2020. 12. 27.

Pár egyszerű tanács XVI. Benedek pápától, hogyan váljunk jobb szülőkké

A szeretet hivatása egy csodálatos dolog XVI. Benedek emeritus pápa szerint, aki néhány egyszerű tippet is megosztott, hogy miként lehetünk jobb anyukák és apukák.

„Imádkozzatok gyakran Szűz Mária és Szent József közbenjárásáért, hogy megtanítsanak Isten szeretetének a befogadására, ahogy ők is tették” – ezek a gondolatok XVI. Benedek pápától származnak, aki 2012-ben a családok világtalálkozóján mondott homíliájában fogalmazott így. Érdemes másodszor is elolvasnunk.

Imádkozzunk azért, hogy megtanuljuk a kegyelmet – és ne azért, hogy miként lehetne nagyszerű dolgokat megvalósítani, vagy, hogy miként lehetne a legtisztább házunk, esetleg a legnyugodtabb estéink –, hogy miként tudjuk befogadni Isten szeretetét.

Egyszerű, mégis elgondolkodtató.

A továbbiakban így fogalmazott:

„A hivatásotokat nem könnyű megélni, különösen manapság, de a szeretet iránti hivatás csodálatos dolog. Ez az egyetlen erő, amely valóban átalakíthatja a világot.”

XVI. Benedek néhány tippet is adott, hogyan növekedhetünk a szeretetben és miként válhatunk jobb szülőkké:

  • állandó kapcsolat fenntartása Istennel és részvétel az egyház életében;
  • a folyamatos kommunikáció fontossága;
  • tiszteletben tartani a másik nézőpontját;
  • készen állni a szolgálatra és türelmesnek lenni a másik hibáival szemben;
  • képesnek lenni a megbocsátásra és a megbocsátást keresni;
  • intelligenciával és alázattal leküzdeni a felmerülő konfliktusokat;
  • megegyezni a nevelés elveiben;
  • nyitottnak lenni más családok felé, figyelmesnek lenni a szegények iránt és a társadalmi felelősségvállalásban is részt venni

„Ezek mind olyan elemek, amelyek a család javára szolgálnak. Úgyhogy bátran éljétek meg őket, és legyetek biztosak abban, hogy amennyiben Isten kegyelmének segítségével élitek egymás iránti szereteteteket, akkor az élő evangéliummá változik, az igazi egyházzá.”

Kérjük családjainkra ezt a kegyelmet!

Forrás: Aleteia

Borítókép - Fotó: Evgenyatamanenko | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 12. 27. 18:31

    „Imádkozzatok gyakran Szűz Mária és Szent József közbenjárásáért, hogy megtanítsanak Isten szeretetének a befogadására” Két történelmi személy, hogyan fog abban közben járni, hogy te megértsd Isten szeretetét? Hogyan tudna abban segíteni, hogy felismerd azt, hogy Isten szeretete és a mi emberi (lelki problémáktól teli) szeretetünk között óriási szakadék van? Ha valaki olyan családban nevelkedett, ahol Isten szeretete nem volt folyamatos alig van esélye Isten szeretetét megérteni. Ahol Istent mint fegyelmező valakit ábrázoltak, ahol mikor baj történt Istent vonták felelősségre vagy legalábbis kérdőre, ott ez a folyamat olyan mélyen beleégett a tudatába, hogy észre sem veszi és hol haragszik , hol imádja Istent és úgy érzi, hogyIsten felől is ezt kapja.
    „tiszteletben tartani a másik nézőpontját” Ez addig a pillanatig megy, ameddig megeggyezik a te nézőpontoddal. Ha úgy lettél nevelve, hogy neked van igazad és nem a szomszéd Pistikének, kevés esélyed van.
    „intelligenciával és alázattal leküzdeni a felmerülő konfliktusokat” Ha gyerek korodban a szüleid agresszióval érték el, hogy szót fogadj, akkor te nagyon ritkán fogod elkerülni ugyan ezt. Kivéve, ha korán észreveszed az ebben rejlő rosszat és az agreszió szerencsére az ellenkező hatást fejti ki nálad. Még egy fontos dolog, nem mindenben tudod lecsökkenteni a dühödet, rossz szokásaidat, rossz jellemedet. Ha régóta figyeled magadat és elemzően gondolkodsz, akkor e hibákat a felére tudod csökkenteni, de megszüntetni szinte lehetetlen. Ezért van pl. pedofil, erőszakos pap/tanár/kolléga/szülő. Nem azért mert pap,stb hanem mert képtelen a beidegződéseit megfigyelni és kontroll alatt tartani.
    Elnézést kérek a Pápától, de elméletben a többség tudja hogyan kellene viselkedni, csak hát a tudat alatti pont akkor veszi át a hatalmat, mikor helyzetbe kerül az ember.
    Tanácsom, hogy nézz utána a szakirodalomnak (F.Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam) Figyelj meg másokat és magadat. Vedd észre, a gondolataid, cselekedeteid mélyebb okait. Pl: elhiszed, hogy szeret Isten, akkor mért gondolod, hogy büntet? Mért összeegyeztethető számodra a büntetés a szeretettel? Mért tartod elkerülhetetlennek azt, hogy Isten megbüntet? Mért nem érzed e kettő összeegyeztethetetlenségét? Ha rájössz ezekre, elindulsz egy gyönyörű úton, addig meg csak az általános szabályokat mondod fel, leülhetsz, ötös.