2022. 02. 22.

„Ez egy Istentől kapott hivatás” – interjú Bágya Anna szülésznővel a cikluskövetésről

A női test működésének ismerete egy olyan tudás, melyet lányoknak és fiúknak egyaránt érdemes elsajátítania. A cikluskövetés módszerének előnyeiről, a felvilágosítás reformálásának szükségességéről, és a fogamzásgátló tabletták veszélyeiről is beszélgettünk Bágya Anna szülésznővel, FEMM oktatóval.

Kérlek, mesélj egy kicsit magadról!

Nagycsaládban nőttem fel, négyen vagyunk testvérek, és a szüleimnek is sok testvérük van, úgy nőttem fel, hogy ez volt számomra a természetes. Amikor 16 éves voltam, akkor született az első unokaöcsém, és ez nagyon nagy hatással volt rám: a testvéremmel sokat beszélgettünk a szülésről, és annak magyarországi helyzetéről. Ez nagy szerepet játszott a pályaválasztásomban, nagy lendülettel kezdtem megvalósítani azt a célomat, hogy szülésznő legyek. Nem volt buktatók nélküli a pályaválasztásom, de kitartottam, mert azt éreztem, hogy az Úristen azt akarja, hogy munkatársa legyek a teremtésben. Ez egy Istentől kapott hivatás számomra.

Mit vettél észre a munkád során, a nők mennyire ismerik a saját testüket?

Vannak, akik nagyon ismerik, viszont van egy olyan réteg, akik úgy szocializálódtak, hogy amit az orvos mond, az szent. Ismerősöktől is hallom néha, hogy majd úgy lesz, ahogyan az orvos mondja, hiszen ő a szakember. Igen, ez így van, de jobban képben kéne lenni a testünkkel, hogy mi miért, hogyan történik.

Kicsit én is így állok ehhez hozzá.

Úgy gondolom, hogy a nők nagyon kiszolgáltatott helyzetben vannak, és az lenne a jó, ha a szakemberek inkább támogatnák az embert, tájékoztatnának, útmutatást adnának, egyfajta kísérést valósítanának meg, nem pedig irányítanának – persze vannak speciális helyzetek, amikor az irányításra van szükség.

Említetted, hogy jobban kéne ismernünk a testünket. Szerinted az oktatásban ennek hogyan kéne megjelennie? Hiszen az emberi testről pont akkor tanulnak az iskolában, amikor még nem érettek rá a diákok és csak viccet csinálnak belőle. Amikor jártam hozzád a cikluskövetésről szóló tanfolyamra, akkor azt éreztem, hogy rengeteg információ most világosodott meg előttem.

Azt látom a magyar oktatási rendszerben, amit én megtapasztaltam annak idején, és szerintem ez azóta sem változott. A felvilágosítás gyakorlatilag abból állt, hogy a védőnő mindenkinek adott kis csomagokat. Jobb helyeken tartott valamilyen előadást, ami nagyon ciki volt, mert nem volt szétbontva a csoport. Rosszabb helyeken még ennyi sem történt. Szerintem, ha nem egyben lennének a fiúk meg a lányok, hanem bontva lennének, akkor sokkal jobban lehetne hozzájuk szólni. Nyilván mind a kettőnek át kell adni ugyanazt a tudást, hiszen a fiú is akkor tiszteli a lányt, ha tudja, hogy hogyan működik a teste, milyen kínokat él meg. De van az a korosztály, ahol nem lehet még egyben beszélgetni velük, csak bontva, és eljön az a kor is, amikor egybe lehet venni a társaságot. A másik nehézség, hogy a legtöbb helyen nincs is semmi felvilágosítás.

Tisztázzuk ezt a fogalmat: mit jelent a cikluskövetés? Te miért kezdtél el ezzel foglalkozni?

A cikluskövetés egy olyan módszer, amely a méhnyakban termelődő nyák megfigyelésén alapul, ennek a nyáknak a ciklusunk során hormonok változásának a hatására változik az állaga. Ez segít minket abban, hogy be tudjuk azonosítani, mi történik a testünkben, mikor van termékenységi időszakunk. Az általános jóllétünkre is rámutat, hogy rendben van-e a szervezetünk, mert az ovulációnk a női test egészséges működésének a jele. Engem azért is érdekelt ez, mert természetes módszer a családtervezésben.

Minek neveznéd ezt? Módszer vagy fogamzásgátlási eszköz?

Ez egy természetes családtervezési módszer, amelynek a neve FEMM. Ez egy angol mozaikszó. (Fertility Education and Medical Management). Nem fogamzásgátlás, mert nem gátolunk semmit, hanem a természetesen működő ciklusunkat figyeljük meg. A ciklus a vérzés első napjától a következő vérzés első napjáig tart. Ez általában 24-36 nap. Érdekes, sok orvos veszi alapul, hogy a nőknek 28 napos ciklusuk van, de az igazság az, hogy ez minden nőnek más hosszúságú. Röviden és tömören a ciklusnak vannak bizonyos szakaszai, és a cikluskövetéssel megfigyeljük ennek az életjeleit, legfőképpen a méhnyaknyáknak az állagát és annak a változását, és ezt vezetjük a táblázatban vagy a FEMM applikációban, ami ingyenes. A klienseket 3-4 hónapig vagy akár hosszabban kísérjük, hogy a módszert tökéletesen elsajátítsák.

A FEMM-nek az is a mottója, hogy a termékenységünk egészsége összefügg a testünk egészségével és a két rendszer nem különálló, hanem egymásra hat.

Tehát ha a testem fizikailag nem egészséges, akkor az valószínűleg látszódni fog a ciklusomon is, és fordítva is igaz. Ezzel a tudásanyaggal, amit átadunk, a nők magabiztosabbak lesznek a testük működésével kapcsolatban, és ha orvoshoz kerülnek vagy változókorba, bármi történjen, ezzel a tudással informált döntéseket tudnak meghozni.

Ezzel meg is válaszoltad azt a kérdésemet, hogy miért éri meg egy nőnek, hogy ezzel foglalkozzon.

Ettől sokkal jobban képben van a nő, hogy mi történik a testében. Egyfajta szemléletmódot is átadunk ezzel, hogy mi az, ami természetes és normális azzal kapcsolatban, hogy nekem így és úgy működik a testem. Csak hogy egy példát említsek: nagyon sokan viszolygunk a normálisan jelen lévő váladékunktól és mindennap használunk tisztasági betétet – ami nem egészséges – , pedig az természetes, hogy valamilyen váladék mindennap ürül a testünkből.

Te hogyan találkoztál ezzel a módszerrel? Házasságod előtt, vagy már anyukaként?

Azt hittem, hogy mindent tudok a női ciklusról, mert a szülésznőképzésben rengeteget tanultunk minderről. Mégis sok újdonságot adott a FEMM képzés. Anyaként azt éreztem, hogy szükségem van a mentális munkára, ami kikapcsol az anyaságból. Szerettem volna tanulni valamit, azonban a járvány és a gyerekek miatt nem tudtam elmenni otthonról. Láttam egy hirdetést erről, hogy lesz FEMM-képzés, amiben az tetszett, hogy van tinédzser programja is.

A tini programot miért érzed fontosnak?

Nincs a magyar oktatásban rendes felvilágosítás, és ez a program a kezembe adta ennek a lehetőségét. Egy 6×45 percből álló, nagyon jól kidolgozott előadássorozat ez, játékos tesztekkel, beszélgetéssel stb. Ugyanígy biológiai, élettani alapokra épül, a cikluskövetést is érintjük és elmagyarázzuk, persze nem olyan részletességgel, mint amikor felnőttként használja az ember, de elég jó képet kap róla a tinédzser. Életmódbeli tanácsok is vannak benne, pl. miért ne cigizz, miért sportolj stb. Szemléletformáló a tini program.

Milyen visszajelzéseket kaptál eddig a tanítványaidtól, akiket kísértél?

Alapvetően mindenki azt mondja, hogy nagyon örül, hogy most már tudja, mi történik vele. A csoportos oktatások nagyon megerősítőek voltak, mert mindenki nagyon lelkes volt. Úgy érezték, végre valakivel lehet beszélni, és elmondták, hogy az interneten miket olvastak.

Az a baj a fiatalokkal, hogy az internetes információk sűrűjében teljesen elvesznek.

Nagyon sok hülyeséget olvasnak és elhiszik olyasmiről is, hogy normális, ami egyáltalán nem az. Ez egy személyes beszélgetés, ami mondhatjuk, hogy védett környezetben zajlik, mert négyszemközt vagyunk. Egy kiscsoportban is maximum 10-en ülünk ott. Ők pedig nagyon megnyílnak, és szomjaznak a hiteles információkra. Az egyik csoportban voltak 18 év körüli fiúk, és teljesen le voltak döbbenve, hogy mit élnek meg a lányok, és azt mondták, most már fölnéznek rájuk. Ezért is érdemes a fiúkkal is beszélgetni erről, mert teljesen másként fognak a lányra ezek után tekinteni. Ami a mai világban, amikor eltárgyiasítják a nőket, nagyon fontos szempont.

Beszéljünk a fogamzásgátló tablettákról, hiszen nagyon sok tininek mindenféle indokkal felírják azt. Mit kell tudnia annak a lánynak, akinek felírják, vagy a szülei javasolják a fogamzásgátlót?

Mire írják föl? Fájó menstruációra, pattanásra, arra is persze, hogy ne legyen gyermek. De sokan úgy kapják az orvostól a fogamzásgátlót, hogy nem élnek nemi életet, hanem egy tünetet akarnak vele kezelni. Igen, felírják azért is, mert a szülő meg van ijedve, hogy korán unokája lesz. De elsősorban nemcsak a gyerekeket, hanem a szülőket kéne edukálni ennek a veszélyeiről. Mi, a fiatalabb generáció már magunk lehetünk a változás, ha képben vagyunk a testünkkel. Egy amerikai kutatás szerint tíz tinédzserből kilencnek fájdalmas a menstruációja, és ötből négyen használnak fogamzásgátlót, hogy csillapítsák a menstruációs tüneteket. A fogamzásgátló egy megvonásos vérzést okoz, ami maximum három napig tart, nem olyan erős, sokkal elviselhetőbb. Azért is használnak még a tinédzserek fogamzásgátlót, mert nagyon pattanásosak, van, akinek a szőre jobban megnövekedett. De felírják rendszertelen vérzésre, hangulatingadozásra, depresszióra, fájdalmas görcsös menstruációra, meg van két olyan nőgyógyászati betegség, mint a PCOS és az endometriózis, ezekre szintén fel szokták írni. Az a probléma ezzel, hogy csak tünetet kezelünk, de a valódi okot mögötte nem.

Amire fölírják, az ugyanúgy lehet mellékhatása is a tablettának!

A fogamzásgátlótól ugyanúgy lehet valaki pattanásos, a depressziót még inkább növeli, illetve nagyon magas az elhízásnak, trombózisnak a veszélye. Mindenkinek a nőgyógyásza köteles lenne végezni egy trombózisvizsgálatot, hogy van-e trombózishajlama. Én már hallottam, hogy nem mindenkinek csinálják meg, hanem csak úgy felírják a fogamzásgátlót, ami nagyon veszélyes. Látásromlást okoz, csontsűrűség és ásványi anyagok veszteségét a testből, stroke és trombózis, illetve hosszútávon a méhnyakrák meg a terméketlenség egy nagyon súlyos következménye annak, ha valaki nagyon fiatalon kezdi el szedni. Sokan nem gondolnak bele a hosszú távú következményekbe. Például a méhnyaknyák a nőknek a 20-as évei elejére érik meg annyira, hogy egy nagyon jó védelmi funkciót lát el a méhnyakban. Aki tizenéves korában elkezdi szedni a fogamzásgátlót, annak gátlódik a méhszáj érése és a méhnyaknyáknak a normális kialakulása, mert hormonálisan befolyásolja a szervezetet és nem úgy alakul, ahogyan annak természetesen alakulnia kell, ezért fogékonyabb lesz a szervezete fertőzésekre, illetve a rák kockázata is magasabb.

Ez a későbbi vetélés kockázatát is erősítheti?

Ha olyan hormonális elégtelenséget csinál, nem a vetélését, hanem az élet sem fog megfoganni, hiszen felborult a rendszer. Egy fél év alatt ürül annyira a szervezetből, hogy van esélye a gyermek megfoganásának, de vannak sajnos, akiknek nem így alakul. Aki nagyon fiatalon elkezdi szedni és több évig szedi huzamosan, az sajnos csinálhat bármit, nem biztos, hogy lesz gyermeke.

Neked személyesen mit adott ez a tudás a cikluskövetésről?

Tudást, a testemben való magabiztosságot. Magabiztosságot abban, hogy a testem hogyan működik és jól működik. Minden nőnek jár ez a tudás, hogy képben legyünk magunkkal. A módszer cikluskövetésre minden életszakaszban megtanulható és használható, de ha családtervezésre használják, akkor szükséges hozzá mindkét fél együttműködése.

Borítókép: Siriporn Kaenseeya | Dreamstime.com
Interjú
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás