2020. 10. 21.

Hogyan ne rágódjunk ennyit a problémákon?

Mit tehetünk akkor, amikor a félelem és az aggodalom teljesen megbénít bennünket, tehetetlennek érezzük magunkat, vagy képtelenek vagyunk abbahagyni a problémán való folyamatos rágódást? A Képmás magazin írását szemlézzük.

„Ha futunk a félelem elől, utolér, befog és ő használ minket: kihasznál és elhasznál. De ha szembefordulunk vele, akkor mi használjuk fel a félelmet, mint a sas a rázúduló vihart: szembefordul vele és fölébe emelkedik – éppen a vihar ereje segítségével. Minden legyőzött félelem fölfele emel.” (Gyökössy Endre)

Amit a kovászkészítésből tanultam

Az elmúlt időszakban gyakran éreztem úgy, hogy a bizonytalanság és a tehetetlenség érzése vasmarokkal szorít, és az ismert, biztonságos világ egy folyamatosan változó, kiszámíthatatlan hellyé változott. Ebben az élethelyzetben kapott el a kovászkészítés láza is. A vadkovászhoz nem kell élesztő, csupán liszt és víz, amelyek egészen varázslatos módon kapcsolatba lépnek egymással, erjedésnek indulnak, és az így kapott élesztőkultúra képes egy egész kenyeret megkeleszteni. Az egyik hajnalon, amikor a rugalmas tészta éppen életre kelt a kezeim alatt, váratlanul a biztonság és a nyugalom érzése kerített hatalmába, és megértettem, hogy miért vált ez a rituálé olyan fontossá számomra.

A kovász biztos pont lett az egyensúlyát vesztett világomban, és megtanított arra, hogy ne arra koncentráljak, amire nincs befolyásom, hanem azokra dolgokra, amikre hatást tudok gyakorolni.

Amikor minden bizonytalan, a kovász akkor is életre kel a befőttesüvegemben, ha pedig begyúrom a tésztát, akkor megkel és tápláló kenyér, kifli vagy kalács lesz belőle.
A kovásznak lelke van, idő, türelem és alázat kell hozzá, és a belőle készült kenyeret sem lehet hányaveti módon gyorsdagasztani, gyorskeleszteni, ahogy az élesztős kenyeret szoktam. Vajon saját magammal is tudok ilyen türelmes lenni?

hirdetés

Elfogadom, hogy a léleknek is idő, gondoskodás és figyelem kell, vagy azonnali gyors átállást, alkalmazkodást és pozitív hozzáállást követelek tőle?

Képes vagyok megállni, hogy végiggondolhassam, mire van szükségem az adott helyzetben?
Két sziromhajtás között eszembe jutott Jézus példázata is: “Egy kicsiny kovász az egész tésztát megkeleszti.” (1 Kor 5:6) Hiába vannak remek alapanyagaink, ha a kovászunk nem jó minőségű, nem lesz jóízű és ehető a kenyerünk. Ahogy a kovász a kenyeret, a gondolataink is formálják az érzelmeinket és ezen keresztül a tetteinket és az életünket.

A léleknek is idő kell

Stresszhelyzetben különösen fontos, hogy odafigyeljünk a fizikai szükségleteinkre, hogy elegendő folyadékot és egészséges ételeket fogyasszunk, eleget pihenjünk és ne feledkezzünk meg a testmozgásról sem. Gondoljuk végig azt is, hogy milyen eszközeink vannak a félelmeink és a szorongásunk csillapítására. Érdemes az alkoholt, a túlevést és a különböző tudatmódosító szereket kihúzni a listáról, mivel ezek csak pillanatnyilag tűnnek jó megoldásnak, hosszú távon viszont rengeteg galibát okoznak. Fontos, hogy legyenek olyan emberek az életünkben, akiket felhívhatunk, és akikkel megoszthatjuk az érzéseinket, gondolatainkat. George Vaillant, a Harvard Egyetem pszichiáterprofesszora szerint az egyik legfőbb erőforrásunk, ha szeretnek minket, és képesek vagyunk a szeretetet elfogadni.

Fontos, hogy ne csak megoldandó feladatot lássunk a nehézségben, hanem képesek legyünk lelassítani és odafigyelni a helyzethez kapcsolódó érzéseinkre.

A feszültség csökkentésében segíthet a testmozgás, egy egyszerű légzéstechnika elsajátítása vagy a „biztonságos hely gyakorlat”.

Csigó Katalin és Kéri Szabolcs a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet honlapján leírják, hogy a biztonságos helyünket úgy tudjuk megalkotni, hogy elképzelünk egy valós vagy képzeletbeli helyszínt, ahol biztonságban érezzük magunkat. A kép megalkotásánál támaszkodhatunk egy emlékre vagy a fantáziánkra is. Érdemes minél részletesebben felidézni az emléket vagy kidolgozni a fantázia részleteit, majd egy hívószót kötni hozzá. Gyerekekkel „varázshelyet” szoktam elképzelni, ahol jónak, erősnek, magabiztosnak és boldognak érzik magukat, és ahova bármikor visszatérhetnek, amikor szükségük van rá. Egyeseknek segít, ha le is festik vagy rajzolják a biztonságos helyüket, mivel feszültség vagy stressz esetén így könnyebben fel tudják idézni a képet, hogy megpihenhessenek, megnyugodjanak és megújíthassák az erejüket. Számomra hasonló biztonságérzetet jelent az Istennel való kapcsolatom is, akihez bármikor mehetek és mindig elmondhatom neki, ami a szívemet nyomja.

 

A teljes cikk ide kattintva elolvasható: Képmás – Szőnyi Lídia

Borítókép - Fotó: Kiosea39 | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

1 Komment

 • Válasz Filipánics Tibor 2020. 10. 21. 15:56

  “De ha szembefordulunk vele, akkor mi használjuk fel a félelmet,” Kissé pontatlan de nagyon jó! A kulcs szó a : “használjuk fel” . Pontosabban fogalmazva,irányítsuk. Úgy is lehet irányítani,hogy egy közelgő rossz esemény érzését/tényét már megtörténté tesszük úgy,hogy időben az esemény utánra helyezzük a gondolatunkat. A sasos példa szerintem egy sasnak lenne jó.
  “ne arra koncentráljak, amire nincs befolyásom, hanem azokra dolgokra, amikre hatást tudok gyakorolni.” Csillagos ötös.
  “a gondolataink is formálják az érzelmeinket és ezen keresztül a tetteinket és az életünket.” Nagyszerű,sőt,fenomenális. Végre valaki leírja,hogy hogyan történnek a dolgok.
  Nagyon jó cikk,szuper gondolatokkal.
  “Számomra hasonló biztonságérzetet jelent az Istennel való kapcsolatom is, akihez bármikor mehetek és mindig elmondhatom neki, ami a szívemet nyomja.” Ezt sajnos nem hiszem el. Megkérdezném az írótól,hogy érez e valamiben bűntudatot ami Istenhez köthető. Valószínű,hogy igen. Ha pedig Istennel kapcsolatban negatív érzése van,akkor ott nem teljes a biztonság érzés sem. Ahol ugyanis biztonságban érezzük magunkat,nincs negatív érzés.
  Ettől eltekintve nagyon szép és gyakorlatias gondolatok vannak benne. Az utóbbi idők legjobbja.