2021. 02. 18.

Szürreális: hatalmas lila pulóver “díszíti” a bécsi székesegyházat

A nagyböjt kezdetével a lila szín használata – például a liturgikus öltözékben -teljesen természetes a római katolikus templomokban. Annál szürreálisabb viszont a bécsi Stephansdom díszítése: egy hatalmas lila pulóvert húztak fel az oltár elé, amely a böjti leplet szimbolizálja.

Alaposan meg fog lepődni az a hívő, aki az elkövetkező időszakban belép az 1137-ben megépített bécsi Szent István-székesegyházba: a padok és az oltár között egy – attól félünk szó szerint – mérhetetlenül nagy lila pulóver ékeskedik. A hatalmas ruhadarab már tavaly is böjti lepelként szolgált, de a korlátozások miatt szükségesnek érezték, hogy megint kitegyék. 

Fotó: Erzdiözese Wien/ Stephan Schönlaub

A pulóver alkotójának szavait a Fidelio szemlézte, aki szerint “egy pulóver is beburkol és melegen tart minket, a védelem és biztonság szimbóluma”. Erwin Wurmnak nem ez az egyetlen alkotása az egyébként gyönyörű katedrálisban, azonban másik alkotása is sok kérdést vet fel:  a Stephansdom déli részén – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is megtekinthető a “Nagy Anya” (Big Mutter) nevű négy méter magas, emberi lábakon járó narancssárga melegítőpalack, amely a felebaráti szeretetet szimbolizálja a nagyböjt alatt. 

 

hirdetés

 

 

Forrás: Fidelio.hu

 

Borítókép - Fotó: Erzdiözese Wien/ Stephan Schönlaub
Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Németh Rezső 2021. 02. 20. 06:59

    Alig tudtam megnyitni az oldalt mert az a felirat jelenik meg hogy nem biztonságos a weboldal. Marha veszélyesek lehettek😉