2020. 11. 12.

Együtt üzent a ma esti mérkőzés előtt a magyar és az izlandi püspök – VIDEÓ

Remek kezdeményezéssel rukkolt elő a magyar és az izlandi evangélikus egyház két püspöke: a ma esti sorsdöntő labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező előtt Fabiny Tamás és Agnes M. Sigurðardóttir közös videóüzenetben osztották meg gondolataikat a találkozóról és a sport szerepéről. 

Rendhagyó módon közelíti meg a ma esti magyar-izlandi labdarúgó mérkőzést az evangélikus egyház, hiszen a két ország egy-egy püspöke közös videóüzenetben osztott meg gondolatait. Fabiny Tamás és Agnes M. Sigurðardóttir focilabdával a kezükben beszélnek a mai találkozó apropóján a sport értékéről és a tiszteletről. Agnes M. Sigurðardóttir izlandi evangélikus püspök a videóban rendkívül tisztelettudóan méltatta az Aranycsapatot és Puskás Ferencet:

“Magyarországon a labdarúgás nagy hagyományokra tekint vissza. Az ’50-es években az Aranycsapat a világszinvonalba emelte a magyar válogatottat. Abban az időben a világ elsőszámú, talán minden idők legnagyobb játékosa Puskás Ferenc volt. Ő később a magyar válogatott szövetségi kapitányaként Reykjavíkba látogatott, hogy Izlanddal megmérkőzzön. Emlékszem arra a mély tiszteletre, amit az izlandiak éreztek a legendás játékos iránt. 

Később a sport fontosságára tért ki, hangsúlyozva hogy a labdarúgás nem csak a versengésről szól, illetve hogy a játékosoknak példaképként kell viselkedniük a pályán:

hirdetés

“Az izlandi válogatott két évvel ezelőtt jutott ki először a labdarúgó-világbajnokságra, ez volt az izlandi sporttörténet egyik legnagyobb pillanata. Ez a két csapat most egymással küzd meg az Európa-bajnokságra való kijutásért. A labdarúgás a világ legnépszerűbb sportja: izgalmas és családbarát szórakozás, ami közelebb hozza a generációkat és szép emlékeket idéz fel. De a foci nem csak a versengésről szól, hanem a kultúrák, a nemzetek és a vallások közeledéséről is. Sok fiatal talál példaképeket a focipályán: az izlandi válogatottban játszó férfiak és nők jó példaképek a felnövekvő generáció számára. Tiszteletet, jó modort és sportszerűséget mutatnak, mindemellett sok sportoló használja fel a népszerűségét a rasszizmus elítélésére és hívja fel a figyelmet a másik iránti tisztelet fontosságára, ami a világot egy jobb hellyé teheti. Én és Fabiny Tamás a képernyő előtt fogok szurkolni ma este: reméljük hogy izgalmas és tisztességes mérkőzés lesz.”

Fabiny Tamás elnök-püspök is reményét fejezte ki, hogy a Puskás Arénában lévő mérkőzés a sportszerűségről és a tiszteletről fog szólni:

“Nagyon szeretném ha a ma esti mérkőzés a sportszerűségről, az egymás iránti tiszteletről, európai összefogásról és a diszkrimináció elleni közös fellépésről szólna. Ezekben a hetekben – hónapokban a vírusnak nagyon sok áldozata van, imádkoznunk kell értük és az orvosokért is. Fohászkodnunk kell, hogy mindent meg tudjanak tenni annak érdekében, hogy az élet folytatódni tudjon, hogy az emberek újra közösségben lehessenek, ne szakadjanak el egymástól családok.

A magyar püspök felidézte az izlandiak legendás szurkolását, majd sportszerű módon sok sikert kívánt mind a két csapatnak:

“Jól emlékszem az izlandiak szurkolására az Európa-bajnokságon, ahol viking módon tapsoltak. Mi magyarok is tudunk ám szurkolni, sajnos most nem a stadionban, hanem a képernyők előtt. Azt remélem, hogy ennek a mérkőzésnek csak győztesei lesznek, az összefogás jegyében. Hajrá Magyarország, hajrá Izland, hajrá Európa!”

Borítókép - Fotó: Dreamstime
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás