzdők jelentős előrelépést érjenek el a küzdelmükben, akkor hajlandónak kell lennünk segíteni nekik a harcban. Keresztényként pedig ez nemcsak azt jelenti, hogy a Jézussal való kapcsolatra támaszkodunk, hanem azt is, hogy felszereljük őket a megfelelő fegyverzettel, és végigkísérjük őket ezen az úton.

Az Efezusiaknak írt levél 6:11-18 arra emlékeztet minket, hogy minden harc, amellyel itt a Földön szembe kell néznünk, nem a hús és vér ellen folyik, amit mi láthatunk, hanem az alvilág gonosz uralkodói ellen. Meg kell tanulni, hogy minden gondolatot foglyul ejtsünk és átadjuk Krisztusnak, de ez csak akkor történhet meg, ha Isten védőpáncélját viseljük. És miközben felszereljük a rászorulókat ezzel a harci öltözékkel, emlékeztetnünk kell őket arra is, hogy mi és az Úr mellettük fogunk állni, amíg a fehér zászlót fel nem tűzik.

,,Öltözzétek föl az Isten minden fegyverét, hogy megállhassatok az ördögnek minden ravaszságával szemben. (…) Minden imádságotokban és könyörgésetekben imádkozzatok mindenkor a Lélek által. Éppen azért legyetek éberek, teljes állhatatossággal könyörögve az összes szentekért.”

Ezen kívül a Stranger Things alkotói sok dologban meríthethettek vallásunkból:
  • a sorozat egy olyan valóságot mutat be, amelyben természetes és természetfeletti dimenziók léteznek. Az Upside Down (Hellyel lefelé vagy Tótágas magyarul) a természetes világ pokoli változata, saját démonszerű ragadozóval. A Hellyel lefelé az elszigeteltség és a halál helye,
  • Tizenegy beceneve, az “El” (angolul: Eleven) héberül Istent jelenti, és az Elohim előtagja. Ez valószínűleg nem véletlen, tekintve a lány istenszerű képességeit,
  • a műsor visszatérő témája az önfeláldozás, amely a Biblia szeretetnyelve (János 15,13). Bizonyos fokig minden karakter feláldoz valamit másokért. Néhány példa: Hopper a munkáját (és az életét) teszi kockára. A játékban Mike hajlandó feláldozni magát Dustinért. Benny feláldozza magát Elevenért, Eleven pedig feláldozza magát, amikor elpusztítja a szörnyet.
  • az egész első évad 7 nap alatt játszódik, és a karácsony a 8. nap: az apák hiányoznak vagy teljesen feledékenyek, de Hopper igazi apaként viselkedik; Eleven 12 éves, amikor Dr. Brenner elveszíti őt; Willt úgy üdvözlik, mint a “Fiút, aki visszatért az életbe”. Mindezeknek bibliai jelentősége van. Vannak vizuális utalások a Szentek Szentjére és Jézus sírjára is.

Ha a Stranger Things-et egy bibliai verssel lehetne összefoglalni, akkor az a zsoltárokból lenne. ,,Az Úr őrzi a jövevényeket, támogatja az árvát és az özvegyet; de a bűnösöket tévútra vezeti.” (Zsoltárok 146,9).

Ha a világ a feje tetejére áll, az egyház feladata, hogy visszaállítsa azt.

Források:  NCRonline, iBelieve, Kuyperian

Ujhelyi Dóra

Borítókép: Dreamstime
Blog
hirdetés

1 Komment

  • Válasz science 2022. 07. 05. 17:42

    uristen, ne keverjétek már bele ebbe is a vallást 😀 szégyen, semmi köze hozzá.