2021. 12. 09.

A kiégésből van kiút, de be kell ismerni, ha baj van

Melyek a kiégés tünetei, hogyan tudjuk megakadályozni, visszafordítani? Mik azok az énhatárok, és hogyan segítenek minket? Hogyan ne égjünk ki a karácsonyi készületben? Ezekről beszélt Dr. Kőrösi Beáta pszichopedagógus-mediátor és Ficsor Gábor Andor teológus a Bizony, Isten! című műsorban.

A kiégés egy komplex folyamat, amely során az ember érzelmileg olyan módon terhelődik meg hozamosabb ideig egy helyzetben, hogy már nem tudja a maga teljességében megélni az életét. A kiégés jellemzője, hogy hosszú időn keresztül fennáll és stációi vannak,

olyan fajta kimerültség, amelyet nem tudsz kipihenni.

„A kiégés főbb tünete, hogy ilyenkor az ember elszigetelődik másoktól, és pont azok a leginkább érintettek, akik segítő szakmában dolgoznak” – hívta fel a figyelmet Ficsor Gábor Andor teológus. Mint mondta, a kiégésnek több fázisa van. Az első az idealizálás, mikor úgy érezzük, mindent meg akarunk csinálni a munkában, pluszfeladatokat vállalunk, törekszünk a sikerre. A második fázisban azt gondoljuk, egyedül vagyunk, nincs segítség. Ezután következhet a teljes érzelmi és fizikai kimerülés, amely akár testi tünetekkel, depresszióval is járhat.

Kőrösi Beáta pszichopedagógus szerint az érzelmi reakciók a kiégéskor nagyon különbözők lehetnek. Valaki teljesen fásulttá, kedvetlenné, visszahúzódóvá válik, míg más nagyon ingerlékennyé válik, hevesebb érzelmeket él meg, mint a szokásosak.

A nőket azért veszélyezteti a kiégés, mert helyt kell állniuk a háztartásban és a munkában is, a férfiakat pedig azért, mert nehezen vállalják fel az érzelmeiket, a gyengeségüket.

Munkahelyeken a leggyakoribb oka a burnoutnak, hogy feladatdömping van, nagyon szorosak a határidők, de ugyanúgy okozhatja az is, ha a dolgozó értékrendje nem egyezik meg a munkahelyével. A kiégés nemcsak a munkában történhet, hanem főállású édesanyákkal vagy valakivel, akinek a hozzátartozóját ápolni kell. Bármilyen élethelyzetben érezhetjük azt, hogy nem tudjuk kontrollálni, ha ez hosszú ideig fennáll, az könnyen burnouthoz  vezet.

De hogyan lehet kijönni ebből az állapotból? A pszichopedagógus szerint a legfontosabb, hogy segítséget kérjünk, vegyük észre, hogy vannak körülöttünk, és fogadjuk el az ő támogatásukat. „Mindig ott kezdődik a megoldás, hogy ki merem mondani, hogy engem ez a dolog érint. Utána jöhet a priorizálás, a megfelelő alvásmennyiség, a mozgás újbóli beiktatása a napirendbe” – sorolta Kőrösi Beáta.

Az is fontos, hogy tisztában legyünk azzal, melyek számunkra a fontos dolgok, értékek és ezek mentén meg tudjuk húzni az énhatárokat. Mit vállalok cselekedetben, munkában, elkötelezettségben, és mire mondok nemet? A belső iránytűnket ne tévesszük szem elől!

 

Forrás: YouTube

Borítókép - Fotó: Rido | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás