2020. 12. 02.

Így taníts hittant videochaten keresztül

Nem mindenki született arra, hogy gyermekeknek tartson Bibliaórát. Pár évig én is derekasan tartottam foglalkozásokat a gyerekeknek vasárnaponként a gyülekezetemben, de egy idő után kifogytam az ötletekből és a lelkesedésből. Ha akkor találkozom a Reménység Magjai Alapítvány képzéseivel, lehet máshogy alakul minden.

Nagy örömmel vettem részt a Reménység Magjai Alapítvány (ReMa) egyik webináriumán, ami hitoktatóknak segített abban, hogyan tartsanak Zoom-on keresztül foglalkozást a gyerekeknek. Az online átállás miatt sokan kényszerültek rá ennek az eszköznek a használatára és sok a tanácstalanság: milyen vizuális eszközöket lehet alkalmazni? Hogyan építsük fel az órát? Milyen játékokat lehet játszani?

A webinárium elején arra számítottam, hogy a Zoom működéséről fogunk órákon át tanulni, azonban az előadás minden várakozásomat felülmúlta. Kissné Osztafin Ildikó olyan lelkesedéssel mesélt az órák menetéről, a különböző játékokról és lehetőségekről, hogy az öröme rám is átragadt! A webinárium alatt csak arra tudtam gondolni, hogy milyen szerencsések azok a gyerekek, akiket egy ilyen lelkes és elkötelezett hittantanár tanít! 

Fantasztikus érzés volt megtapasztalni azt is, hogyan tudjuk keresztényként felemelni egymást és lelkesíteni azokat, akik éppen kicsit elfáradtak a szolgálatban, vagy csüggedtek. Külön öröm volt látni, hogy(,) bár az online oktatás soha nem látott kihívások elé állított minden pedagógust, Ildi boldogan mesélte a különféle ötleteit, és az is kiderült, hogy a szülők számára is sokat jelentettek a hittanórái. 

Bevallom, korábban nem ismertem a ReMa pedagógiai alapgondolatait, de nagyon megfogott! „Alapítványunk pedagógiai alapgondolata, hogy a keresztény nevelésnek és hitoktatásnak nem csak tudást kell közvetítenie, mivel a hitet magát nem lehet oktatni. Ezért a gyermekek értelme mellett az érzelmeiket és az akaratukat, vagyis a teljes személyiségüket kell tudnunk megszólítani, megérinteni. A gyermekeknek nemcsak megismerniük, hanem át is kell élniük a hitigazságokat ahhoz, hogy a hit bennük is kisarjadjon és növekedni tudjon, hogy életformáló erővé váljon. Ezt jelenti a megtapasztaláson alapuló keresztény hitoktatás.” – írja az alapítvány a honlapján. 

Ezt a módszert a webináriumon is röviden megismerhettük, az órák felépítésén keresztül. Ildi játékos módszereket tanított nekünk, résztvevőknek, melyek segítségével jobban megragadja a gyermekeket az oktatott anyag, de legfőképpen az isteni üzenet. 

A ReMa honlapján számtalan segédanyag és képzés közül lehet válogatni. Ha te is úgy érzed, hogy elakadtál a hittanórákkal, vagy szeretnél besegíteni a gyülekezetedben, közösségedben, akkor teljes szívvel tudom ajánlani a ReMa kínálatát! Most különösen nagy szükségünk van arra, hogy segítsünk a családoknak, a gyermekeknek és a szülőknek is. Ha te is átérzed ezt a szolgálatodban, de nincsenek ötleteid a videochates alkalmakra, akkor érdemes részt venni egy webináriumon. 

További részletek ITT találhatóak. 

 

 

Borítókép: Fizkes | Dreamstime.com
Programajánló
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 12. 02. 18:14

    “A gyermekeknek nemcsak megismerniük, hanem át is kell élniük a hitigazságokat ahhoz, hogy a hit bennük is kisarjadjon és növekedni tudjon” Csak óvatosan a hit igazságokkal,mert egy kisgyermek még nem azért tesz dolgokat,mert tudja mi a rossz és mit tartunk jónak. Őket még nagyon óvatosan kell tanítani,mert ha korán elsajátítják azokat a dogmákat,amelyeket mi elhiszünk akkor neurotikus bűntudatot (az is bűn ami valójában nem az) okozunk nekik. Egyébként sem lehet a hitet oktatni csak a vallást. Sajnos hajlamosak vagyunk már gyermekkorban tönkre tenni a csöppségeket istenhitét azzal,hogy Istent mint erkölcs csőszként használjuk úgy,hogy elmondjuk mért büntet és mért dicsér.(talán téged is így neveltek) Aztán az Istenbe vetett bizalmat is rosszul adjuk át,mert ha a lurkó nem tud jól kötődni anyukájához és ezt nem próbáljuk kijavítani,akkor állandóan keresi Istent és hol megtalálja,hol elveszti. Ha úgy tanítjuk a gyerekeket,hogy Isten a jókat szereti és a jó cselekedetekkel elégedett,akkor készítünk neki egy bírót,aki ítélkezik. Sorolhatnám még. Aki a vallásra(és nem hitre) tanítja a gyerekeket,annak nagyon felkészültnek kellene lennie,mert egy életre okozunk hatalmas károkat. Én például azzal kezdeném,hogy Isten mindenkit szeret, mindig melletted van és a víz özönt nem Isten csinálta,mert bűnösnek tartotta az embert. (ugyanis egy gyerek,nem hülye,aki büntet az nem szeret és aki bosszúból pusztít,abban nem lehet megbízni)
    Valószínű,nem értesz egyet velem,akkor téged sem egy felkészült oktató tanított,sajnálhatod.