2021. 03. 19.

“Mély tisztelettel köszöntöm” – Áder János levelet írt Ferenc pápának

Rendkívül személyes hangvételű levelet írt Áder János köztársasági elnök Ferenc pápának az argentin egyházfő megválasztásának nyolcadik évfordulója alkalmából. Az elnöki levél bőven több mint egyszerű diplomáciai üzenet, hiszen Áder János konkrétan is idéz a Szentatya enciklikájából és kimondottan tiszteletteljesen ír a katolikus egyházfőről. 

„Magyarország polgárai és a magam nevében mély tisztelettel köszöntöm péteri szolgálata kezdetének nyolcadik évfordulója alkalmából. A súlyos áldozatokat követelő, életünk szokott rendjét szigorú korlátok közé szorító világjárvány mindnyájunkat rendkívüli kihívásokkal szembesít. A pandémia eddigi tanulságai komoly figyelmeztetést is hordoznak: arra ösztökélnek minket, hogy elmélyítsük az egyes közösségeken és társadalmakon belüli együttműködést, illetve a nemzetek közötti összefogást.

Ezekben a próbatételt jelentő időkben támaszt és biztatást kínál számunkra Szentséged fáradhatatlan missziója. Mélyen megérintett, és további gondolkodásra sarkallt »Mindnyájan testvérek« kezdetű enciklikája, mely hívők és nem hívők számára egyaránt utat mutat egymás jobb megértéséhez, illetve ahhoz, hogy teljes szívünkkel forduljunk embertársainkhoz és a minket övező természeti környezethez. Meggyőződésem, hogy jelenleg különösen fontos a lelki megerősítés.

A keresztény közösség összetartozása és építése szempontjából meghatározónak tartjuk a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, és mindent megteszünk azért, hogy idén szeptemberben – a résztvevők egészségének megóvására is ügyelve – végre megrendezhessük a nagy eseményt. A magyar hívek és a külföldi zarándokok számára egyaránt életre szóló lelki adományként szolgálna, ha ebből az alkalomból Szentséged segítő, buzdító szavait is hallhatnák. Mindnyájan nagy örömmel fogadnánk, ha – korábban jelzett szándékával összhangban – a Kongresszus záró szentmiséjén hazánkban köszönthetnénk.

hirdetés

Nagy megtiszteltetés lenne, ha budapesti látogatása során folytathatnánk a Vatikánban kezdett eszmecseréinket az egész emberiség sorsát és teremtett világunk jövőjét érintő kérdésekről. Úgy vélem, megbeszélésünk révén a Magyarország és az Apostoli Szentszék közötti kapcsolatok erősítéséhez is hozzá tudnánk járulni.

Szentséges Atyám, engedje meg, hogy a szeptemberi viszontlátás reményében ezúton kívánjak jó egészséget, Isten áldását kérve legfőbb pásztori szolgálatához.

Mély tisztelettel:

Áder János

A levél elektronikus változata ide kattintva is elérhető. 

A Vatikán egy magyar diplomata szemével – interjú Érszegi Márk Auréllal

Borítókép: Pope Francis blesses Hungary's President Janos Ader (L) during a private audience on September 20, 2013 at the Vatican. AFP PHOTO / POOL / CLAUDIO PERI (Photo by CLAUDIO PERI / POOL / AFP)
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás