2020. 09. 24.

Őszintén a bántalmazó kapcsolatokról

Csendes gyilkosnak is hívják, négyből egy keresztény nőt érint, de a férfiak is ugyanúgy áldozatok lehetnek. A bántalmazás megjelenik az egyházban és a gyülekezetekben is. A spirituális bántalmazó a Biblia önkényes értelmezésével támasztja alá hatalmát és manipulálja áldozatát. A Gospel Café legutóbbi beszélgetésében egy igazán megrázó témáról volt szó.

Obreczán Beatrix kommunikációs szakember és Tölgyes Gabriella műsorvezető egy megdöbbentően sokakat érintő témáról beszélgetett a Gospel Café legutóbbi adásában. A bántalmazásnak többféle formája van és a szakember szerint a keresztény bántalmazottak különösen nehéz helyzetben vannak világi társaikhoz képest, hiszen lehet, hogy egy olyan közegben vannak, ahol a tanítások nem Isten igazságát tükrözik. Például a férfi és női szerepeket félreértelmezik. 

A bántás és a bántalmazás között különbséget kell tenni, hiszen minden kapcsolatban előfordul, hogy kölcsönösen megbántjuk, bántjuk a másikat. Obreczán Beatrix szerint fontos különbség, hogy amikor szembesítjük párunkat azzal, hogy bántó volt a viselkedése, akkor egy egészséges kapcsolatban ezt a másik fél beismeri és bocsánatot tud kérni.

A bántalmazás viszont hosszú időn át, módszeresen és rendszeresen történik. A bántalmazó kontrollt akar gyakorolni a másik felett, azonban ez az elcsúszott viszony sosincs egyértelműen kimondva.

A bántalmazó célja, hogy az ő kezében legyen a kontroll, mindig az valósuljon meg, amit ő kitalál és ezt módszeres, manipulatív eszközökkel mindig el is éri. 

Az ilyen verbális bántalmazásnak nincsenek olyan látható jelei, mint a fizikai bántalmazásnak. Kívülállóként észre sem lehet venni. Obreczán Beatrix szerint például ennek a jelei az állandó kritizálás és a másik minimalizálása, azaz a bántalmazó elhiteti a bántalmazottal, hogy az érzései nem jogosak, ő nem fontos. A kommunikációs szakember egy példával is szemléltette az elhangzottakat: a bántalmazottnak lemerül a telefonja és nem tudja jelezni, hogy később ér haza, ami miatt aztán a bántalmazó azzal bünteti, hogy két hétig nem szól hozzá. 

Ilyenkor persze mindig felmerül a kérdés, hogy a bántalmazó tudatosan cselekszik-e? Obreczán Beatrix szerint nem feltétlenül tudatos ez a viselkedés és ennek több oka is lehet, a rossz családi mintáktól elkezdve a pszichés betegségekig. 

Amikor a bántalmazás témájáról van szó, akkor minden szakember kiemeli, hogy bárkiből lehet áldozat. A legerősebb önbizalmat is le lehet törni, bár vannak, akik könnyebben kerülnek bele ilyen kapcsolatba. De van segítség és lehet kiutat találni a bántalmazásból és a bántalmazói szerepből is!

A teljes beszélgetést az alábbi videóban lehet megnézni:

MindennapiTV – Gospel Café Magazin – Amiről soha senki nem beszél…

Amiről soha senki nem beszél… Bántalmazás a keresztény kapcsolatokban.Csendes gyilkosnak is hívják, 4-ből egy 1 keresztény nőt érint, de megjelenik az egyházban és a gyülekezetekben is. Amikor a verbális, az érzelmi, (sokszor pénzügyi és fizikai) bántalmazás mellett a spirituális bántalmazás áldozatai is leszünk, mert a bibliai versek önkényes értelmezése a hatalom alátámasztását, az egyén értékrendjét, és manipulációt szolgálnak.Obreczán Beatrix kommunikációs szakemberrel arról beszélgetünk, hogy hogyan ismerhetjük fel, ha bántalmazó kapcsolatban élünk és mit tehetünk ellene.Kedden este 7-től hallgassatok minket és adjátok tovább! Műsorvezető Tölgyes GabriellaSzerkesztő Gospel Café Produkció

Közzétette: Gospel Café – 2020. szeptember 22., kedd

 

Ha Ön, vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a
116-123
ingyenes lelki elsősegély számot!

Borítókép: Antonio Guillem | Dreamstime.com
Szemle Videók

2 hozzászólás

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 09. 25. 09:36

    „A bántalmazó kontrollt akar gyakorolni a másik felett, azonban ez az elcsúszott viszony sosincs egyértelműen kimondva.” Tudjátok e mi a véleménye a hívőknek Isten gyilkolásairól pl. a víz özönnél? Az,hogy ha Isten figyelmeztet és időt hagy a változásra és ez nem történik meg akkor JOGOS Isten haragja. Tudod ez mit jelent? Azt,hogy ezt az Istenre való kivetítést áthelyezi magára is. Tehát ha valami nem úgy van ahogyan neki tetszik (Isten) akkor meg van róla győződve,hogy jogosan bántalmaz. El nem tudjátok képzelni,milyen magyarázatokat olvastam a jogos egyiptomi öldöklésre.(azóta is bánom,hogy az egyiket nem mentettem el,attól padlót fogtam).
    Kérlek ne érts félre!! Itt azt hangsúlyozom,hogy a téves istenkép mekkora kárt tud okozni. Mert ha tudnák az emberek (amit hangoztatnak is néha,erre arra),hogy Isten valóban maga a szeretet és soha semmilyen körülmények között nem ártott(!!) és nem is fog ártani az embernek. Sajnos ezt a szeretetet összekeverik a gyenge,számító,kétszínű emberi szeretettel ami fényévekre van Isten szeretetétől. Ez az egyik ok.
    A cikk nagyon jó elemző cikk,ám megoldást ez sem ad.
    Először is,a gyerekeink viselkedése nagyrészt rajtunk múlik,ezért nagyon fontos,hogy megtanuljunk nevelni.Nem (csak) Püthagorasz tételt kellene a fejekbe vésni,hanem nevelés és viselkedés tant is. Vajon erre mikor jövünk rá? Hitler sem született rossznak,olyan erőszakos gyermek kora volt,amin nagyon csodálkoznál,eredményét pedig tudjuk.
    Tehát figyeljünk oda a gyerekekre,türelmesen és bölcsen neveljük őket.Vegyél ki egy szakkönyvet de nagyon tudom ajánlani Pál Ferenc előadásait is.

  • Válasz Turbucz István 2021. 08. 03. 20:27

    Sajnos a szektatagok is szenvednek ,be a családtagjaik is tőlük, Tapasztaltam.