2022. 01. 12.

20 tipp, hogy többet olvassunk – Dragomán György tanácsai

Túl sokszor van kifogásunk arra, hogy miért nem olvasunk eleget – miközben vágyunk rá. Dragomán György összeállított egy 20 pontból álló, igencsak gyakorlatias listát, hogy mit tehetünk azért, hogy többször olvassunk. Érdemes megfogadni őket, legyen szó a Bibliáról vagy egy izgalmas regényről!

Olvasol te eleget? Ezt a kérdést bizony nem csak a gyerekeinknek kell feltennünk időről időre, hanem magunknak is.

Mániám, hogy mindenkinek kell legyen erre legalább napi fél órája, aki ennyit rá tud szánni már elolvas átlagosan havi két könyvet. De persze vannak még ötleteim, úgyhogy következzék egy szép hosszúra nőtt lista, sok (triviális) javaslattal, ahhoz, hogy neveljük (vissza) magunkat az olvasásra.

1.Nagyon jól lehet tömegközlekedés közben olvasni, én általában novellásköteteket és tényirodalmat olvasok útközben, egyéb olvasmányokkal párhuzamosan. Meglepően gyorsan fogynak így a könyvek. (Telefonon is lehet, és a hangoskönyv is jó, egy jó zajzáras fejhallgatóval ráadásul egész pihentető élmény tud lenni a metrózás.)

2. Ébredés után szuper dolog rögtön egy verssel kezdeni a napot. Két perc, vagy kevesebb, de már nem telt betű nélkül a nap, ha minden jól megy a vers sorai időnkét fel-fel bukkannak nap közben is a gondolatainkban, ez nagyon szép élmény tud lenni. (Ha belevágunk akkor próbáljuk legalább három hétig betartani – ez minden új szokás kialakítására érvényes egyébként.)

3. Érdemes párhuzamosan olvasni több műfajt, én általában egyszerre olvasok regényeket, novellás köteteket, tényirodalmat (sokszor tudományos ismeretterjesztő könyveket), esszéköteteket, verses köteteket és persze valamilyen szakácskönyvet.

4. Igyekezni kell ugyanakkor rituálisan betartani a napi olvasófélórát, ebéd után a kajakóma ideális erre, elalvás előtt is jó egy könyvvel elnyugodni, aki megteheti kezdheti mindjárt ágyban ezzel a napot. (Jó szabály, hogy a telefont ne legyen szabad bevinni a hálóba, ehhez persze nem árt egy ébresztőóra.) Mióta covid van, rengeteget olvasok fürdőkádban.

5. Érdemes csatlakozni valamilyen olvasókörhöz, ne adj’ isten alapítani egy ilyet, meglepően jókat lehet beszélgetni könyvek ürügyén. (Amúgy is nagyon jó dolog a közös olvasás, nagyon jól meg lehet ezen keresztül ismerni a másik embert.) Biblióterápiás csoportok is vannak.

6. A legjobb kapcsolati terápia a felolvasás, olvassunk fel bátran azoknak akiket szeretünk, és vegyük rá őket is arra, hogy minekünk felolvassanak. (De a közös olvasás is élmény, esti közös énidő: gyertyafény, halk jazz, finom bor, két jó könyv, közös kucorgás a kanapé két végén – kevés ennél szebb estét tudok elképzelni.)

7. Vegyünk elő újra régi kedves könyvünk, igazi önismereti gyakorlat tud lenni egy-egy újraolvasás.

8. Tele van az ország jó könyvtárakkal és kedves könyvtárosokkal. Érdemes rendszeresen könyvtárba járni.

9. Inspirálóak tudnak lenni az online olvasó közösségek, a moly.hu vagy facebook csoportok, online olvasás kihívások.

10. Bátran és szenvedélyesen kell válogatni a könyvek között, ami nem fog meg, azt abba szabad hagyni, nálam az ilyenkor a szabály, hogy egy-két éven belül újra előveszem, hátha én voltam a hibás, és rosszkor talált meg a könyv. (Megtörtént nem egyszer.)

11. Rengeteg irodalmi est és író-olvasó találkozó van, érdemes eljárni ilyenekre, egy-egy személyes találkozás is inspiráló tud lenni. (Most már online is sok ilyen van, nem ugyanaz, de mégis jó.)

12. Ajándékozzunk könyvet másoknak, ez sokszor késztethet arra, hogy mi magunk is elolvassuk, és könnyen lehet, hogy a megajándékozott könyvvel viszonozza az ajándékunk.

13. Inspiráló lehet egy e-könyv olvasó, hiszen mindig rengeteg könyv lehet így nálunk kedvünkre választhatunk. A legújabbak pedig sokszor vízállóak – irány a fürdőkád.

14. Olvassunk idegen nyelven, vagy kezdjünk emiatt nyelvet tanulni, ezzel két legyet ütünk egy csapásra.

15. Olvassunk olyan szövegeket, amiből készült film vagy dráma adaptáció, nagyon jó és tanulságos gyakorlat összevetni egymással a kettőt. Miért sikerült vagy miért nem?

16. Olvassunk felnőttként is bátran képregényeket – nagyon szép és izgalmas felnőtt képregények is vannak. (Idegen nyelven gyorsan ad sikerélményt.)

17. Én nem szeretek wc-n olvasni, de sokak szerint jó ötlet ott is egy kisebb könyvespolc.

18. Ha nem lenne jó olvasófotelünk, és jó olvasólámpánk, akkor fontoljuk meg, hogy beszerzünk egyet, nagyon jó könyvvel bekuckózni.

19. Fizessünk elő valamilyen irodalmi hetilapra vagy folyóiratra – a friss lapszám is rendszerességre szoktat.

20. Nagyon sok jó könyves podcast van már magyarul is, érdemes ezeket is kipróbálni.

Forrás: Dragomán György Facebook-oldala

Borítókép - Fotó: Chernetskaya | Dreamstime.com
Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás