2020. 10. 14.

A művészet erejével is lehet evangelizálni

Jézus életének főbb állomásai már rengeteg művészt megihlettek. Benda Gábor zongoraművészt is ezek az események inspirálták új művének a megírására, amelyet egy koncertsorozat keretén belül szeretne bemutatni. Első alkalommal vasárnap 19 órától lesz hallható a Fóti Szeplőtelen Fogantatás Templomban.

Kezdetben, hogy kerültél kapcsolatba a zenével?

Mióta az eszemet tudom, a zene részét képezte az életemnek. Hároméves koromtól fogva folyamatosan jutnak eszembe dallamok, melyeket kisgyermekként ének formájában meg is osztottam a külvilággal, így ez meggyőzhette a szüleimet, hogy beírassanak zenét tanulni. Azt, hogy ez pályaválasztás lett volna, nem gondolom. Inkább valami, ami tudatra ébredésemtől fogva velem van, és alapvető részét képezi létezésemnek. Sodorjon az élet bármerre is, zongorázni fogok, és valószínűleg dallamok is jutnak majd az eszembe.

Mi adta az ihletet ehhez a tervezett koncertsorozathoz?

Az EMMI támogatásával az elmúlt hónapokban sok koncertet adtam templomokban. Az ország különböző pontjaira jutottam el; olyan helyeken léptem fel, mint Szamostatárfalva, Szamosangyalos, Szamosbecs, Nagygéc, Bódvaszilas, Tornabarakony, Rácalmás. A koncertek hangulata, a szakrális helyszínek nagyon megérintettek, és sok új dallam jutott az eszembe. Egyik téma jött a másik után, mintha csak sugallatok lennének. Ezek aztán egy történetté kezdtek összeállni: Jézus Krisztus életének történetévé, és szépen lassan született belőlük egy 12 tételes zenemű.

hirdetés

Mennyire jött könnyen a komponálás?

Nem igazán tudom magamra vonatkoztatni azt a kifejezést, hogy komponálás. Nem arról van szó, hogy elkezdek gondolkodni, és akkor kitalálok egy dallamot, hanem ezek a dallamok jönnek, mondhatni a semmiből. Mintha egy kollektív egész részét képeznék, amelyhez lenne bizonyos hozzáférésem. Nem erőltettem sosem. Ha jön, saját magától jön. Én magam annyit teszek, hogy leírom, és elkezdem játszani őket; és azért is játszom szívesen másoknak, mert nem érzem, hogy csak a sajátjaim lennének.  

Mi a célod a koncertsorozattal?

A zenémmel minél szélesebb körben szeretném terjeszteni azt a kultúrát, amely a valódi értelemben vett európaiságunkat jelenti. Azt tapasztalom, hogy ezeket az értékeket folyamatos támadások érik, és ha nem védekezünk ellenük, életformánk feladására fogunk kényszerülni. Mindenkinek, aki számára fontos az antik zsidó-keresztény kultúra értékvilága, tehetségét annak megőrzésének szolgálatába kell állítania.

Én azt szeretném elérni, hogy koncertjeim hatására olyanok is ellátogassanak templomokba, akik egyébként nem mennének.

Azt gondolom, hogy a művészet erejével még mindig sokat lehet tenni annak érdekében, hogy az emberekhez közelebb kerüljön a szakralitás, amelyre mostanában különösen nagy szükség lenne. Ezért is adom elő úgy Jézus története című szerzeményemet, hogy a tételek között rövid, összefoglaló evangéliumi narráció kerül felolvasásra.

Mi a tervezett program, ahol hallhatóak lesznek ezek az előadások?

A mű bemutatója a Fóti Szeplőtelen Fogantatás Templomban lesz október 18-án 19 órakor. Ezt követően november 29-én a répcelaki evangélikus templomban fogom előadni az adventi gyertyagyújtáshoz kapcsolódóan. Ennél előrébb most nem tudok tervezni a jelenlegi bizonytalan helyzetben. A jövő évben szeretném ezt az előadást minél több helyszínen, elsősorban templomokban bemutatni, ha lehet, a határon túl is.

Egy kis ízelítő a Jézus története műből:

Borítókép - Fotó: Benda Gábor
Interjú
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás